🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американските банки - добри резултати, но с много притеснения

Депозитите намаляват, докато конкуренцията се увеличава

Прогнозите за рецесия в САЩ отново се изместват напред във времето
Прогнозите за рецесия в САЩ отново се изместват напред във времето
Прогнозите за рецесия в САЩ отново се изместват напред във времето
Прогнозите за рецесия в САЩ отново се изместват напред във времето
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Големите банки отчитат позитивни финансови резултати през последното тримесечие.
  • Прогнозите за рецесия в САЩ отново се изместват напред, като този път се очаква да настъпи през 2024 г.
  • Инвеститорите избягват акциите на банките след фалитите на няколко институции през последните месеци.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър не пести думи, когато обсъжда как се е представила нейната банка през второто тримесечие на 2023 г. "Дългоочакваното възстановяване на инвестиционното банкиране все още не се е материализирало", разкри тя.

Резултатите на някои от най-големите банки в страната показват спад в инвестиционното банкиране и търговията от първото тримесечие. Вземете за пример Morgan Stanley, която във вторник отчете спад на приходите от търговия над 22% в сравнение с 2022 г. Втората най-голяма банка в САЩ, Bank of America, има друг проблем: институцията стои върху нереализирани загуби от облигации за около 106 млрд. долара, които няма намерение да продава, а ще държи до падежа. И тъй като няма да ги продава, не е нужно да отчита загубите.

Докато големи банки като JPMorgan и Wells Fargo, които имат обширен потребителски бизнес, се представят добре, защото са в състояние да печелят от по-високите лихви по заемите и да се възползват от скока в заемите по кредитни карти. Най-голямата банка в света - JP Morgan, обяви приходи от 41.3 млрд. долара за три месеца и печалба от над 14.4 млрд. долара. Акциите ѝ поеха нагоре след оповестяването на данните, като вече са се покачили с над 10% от началото на годината.

"Потребителят е в добра форма, каза главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън пред анализатори. Те харчат излишните си пари".

Но главните изпълнителни директори остават предпазливи по отношение на всичко - от посоката на лихвените проценти до отношенията с Китай на САЩ, намалявайки оптимизма, необходим за закупуване на други компании, излизане на борсата или поемане на повече дългове.

Корпорациите са доста предпазливи", каза Фрейзър пред анализатори в петък, цитирайки перспективата за ново повишаване на лихвения процент от Федералния резерв, напрежението с Китай и опасенията относно ограничения икономически растеж.

"Мисля, че клиентите се опитват да разберат и да прегърнат както макроперспективата, така и пазарната перспектива от известно време. Мисля, че сега, изглежда, приемат, че настоящата среда е новото нормално, и започват да се позиционират в световен мащаб."

Тази предпазливост беше най-очевидна в представянето на звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране на Citigroup, което спомогна за намаляване на общата печалба на банката с 36%. Приходите от инвестиционното банкиране са намалели с 24% през второто тримесечие до 612 млн. долара.

Ситуацията обаче не е такава само при Citigroup. Дори JPMorgan, която генерира огромни печалби от потребителския си бизнес, отбеляза спад на таксите за инвестиционно банкиране с 6% спрямо предходната година до 1.5 млрд. долара.

Забавяне при сделките

Търговията, която беше по-силна по-рано през годината, също стана по-слаба. Приходите и на Citigroup, и на JPMorgan също са спаднали.

"Повечето от инвеститорите останаха настрани" през второто тримесечие, признава Фрейзър.

Глобалното забавяне на сключването на сделки започна миналата година, след бума през 2021 г., което накара фирмите от Уолстрийт да съкратят бонусите и персонала. Световните приходи от инвестиционно банкиране за второто тримесечие са спаднали с 52% спрямо предходната година, според Dealogic.

Citigroup, Morgan Stanley, Goldman и други компании с големи звена за инвестиционно банкиране и търговия направиха или обявиха съкращения на приблизително 12 хил. работни места от края на 2022 г.

Главният финансов директор на JPMorgan Джеръми Барнъм каза, че инвестиционното банкиране е било по-добро от очакваното през юни, но предупреди анализаторите, че е "твърде рано" да го определят като тенденция. "Ще видим", каза той. За капиталовите пазари като цяло "юли трябва да е добър индикатор за остатъка от годината".

Всичко ли е наред?

"Икономиката на САЩ продължава да се представя по-добре от очакваното", казва Чарли Шарф, изпълнителен директор на Wells Fargo, допълвайки, че несигурността в макроикономическата обстановка е все още голяма и се очаква продължително икономическо забавяне. Мнението на икономистите е, че рецесията в САЩ отново се отлага, този път за началото на 2024 г.

