🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на САЩ се е забавила по-малко от очакваното

През четвъртото тримесечие личното потребление, което е най-важната част от американкия БВП, нараства с по-слаб от прогнозирания темп

Американската икономика може да избегне по-сериозна рецесия, което е добра новина за президента Джо Байдън.
Американската икономика може да избегне по-сериозна рецесия, което е добра новина за президента Джо Байдън.
Американската икономика може да избегне по-сериозна рецесия, което е добра новина за президента Джо Байдън.    ©  Reuters
Американската икономика може да избегне по-сериозна рецесия, което е добра новина за президента Джо Байдън.    ©  Reuters
Темата накратко
  • БВП се е увеличил с 2.9% на годишна база през последните три месеца на 2022 г. след ръст от 3.2% през третото тримесечие.
  • Положителен ефект върху растежа оказва и рязкото нарастване на натрупването на запаси, част от които вероятно са нежелани.
  • Въпреки че пазарът на труда остава силен, бизнес настроенията продължават да се влошават, което в крайна сметка може да навреди на наемането на служители.

Икономиката на САЩ се е забавила по-малко от очакваното през последното тримесечие на миналата година, въпреки че се очаква, че продължителното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв ще застраши перспективите за растеж през тази година.

БВП се е увеличил с 2.9% на годишна база през последните три месеца на 2022 г. след ръст от 3.2% през третото тримесечие, показа първоначалната оценка на Министерството на търговията в четвъртък. Личното потребление, което е най-голямата част от икономиката, се повиши с по-слаб от прогнозирания темп от 2.1%.

Икономисти, анкетирани от Reuters, прогнозираха, че БВП ще нарасне с 2.6%. Силният растеж през второто полугодие заличи свиването от 1.1% през първите шест месеца на миналата година. За 2022 г. икономиката е нараснала с 2.1%, което е спад спрямо регистрираните през 2021 г. 5.9%. Миналата година Фед повиши основния лихвен процент с 425 базисни пункта от почти нулево равнище до диапазона 4.25-4.50% - най-високото равнище от края на 2007 г. насам.

Предварителните данни показват също, че положителен ефект върху растежа оказва и рязкото нарастване на натрупването на запаси, част от които вероятно са нежелани. Разходите на бизнеса за оборудване през периода са се свили. Възможно е това да е последното тримесечие на стабилен растеж, преди да се усетят напълно забавените ефекти от най-бързия цикъл на затягане на паричната политика на Федералния резерв от 80-те години на миналия век насам. Повечето икономисти очакват рецесия до втората половина на годината, макар и лека в сравнение с предишни спадове, поради изключителното силния пазар на труда.

Продажбите на дребно отслабват сериозно през последните два месеца и изглежда. Въпреки че пазарът на труда остава силен, бизнес настроенията продължават да се влошават, което в крайна сметка може да навреди на наемането на служители.

"Икономиката на САЩ не пада от скалата, но губи издръжливост и рискува да се свие в началото на тази година", каза пред Reuters Сал Гуатиери, старши икономист във BMO Capital Markets в Торонто. "Това би трябвало да ограничи Фед до още само две малки увеличения на лихвите през следващите месеци".

Стабилни потребителски разходи

Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от американския БВП, спомогнаха за растежа, отразявайки най-вече възстановяването на разходите за стоки в началото на тримесечието, главно за моторни превозни средства.

Разходите на домакинствата са се покачили с 2.1% за периода, което е лек спад от отчетените 2.3% през предходния период. Въпреки това са по-високи от тези през 2019 г. - последната преди пандемията. Според Андрю Хънтър, старши икономист за САЩ в САЩ в Capital Economics, може да се очаквана допълнително свиване през първото тримесечие. "Това предполага, че по-високите лихви започват да оказват по-голямо влияние и създават условия за по-слаб растеж през първото тримесечие на тази година", каза Хънтър.

Потребителските разходи бяха подкрепени от устойчивостта на пазара на труда, както и от излишните спестявания, натрупани по време на пандемията от COVID-19. Доходът, с който разполагат домакинствата, след отчитане на инфлацията нарасна с 3.3%, след като през третото тримесечие се повиши с 1%. Нормата на спестяване се повиши от 2.7% на 2.9%.

Но търсенето на дълготрайни промишлени стоки, които се купуват предимно на кредит, намалява и някои домакинства, особено тези с по-ниски доходи, изчерпват спестяванията си.

В резултат на това запасите са нараснали със 129.9 млрд. долара в сравнение с 38.7 млрд. през предходното тримесечие. Запасите са допринесли с 1.46 пр. пункта за растежа на БВП. Като се изключат запасите, правителствените разходи и търговията, вътрешното търсене нараства само с 0.2%, забавяйки се спрямо темпа от 1.1% през третото тримесечие.

След новината Уолстрийт отвори с повишение, а доларът остава стабилен спрямо кошница от валути.

Предпазливи оптимисти

Някои икономисти са предпазливи оптимисти, че икономиката ще избегне явна рецесия, като вместо това ще претърпи променлив спад. Те обясняват, че паричната политика сега действа с по-кратко закъснение, отколкото преди, поради напредъка в технологиите и прозрачността на централната банка на САЩ, което според тях е довело до това, че финансовите пазари и реалната икономика действат в очакване на повишаването на лихвените проценти.

Според други анализатори има предпоставки за сериозно забавяне на икономиката през това тримесечие. "Последните данни предполагат, че темпът на разширяване може да се забави рязко през текущото тримесечие, тъй като ефектите от рестриктивната парична политика се налагат", пише в изследователски доклад Рубила Фаруки, главен икономист на САЩ във High Frequency Economics. "От гледна точка на Фед желаното забавяне на икономиката ще бъде добре дошла новина", добавя тя.

"Комбинацията от растеж беше обезсърчаваща и месечните данни показват, че икономиката е загубила инерция с течение на четвъртото тримесечие", казва още Хънтър. "Все още очакваме изостаналото въздействие на скока на лихвените проценти да тласне икономиката към лека рецесия през първата половина на тази година", добавя той.

Инвестициите в жилищни имоти претърпяха седмия си пореден тримесечен спад, което е най-дългата подобна серия от спукването на жилищния балон, довел до рецесията през 2007-2009 г., но има признаци, че жилищният пазар може да се стабилизира.

Лихвите по ипотечните кредити се понижават, тъй като Фед забавя темпа на повишаване на лихвените проценти.

Отделен доклад на Министерството на труда от четвъртък показа, че първоначалните молби за държавни помощи при безработица са намалели с 6 хил. до сезонно изгладените 186 хил. за седмицата, приключила на 21 януари, което е най-ниското ниво от април 2022 г. насам.

Компаниите извън технологичната индустрия, както и чувствителните към лихвените проценти сектори като жилищното строителство и финансите, набират работници, след като по време на пандемията изпитваха затруднения с намирането на работна ръка.