Активите на взаимните фондове се понижават с над 440 млн. лева

Кризата на финансовите влияе на индустрията, но ударът не е сериозен

Интересът към местните фондове, които инвестират в акции, изглежда, не стихва.
Интересът към местните фондове, които инвестират в акции, изглежда, не стихва.
Интересът към местните фондове, които инвестират в акции, изглежда, не стихва.    ©  unsplash
Интересът към местните фондове, които инвестират в акции, изглежда, не стихва.    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Активите под управление на инвестиционните фондове, предлагани в България, са се понижили с над 440 млн. лева до 8.2 млрд. към края на юни. Според данните, публикувани на сайта на БНБ, фондовете са загубили около 5% за три месеца, като това може да се дължи както и на спада на пазарите през последните няколко месеца, така и на отдръпване на инвеститори предвид прогнозите продължителна волатилност на финансовите борси. Спрямо година по-рано обаче активите са все още с над милиард повече. Миналата година беше и рекордна за индустрията тук, като активите бяха нараснали с 3 млрд. лв. заради търсене на алтернативи на нулевата доходност по банковите депозити, но и заради бума на фондовите пазари.

Към юни освен активите намаляват и фондовете или по-точно чуждестранните. Според данните на БНБ към края на юни в България има общо 1543 инвестиционни структури (не се включват АДСИЦ-овете), от които около 90% са чуждестранни, докато няколко месеца по-рано предложенията са около 1576 (33 по-малко) спрямо края на март. И докато българските фондове се увеличават, чуждите представителства се отдръпват.

Управляваните средства на чуждестранните фондове регистрират най-голям спад - над 6.6% за три месеца, до 5.6 млрд. От тази сума около 1 млрд. лева са инвестиции на българските домакинства. Около един милиард имат инвестирани българските домакинства и в местни фондове (от около 2.6 млрд. активи под управление общо). Вторият най-голям инвеститор са застрахователните и пенсионните дружества, които имат инвестирани в чуждестранни и местни фондове около 3.5 и 0.6 млрд. лева респективно.

Прави впечатление, че въпреки отдръпването на инвеститорите от чуждестранни фондове, облигации и имоти активите на българските фондове, които инвестират в акции, продължават да се увеличават сякаш напук на обтегнатата международна обстановка с близо 25 млн. лева до над 1.3 млрд. лева. Също така се забелязва и ръст на инвестициите в България от страна на местните фондове, тъй като управляваните средства, инвестирани у нас, се увеличават с над 100 млн. за три месеца, докато в почти всички останали региони, най-вече Русия, ЕС и Балканите, намаляват.

Все още няма коментари
Нов коментар