Моят Капитал | Къде дават най-високите лихви? Има ли смисъл от покупка на S&P500 точно сега

Бюлетинът на "Капитал" с най-интересното в сферата на личните финанси, инвестициите и управление на спестяванията

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Къде са най-високите лихви? Подобен въпрос вълнува всеки, който гледа на спестяванията си без много фантазия, но и не само. Отговорът, колкото и да е справочен, е не, не са банките. В момента в България се предлагат няколко варианта за осигуряване на доходност от лихва, като можем да ги разделим на банки, финтех платформи и финансови посредници.

При първата група, банковата, ефектът от повишените лихви по света така и не се усеща чувствително у нас. Ако има раздвижване, то е при по-малките банки, някои от които са с българска собственост - като БАКБ, Инвестбанк, но и такива с чужда - tbi bank, Big bank, Д банк. В зависимост от срока, в който заключвате парите си, може да получите до 2-3% лихва. За 12 месеца Big Bank дава 2%, показва справка с сайта moitepari.bg. Ако се заключат за 36 месеца, най-висока лихва дава tbi bank - 3.1% годишно. При големите банкови групи лихвите все още са около и под 1%, което ги прави крайно неатрактивни.

Финтех платформи като Revolut също предлагат доходност под форма на лихви - в зависимост от валутата британската финтех платформа дава от 3.97% в евро до 5.4% в долари. В последния случай може да се печели и от валутни разлики, доларът поскъпва напоследък. Тук обаче има риск, ако той поевтинее, което ще изяде от доходността. В тази група може да поставим и брокерските сметки, които олихвяват свободните средства, като лихвата по тях може да достигне около 5% - Interactive Brokers олихвява с 4.83% свободни суми над 10 хил. долара, а Freedom 24 с до 8% в зависимост от валутата. При борсовите платформи обаче основната цел е все пак борсова търговия, а не депозит, така че това трябва да се има предвид.

В третата група са компании, които предлагат доходност от инвестиции в ДЦК, като това пак е лихва, но под формата на купон. Инвестиционния посредник "Аларик" например предлага вложения в държавни облигации, които носят до 3.6% годишно, в зависимост от държавата от еврозоната. А добрата новина е, че това може да стане и срещу едва няколко евро, и то при ниска такса.

А за онези, които не харесват горните варианти, взаимните фондове също са вариант, и то добър. Интересът към тях в България расте - към края на септември активите под управление на тези схеми вече са почти 10 млрд. лв., а една голяма част от тях се държи от френския асет мениджър Amundi.

Портфейл

S&P 500(0)

Да си купя или не парче от пазара

През февруари 1998 г. американският борсов индекс S&P 500 минава 1000 пункта за пръв път. Три години по-рано - през март 1995 г., е достигнал 500 пункта. Четвърт век по-късно - през февруари 2024 г., S&P 500 вече е над 5000 пункта, след като три години по-рано достига до 4000 пункта. Обикновено тези нива не би трябвало да имат значение. Човечеството обаче обича нумерологията, освен това целите числа помагат лесно да сметнеш доходността си - инвеститор, който е сложил 1000 долара на широкия индекс през февруари 1998 г., днес има 5000, или доходност 400%, което прави средногодишно по 6.6%.

Рекордите на индексите, които не са само при S&P 500, повдигат и въпросите накъде ще продължи пазарът, дали не пропуснах момента, или Fomo (Fear or Missing out), както и все пак как да купя. При всички положения покупка на върха не е най-доброто инвестиционно решение, макар то често да се практикува от някои по-незапознати инвеститори тъкмо заради Fomo. Какво да правим и дали да се насочим към борсов фонд (ETF) в S&P500 обяснява Славчо Кузмов.

Не пропускайте

Инвестиции

"Болерон" набра успешно 3.17 млн. лв. в първото IPO на борсата за годината. Пазарът оцени компанията на 16.4 млн. лева в успешното предлагане на сегмента Вeam

"Доверие обединен холдинг" ще получи близо 24 млн. лв. дивидент от молдовската си банка. Това е второ поредно плащане от Молдиндконбанк, която е най-големият актив на бившия приватизационен фонд

Какво още

Как да си купя Tesla и да я карам в България

И без представителство в страната над 1600 автомобила на компанията на Илън Мъск се движат по българските пътища. Сред причините за избора на Tesla са увеличаващата се зарядна инфраструктура, големият пробег и съотношение цена/качество. Основните пазари, от които пристигат автомобилите, са Германия и Австрия, разказва Георги Куманов.

ОББ въвежда превод по мобилен номер (blink P2P)

Услугата за физически лица е налична от януари в "ОББ мобайл" и позволява да се извършват незабавни левови плащания по мобилен номер. Услугата е по програмата blink на "Национална картова и платежна схема", част от БОРИКА. Така клиентите, използващи мобилното приложение на банката, вече могат лесно да разделят сметката с приятел, съобщиха от ОББ.

В САЩ се питат "Време ли е за покупка на жилище?"

Докато в България все още се чудим има ли балон на пазара на имоти, кога ще се понижат цените, ще скачат ли лихвите и все въпроси от този род, в САЩ си задават вече въпроса: "Време ли е да си купим жилище?" Или поне това вълнува колегите от Bloomberg Wealth, след като Федералният резерв остави лихвите в края на януари непроменени.

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар