🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple повиши дивидента и обяви 90 млрд. долара за обратно изкупуване на акции

Компанията отчита спад в приходите и печалбата, което приписва на силния долар

Технологичният гигант се похвали с първите си два магазина в Индия.
Технологичният гигант се похвали с първите си два магазина в Индия.
Технологичният гигант се похвали с първите си два магазина в Индия.    ©  unsplash
Технологичният гигант се похвали с първите си два магазина в Индия.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Акциите на Apple поскъпнаха с над 2%, след като компанията публикува на 4 май отчета за първите три месеца на годината. Приходите и печалбата на компанита се понижават с около 4% (приход 94.8 млрд. и печалба от 24.1 млрд. долара), което според финансовия директор, Лука Маестри, се дължи на отрицателното въздействие от чуждестранни валути. "На базата на постоянна валута приходите ни нарастват спрямо предходната година като цяло и на по-голямата част от пазарите, които проследяваме", споделя пред инвеститорите Маестри.

За три месеца технологичният гигант регистрира рекордни приходи от продажби на iPhone - над 51.3 млрд. долара. Активните мобилни устройства вече надхвърлят 1 млрд., а общо всички устройства - лаптопи, таблети и компютри - над 2 млрд. "Това е огромен актив за нас", добави след побликуването на отчета изпълнителният директор Тим Куук.

Секторът с улугите също се представя добре. "Постигнахме рекордни приходи (21 млрд. долара) за всички времена в App Store, Apple Music, iCloud и от платежни услуги", каза Куук, като се похвали, че платените потребители в екосистемата вече надхвърлят 975 млн. За последните 12 месеца потребителите са се увеличили с над 150 млн., като за три години се удвояват.

Нови пазари

"Индия е невероятно вълнуващ пазар", смята лидерът на фирмата с капитализация от над 2.5 трлн. долара. Според Куук в азиатската страна има много хора, които навлизат в средната класа. "Индия е в повратна точка и е страхотно да сме там", допълва изпълнителният директор, като посочва, че от началото на годината са отворени официално два магазина на компанията там - в Мумбай и Делхи. Като цяло компанията бележи растеж в развиващите пазари. "Поставихме рекорди на редица различни места, включително Индонезия и Мексико, Филипините, Саудитска Арабия, Турция, ОАЕ, Бразилия, Индия и Малайзия", посочва Куук.

Въпреки че избегна сравнения между Индия и Китай, компанията посочи, че двете страни са на различен етап от развитие в стратегията. Докато Apple тепърва прави първи стъпки в Индия, в Китай вече има установен пазар. Приходите от китайските потребители намаляват поради цитираните по-горе валутни проблеми, но постъпленията от услуги продължават във възходящ тренд, обясняват още от компанията. "Освен това Китай има много, много добри показатели по отношение на нови купувачи", посочва изпълнителният директор.

С грижа за инвеститорите

През първите три месеца компанията е възвърнала над 23 млрд. долара на акционерите, включително 3.7 млрд. дивиденти и 19.1 млрд. долара за обратно изкупуване на акции. В допълнение бордът на директорите на Apple одобри допълнително обратно изкупуване на акции за нови 90 млрд. долара, като повиши и дивидента на компанията до 0.24 долара за акция. "Продължаваме да планираме годишни увеличения на дивидента занапред", заключва Маестри. Акциите на компанията са поскъпнали с близо 33% от началото на 2023 г.

Все още няма коментари
Нов коментар