Доларът може да изненада неприятно инвеститорите

Докато практически всеки си мисли, че ще отслабне

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

"Наша валута, ваш проблем". Това е начинът, по който Джон Конали, aмериканският министър на финансите, описва долара на европейските лидери през 1971 г. Фразата e подходяща. Неговият началник Ричард Никсън, прекратява конвертируемостта на долара в злато и изисква промяна на системата за обмен на валути и фиксирани курсове, основана през 1944 г. в Бретън - Уудс. Другите страни са известени, че ако не укрепят валутите си, Америка ще отговори с търговски ограничения. Всички веднага се съгласят и до края на годината, Смитсъновото споразумение обезценява долара с около десетина процента спрямо останалите основните валути.

Днес валутните курсове в повечето случаи са плаващи, определени от пазара, а не на кръгли маси. По-слабият долар отново е причина за въздишки на облекчение. През септември миналата година индексът DXY, който измерва силата му спрямо другите валути, беше на най-високо си ниво от 20 години (виж графиката). Йената падна; паунда изглеждаше сякаш търси паритет и дори стойността на еврото за кратко падна под един долара. Оттогава доларът отслабна: според DXY, сега е 10% под последния си пик.

Силният долар предизвиква много проблеми. По-бедните страни са склонни да теглят кредити именно в тази валута. Когато тя поскъпва, тези задължения стават по-големи. Дори и в богатите страни, където правителствата по принцип издават задължения в собствената си валута, по-силният долар притиска корпоративните кредитополучатели. Анализ през 2020 г. от трима икономисти - Матео Магьори, Брент Найман и Джеси Шрегер - показа, че в Австралия, Канада и Нова Зеландия повече от 90% от корпоративните облигации, притежавани от чуждестранни лица, са деноминирани във външни валути, главно в долари.

Не само длъжниците страдат. Цените на борсовите стоки също са в долари; когато валутата се покачва, те стават по-скъпи. Американските износители стават по-малко конкурентоспособни, тъй като продуктите им са по-скъпи за чужденците. Американските инвеститори с активи отвъд океана също имат по-ниска възвръщаемост. Всички те имат добра причина за радост при поевтиняване на долара.

За съжаление облекчението може да бъде временно. За да разберете защо, на първо място си задайте въпроса каква беше причината доларът да се вдигне толкова. Част от отговора е монетарната политика. През цялата 2022 г. Федералният резерв вдигаше лихвите с повече и по-бързо от другите централни банки. Това прави долара добра цел за т.нар. carry търговия: продажба на валута с ниска доходност срещу такава с висока доходност и прибиране на разликата. Друга причина е страхът. Инвазията на Русия в Украйна, неустойчивата политика на Китай за нулев ковид и запътването на глобалната икономика към рецесия са фактори, влияещи на пазара. В такива времена инвеститорите предпочитат да се обръщат към приетата сигурност на американските активи. Последният източник е американската икономика. Частично поради по-високите цени на енергията и статуса на САЩ на енергиен износител тя изглежда все едно е в по-добро състояние от останалата част от света.

Вярно е също, че темпото на Фед се забавя и нейните председатели очакват размерите на лихвените проценти да достигнат връх през тази година. Но те очакват този връх да бъде по-висок, отколкото инвеститорите, над 5%, и че ще бъде поддържан по-дълго, преди да бъде намален. Ако пазарът приеме гледната точка на централната банка, carry търговията ще продължи да има преимущество. Такова може да има и търговията със страх, която зависи главно от развитието на една непредсказуема война.

Дори и американска рецесия може да не окаже значение на долара. Той има тенденцията да се справя добре, когато американската икономика е в движение напред, но и когато пада - феномен, който валутните търговци наричат "усмивката на долара". Ако американският растеж е прекалено бавен, глобалната икономика вероятно ще бъде в опасност, което ще засили вкарването на активи в долари като форма на защита.

Въпреки това най-добрият аргумент, че доларът ще се укрепи, е убедеността на инвеститорите, че това няма да се случи. В последното изследване на Bank of America, почти рекорден процент от фонд мениджърите мислят, че доларът ще отслабне. Според резултатите от анкетата на Bloomberg доларът ще падне спрямо всяка друга основна валута през тази година и ще продължи да пада.

С общата сума от 6.6 трилиона долара, търгувани срещу други валути всеки ден, е трудно да си представим, че поне някои от тези залози не са направени. Колкото повече са те, толкова по-голям е потенциалът за растеж. Малко след Смитсъновото споразумение спекулантите хвърлят валутните пазари в хаос, принуждавайки долара да се обезцени още повече, разбивайки напълно системата от Бретън - Уудс. Днес най-голямата болка ще настъпи, ако доларът започне да се движи в противоположната посока. Инвеститорите ще са в шок.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved