Пазарите през 2022: Всеобщ ужас за инвеститорите

Спадовете са били и по-големи, но сега засягат почти всички класове активи, което се случва изключително рядко

Последната година беше изпълнена с препятствия за инвеститорите на финансовите пазари.
Последната година беше изпълнена с препятствия за инвеститорите на финансовите пазари.
Последната година беше изпълнена с препятствия за инвеститорите на финансовите пазари.    ©  Shutterstock
Последната година беше изпълнена с препятствия за инвеститорите на финансовите пазари.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Индексите в САЩ се потопиха на по-дълбоко от европейските.
  • Облигациите не успяха да предпазят инвеститорите от стреса.
  • Основните причини за спадовете са инфлацията и войната в Украйна.

Ако годините можеха да се измерват в щастие, за инвеститорите радостта през 2022 г. бе доста оскъдна. Американският индекс S&P 500 официално навлиза в новата година в мечи пазар: за 12 месеца загуби 20% от стойността си. Друг американски индекс, Nasdaq 100, състоящ се основно от технологични компании, причини още повече болка, губейки над една трета за същия период.

Спадът не беше ограничен само до щатските пазари. Въпреки че са по-близо до войната, пазарите в Европа се представиха сравнително "стабилно". Във Франкфурт и Париж движението надолу е в рамките на около 10-12%. В Лондон дори може да отчете плюс (засега е +0.36% от началото на годината).

Инвеститорите в най-стария български индекс- Sofix, също не би трябвало да се оплакват със загуби от около 5%. Резултатът при другите български индекси е по-добър: BGBX40, който инвестира в най-доходоносните и търгувани компании на БФБ, отчита спад около 3.5%, докато BGTR30, който акумулира и дивидент, дори регистрира ръст от около 6%, а имотният BGREIT се извисява над останалите с над 13% ръст.

Неограничен спад

Пазарите на акции са имали и по-лоши дни. Проблемът е, чe поевтиняването не е ограничено само до един клас активи. Облигациите, които по принцип се считат за една от най-безопасните инвестиции, регистрираха най-лошата си година от десетилетия насам. Американските държавни ценни книжа, които по принцип са с най-висок рейтинг, губят над 13%, съдейки по борсовия фонд на Blackrock - GOVT. Ситуацията е дори по-зле при възникващите пазари и високорисковите корпоративни облигации.

Златото също не успя да заблести. Благородният метал се търгува на почти същите цени от 2021 г. Силният долар е сред основните причини за слабото му представяне. Ситуацията при останалите суровини не е много по-различна въпреки паническото им поскъпване около избухването на конфликта в Украйна през първото тримесечие на 2022 г. Цените на петрола се върнаха под 80 долара за барел, за американския сорт WTI (под 85 за брент), след като достигнаха най-високата си стойност от близо 15 години - над 120 долара за барел през лятото.

Подобна история е и при агрокултурните стоки и индустриалните метали. Цената на пшеницата надхвърли над 300 паунда за тон, отново рекорд от десетилетия, преди да се върне до около 220 паунда, нива отпреди войната. Цената на медта също остава близо до най-високите исторически стойности въпреки спада, който регистрира през годината - около 10%. Интересно е развитието при никела, който през март бе изваден от търговия на борсата в Лондон в отговор на драстичното му поскъпване. Цената му се покачва с около 50% през последните 12 месеца до около 30 хил. долара.

Частен риск

Частните компании също не успяха да се предпазят. След период на рекордна активност от края на 2020 г. до средата на 2022 г. инвестициите на частния капитал се забавиха през втората половина на 2022 г. Според данни на pwc обемът на сделките в сектора е намалял с 22% спрямо 12 месеца по-рано и близо до нивата преди ковид. Индексът на S&P Private Equity Index, който следи представянето на публичните компании, които инвестират в частен капитал, е загубил над една трета тази година.

Въпреки това инвеститорите разполагат с рекордни нива на свободен капитал. Според pwc капиталът на щатските инвеститори в частни компании е надхвърлил 1 трлн. долара. "Очакваме по-креативни подходи за разгръщане на капитал (миноритарни инвестиции, сделки с изцяло дялово участие, частно пласиране на дълг)", пише анализаторската компания в доклада си.

Нови надежди

Висока инфлация. Война в Европа. Рекордни темпове на повишаване на лихвите. Това са част от темите, които бяха предопределящи за състоянието на пазарите през последната година. Очакванията са, че през следващата лихвите ще продължат да се покачват, но с по-малки темпове. Макроикономистите прогнозират, че инфлацията може е достигнала своя пик. За войната - никой не може да каже. Едно е сигурно. Усилията на централните банки да усмирят нарастващите цени ще увеличат безработицата, щe забавят производителността и щe предизвикат "контролирана рецесия", или "меко приземяване". Не е ясно обаче до каква степен прогнозите, на които институциите се осланят, ще се сбъднат или лихвите ще трябва да се покачат повече, отколкото предварително се очакваше, за да се запази стабилността на валутите. Предстои да разберем през 2023 г.

Все още няма коментари
Нов коментар