🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Анатомия на тазгодишния пазарен хаос

Спадовете бяха жестоки, но признаци за криза са малко. Може ли това да продължи?

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След огромните борсови спадове през първата половина на годината инвеститорите си поемат глътка въздух. Индексът на американските акции S&P 500 например се върна около нивото, на което беше в началото на юни. Все пак с оставащите по-малко от пет месеца от 2022 г. ще е необходим обрат с удивителни размери, за да се избегне година, изпълнена с загуби на финансовите пазари. Отличителните черти на периода вече са ясни - спадът е необичайно дълбок и необичайно широк.

Ако годината приключи сега, инвеститор в MSCI All Country World Index щеше да загуби 15%, най-ниската възвращаемост от 2008 г. насам. Широкообхватният спад в различните класове активи също добави още един елемент на разочарование. Очевидно е, че и акциите, и облигациите са потърпевши от общия спад на пазара. Добрата новина е, че бедствието е концентрирано предимно сред няколко вида активи и компании. Не е сигурно обаче, дали това ще остане така до края на годината, или ще се разпространи.

Подобен синхронен спад на акциите и облигациите е рядкост. Когато цените на акциите падат заради отслабване на икономиката, цените на облигациите обикновено се повишават поради очакванията за намаляване на лихвените проценти, което укрепва диверсифицирания портфейл. Обратно, акциите често се възползват от по-силната икономика, докато облигациите биват разпродавани.

Двойният спад този път се дължи на нарастващата инфлация, очакваните повишения на лихвените проценти и убеждението, че икономическата ситуация ще се влоши. Инвестиция в FTSE Global World Government Bond Index би загубила 13% досега през 2022 г., което прави 2022 първата година от 1986 г., когато е създаден индексът, в която има двуцифрени спадове както на акциите, така и на облигациите в световен мащаб.

Нещо повече, пазарите на акции се сринаха почти навсякъде. Борсите в Европа, Япония и нововъзникващите пазари са в червено. В резултат на това има изключително малко ценни победители. Индексът Bloomberg Commodity Index, включващ енергийни, селскостопански и промишлени стоки, се повиши с 18% от януари.

Петролните и газовите компании бяха подкрепени от руската инвазия в Украйна и последвалото масивно прекъсване на доставките на петрол и газ. Борсовите индекси на MSCI за износители на петрол като Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Кувейт са нагоре, както и тези за Бразилия и Индонезия, които произвеждат други суровини. Индексът MSCI Chile се повиши с повече от 20%, но с пазарна капитализация под 40 млрд. долара това не е голяма утеха и опора за инвеститорите.

Ако преди 20 години бяхте изправени пред такъв казус, може би щяхте да очаквате разклащане на финансовия сектор. Най-необичайното нещо досега обаче е колко сериозно и доколко спадът се концентрира до две групи - и двете извън основните финансите на Запада. Първата са китайските строителни предприемачи, чиито продажби намаляха изключително през тази година, водени от опасенията за финансовото състояние на компаниите и икономическото въздействие на продължителните блокади срещу ковид-19.

Облигация с падеж през януари 2024 г., издадена от Country Garden, предприемач, който доскоро притежаваше кредитен рейтинг от инвестиционен клас, сега предлага доходност от повече от 100% спрямо 5% по това време миналата година. Но строгият капиталов контрол в Китай ограничава отзвук извън страната досега. Второто място, което се оприличава с бедствие, е светът на криптовалутите и децентрализираните финанси. Celsius, Terra и Three Arrows Capital, съответно криптокредитор, стейбълкойн и крипто ориентиран хедж фонд, се превърнаха в жертва на пазарната природа.

Големият въпрос за останалата част от годината е дали повече хора няма да се отдадат на паниката и да започнат да затварят позициите си дори на цената на незавидна загуба. Вече се вижда напрежението в нововъзникващите пазари, които са изправени пред нарастващите световни лихвени проценти, високите цени на храните и енергията. Към края на юли около 36% от емитентите в JP Morgan Chase Emerging Market Bond Index имаха доходност над 10%, дял, който достигна своя връх от едва 29% по време на пазарната паника през март 2020 г.

За щастие на Запада основните му финансови институции стават с все по-малко експозиции на нововъзникващите пазари. Друг източник на безпокойство може да бъде еврозоната, ако енергийната криза се засили през зимата - нещо, от което Европейската централна банка се опита да се предпази през юли, като създаде нов механизъм за ограничаване на колебанията на пазара на облигации. И тъй като емитирането на корпоративни облигации става все по-трудно и по-скъпо, задлъжнелите компании може да се сблъскат с финансов проблеми. Една от най-необичайните години във финансите през последните няколко десетилетия все още не е приключила.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар