🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Apple представи своите първи суперскъпи очила с обогатена реалност

Цената на т.нар. пространствен компютър ще започва от 3499 долара, а първите доставки ще започнат в началото на следващата година в САЩ

"Точно както Mac ни запозна с персоналните компютри, а iPhone - с мобилните компютри, Apple Vision Pro ни запознава с пространствените компютри", заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук
"Точно както Mac ни запозна с персоналните компютри, а iPhone - с мобилните компютри, Apple Vision Pro ни запознава с пространствените компютри", заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук
"Точно както Mac ни запозна с персоналните компютри, а iPhone - с мобилните компютри, Apple Vision Pro ни запознава с пространствените компютри", заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук    ©  Reuters
"Точно както Mac ни запозна с персоналните компютри, а iPhone - с мобилните компютри, Apple Vision Pro ни запознава с пространствените компютри", заяви главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Apple официално обяви очаквания от дълго време шлем за обогатена реалност (AR) Apple Vision Pro. Това стана по време на годишната конференцията на компанията за разработчици WWDC23. Технологичният гигант описва шлема като "революционен пространствен компютър, който безпроблемно съчетава цифрово съдържание с физическия свят, като същевременно позволява на потребителите да присъстват и да се свързват с другите".

"Днешният ден бележи началото на нова компютърна ера, заяви Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple. Точно както Mac ни запозна с персоналните компютри, а iPhone - с мобилните компютри, Apple Vision Pro ни запознава с пространствените компютри."

Възможностите

Apple Vision Pro е представен основно като AR устройство, което комбинира информация за околната среда, заснета от 12-те камери на устройството, с генерирани от шлема 3D обекти, но може и да се използва като шлем за виртуална реалност (VR).

За разлика от останалите AR/VR шлемове на пазара, Vision Pro ще се предлага без контролери, като Apple набляга на новата си система за навигация, която използва сензори, следящи движението на очите, ръцете и гласа на потребителя. Apple твърди, че потребителите ще могат да разглеждат приложенията, като погледнат към тях, да ги избират с почукване на пръст, да използват движенията на китката си за навигация и гласа си, за да диктуват.

Очилата ще могат да се свързват с компютрите Мac, които могат да се използват безжично през него. Vision Pro ще поддържа и Magic Keyboard и Magic Trackpad на Apple, които да подобрят продуктивността за потребителите.

Компанията също така обещава, че потребителите няма да бъдат изолирани от събеседниците си благодарение на системата EyeSight, която използва вградените камери да покаже на потребителя неговия събеседник, като същевременно изобразява очите на потребителя на външен дисплей, вграден в предната част на шлема.

За момента основният конкурент на Vision Pro се очертава да бъде обявеният в края на миналата година Meta Quest Pro. Първоначалната обявена цена на шлема е била 1499 долара, но през март компанията - майка на Facebook, намали цената му на 999 долара. Мета предлага и по-достъпни VR шлемове, насочени към геймъри - Meta Quest 2 за 299 долара и обявеният миналата седмица Meta Quest 3 за 499 долара.

Развлекателни възможности

Въпреки че наименованието и цената на шлема предполагат, че той ще бъде насочен към професионалния сектор, а не към масовите потребители, компанията не пропуска да представи и възможностите за развлечение. Приложенията за iPhone и iPad ще могат да работят в новата операционна система на Apple и освен това компанията подготвя нов App Store, предназначен за visionOS.

По време на WWDC23 Боб Айгър, главният изпълнителен директор на Disney, обяви, че Vision Pro ще стартира с достъп до стрийминг услугата на развлекателния гигант - Disney+. Apple също така е заявила, че си сътрудничи с Unity - разработчик на едноименния игрови енджин, както и с Microsoft и Adobe, за да осигури поддръжка на техните приложения.

Мощен хардуер

Apple ще използва два micro-OLED дисплея с обща резолюция 23 млн. пиксела - почти колкото три 4K дисплея, за да осигурят висока яснота на картината. Според Apple двата дисплея имат шест пъти по-висока плътност на пикселите от екрана на iPhone. Потребителите, носещи диоптрични очила, ще трябва да използват специални вложки, изготвени от германската компания Zeiss, които да осигурят необходимата яснота и точност на сензорите за проследяване на очите.

Основният чип на Apple Vision Pro ще е процесорът на компанията М2, предлаган в компютрите на технологичния гигант, докато информацията от сензорите на шлема ще се обработва от новия копроцесор на Apple - R1.

Все още няма коментари
Нов коментар