"Мисля, че хората просто трябва да си поемат дълбоко въздух", допълва Джейми Даймън. Лидерът смята, че, дори страната да навлезе в рецесия, банковият сектор е в добро състояние. "Настроенията на инвеститорите относно банковия сектор се подобриха, тъй като рисковете по отношение на регионалните банки намаляха", казва Федералният резерв в доклад от началото на юли. Цените на акциите на банките реално се покачиха през последните седмици, но при някои американски регионални банки все още са доста под нивата от началото на март. Анди Флорънс, основател на хеджфонда Andvari Associates, смята, че самият сектор в момента е отблъскващ за инвеститорите.

Повечето борсови фондове, които инвестират в акции от банковия сектор, отчитат загуби между 20% и 30% за последните шест месеца. Книжата на регионалните щатски банки бяха разпродадени, но спадът не се ограничава само до тях: Bank of America и Goldman Sachs също губят - съответно 10% и 5%. "Мисля, че всяка банка е в различна позиция спрямо това, от което се нуждае", казва Джейми Даймън по повод нарастващата конкуренция.

Сложна ситуацияс лихвите

Липсата на яснота за лихвените проценти на централните банки продължава да притеснява финансовите институции. Когато разходите за един бизнес се увеличат, той може да вдигне цените, докато в банковия сектор не е толкова лесно. Прогнозите са, че тази година централните банки ще достигнат пика на затягането на монетарната политика, но не е ясно колко дълго ще продължи да се усеща ефектът от по-високите лихви.

Засега банките отчитат драстичен спад в депозитите, които не носят лихва, тъй като покрай покачването на ставките се увеличава и гладът за доходност на инвеститорите и клиентите. Депозитите в Bank of America, JP Morgan и Wells Fargo се свиха през последното тримесечие, докато в Citigroup остават непроменени. Въпреки че големите банки са достатъчно диверсифицирани, за да не се притесняват от натиск от страна на депозитантите, за по-малките институции задържането на клиентите е въпрос на оцеляване.

"След като лихвените проценти достигнат върха, има известно забавяне, продължително преоценяване, което продължава за известно време след пика на лихвите", обяснява Майк Сантомасимо, финансов директор на Wells Fargo, "Tрябва да помислите как това влиза във вашия (икономически) модел", съветва финансистът.

Ниската рентабилност от гледна точка на възвращаемост на активите (ROA) е друг фактор. Според данни на Statista през третото тримесечие на 2022 г. средната възвращаемост на активите за всички банки в САЩ е под един процент - 0.93%. От друга страна, банките постигат по-висока възвращаемост на собствения капитал (ROE) от около 10%, която някои инвеститори считат за приемлива. Тази по-висока възвращаемост е възможна, защото банките с малко капитал поддържат много активи - тоест са изложени на висок левъридж, което увеличава риска.

Твърде много регулации

Всеки бизнес е изложен на регулация, но във финансовия сектор надзорът е на друго ниво. В САЩ за това се грижат Федералният резерв, Федералната организация за гарантиране на влоговете, Бюрото за финансова защита на потребителите и други. Повече регулации означава повече разходи и по-малко печалба за акционерите. Очакванията са Basel III, международна регулаторна рамка за банките, която се очаква да влезе в сила до края на годината, да наложи още по-строги изисквания за поддържането на капиталови буфери, което допълнително ще ограничи доходността и ликвидността.

Фалит за часове

Всеки допуска грешки. Само в банковия сектор обаче клиентите могат да фалират компания за няколко часа поради липса на доверие. Трите банки в САЩ, които изпаднаха в несъстоятелност от началото на годината, кумулативно разполагаха с активи от над 500 млрд. долара общо, но фалираха за изключително кратко време. Според доклад на Федералния резерв от април "комбинацията от социални медии, силно свързана мрежа и концентрирана база от вложители, и технология (онлайн банкиране) може да са променили фундаментално скоростта на банковите паники". При първата по-лоша новина потребителите просто мигновено премесват средствата си в институции, които се считат за твърде големи, за да фалират.

В резултат размерът на депозитите в американските банки се свива с над 600 млрд. за една година. Калифорнийската Pacific Western Bank обяви, че е загубила депозити на стойност от 5.7 млрд. долара (17% от портфейла на банката) непосредствено след фалита на Sillicon Valley Bank. Според документ до Комисията за ценните книжа и борсите от 11 май, PacWest е загубила още една десета от депозитите за няколко дни през първата седмица на май, като причините според ръководството са две статии, които отразяват преструктурирането на банката. В опит да си осигури ликвидност, банката разпродаде активи и смъкна дивидента от 0.25 цента на акция до 0.01. Акциите на компанията с над 64% надолу от началото на годината.

Подобни спадове се забелязват и у други американски банки, които също обмислят и залагат на кризисни мерки.

Отливът на инвеститори засега изглежда поставен на пауза, но под повърхността напрежението продължава да се усеща.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар