🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Моят Капитал | Доходност 37% след инвестиция в български индекс; как да печелим от рестейкинг на Ethereum

Бюлетинът на "Капитал" с най-интересното от света на личните финанси и управление на спестяванията

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Дълго време Българската фондова борса оставаше в сянката на международните си конкуренти, а причината за това беше прозаична - по-ниска доходност и ограничен набор от качествени компании. Последното не се е променило много, но пък растежът се завърна. Водещият индекс Sofix вече е над 800 пункта, което е ниво, невиждано от 2008 г. За една година той е постигнал 37% доходност, а от началото на годината по-скромните 6%. Очакванията на някои анализатори са, че през тази или следващата година Sofix ще направи четирицифрена стойност, макар за други това да са малко смели прогнози.

Така 10 000 лв., инвестирани в Sofix преди година, днес са нараснали до 13 700 лв. преди таксите. Не е зле, нали?

Инвестицията в индекс е добър вариант за диверсификация на портфейла. За съжаление в България няма много варианти за това - има само един борсово търгуван фонд върху Sofix и той е издаден от "Експат капитал". Доходност от българската борса може да се извлича и от инвестиции във взаимни фондове - на нея инвестират управляващите дружества на почти всички български инвестиционни посредници като "Елана", "Карол", "Компас", "Селект", "Златен лев", ОББ и други.

Директната инвестиция в акции също е вариант, но той изисква по-голямо разбиране на пазара и трябва да се прави само след консултация с професионалист. Това, което трябва да се гледа, са и таксите, които дружествата налагат - обикновено при фондовете в акции, които са по-активно управлявани, те са по-високи. А те са важни, тъй като изяждат от доходността.

Ето и другите интересни текстове, свързани с личните финанси:

Благородна доходност

Цената на златото е на рекордни нива

Златото скочи до нов рекорд, след като председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл заяви пред Конгреса на САЩ, че централната банка очаква да намали референтния си лихвен процент по-късно тази година. Засега нивото на инфлация все още връзва ръцете на монетаристите, които се събират на свое заседание днес.

Пауъл посочи, че намаление на лихвените проценти може да се случи по някое време тази година, но само когато има повече увереност, че инфлацията се движи стабилно към целта от 2%.

Според априлските фючърсни договори, дериват за сделка на определена дата, златото за пръв път достигна 2160 долара за тройунция. За последно благородният метал удари връх от 2153 долара през декември 2023 г. Очакванията бяха, че Федералния резерв ще намали лихвите още тогава, разказва Славчо Кузмов.

В този текст припомняме и как се инвестира в инвестиционно злато.

Не пропускайте

Как да печелим от повторно залагане на Ethereum. С ръста на цените на криптопазара се задава ерата на повторния стейкинг и "лова" за airdrop-и

Пасивните фондове ли са виновни за пазарната мания? Те убиха желанието на онези, които залагат на борсовия спад

Ще се превърне ли бичият пазар в балон. Цените на акциите растат. Инвеститорите са възхитени, но и нервни

Зеленият биткойн ETF с корени от България

7RCC е регистриран в Ню Йорк, залага на крипто и ESG стратегия, но зад него седи българката Ралица Пердухова. Идеята е проста, но иновативна: комбиниране на 80% биткойн и 20% фючърси върху въглеродни кредити, за да се предложи на инвеститорите експозиция към крипто, като същевременно се отчитат екологичните предизвикателства. Този "биткойн ESG" ETF e идея на Ралица Пердухова, главен изпълнителен директор на 7RCC, като той трябва да се превърне в реалност с помощта на Tidal Investments, които управляват активи за над 13 млрд. долара. С тези средства под управление компанията е издала над 103 ETF-а. За новият инструмент разказва Робърт Христов.

Събитие

Най-големият финансов форум събира в София финансисти, мениджъри и инвеститори

Финансовото бъдеще трудно се прогнозира, а то често носи изненади. Какво ще е то ще разберем по време на най-големия финансов форум с София, организиран от "Капитал". На 26 март в Grand Hotel Millenium Financial Summit ще събере финансисти, мениджъри, инвеститори, стартъпи, представители на регулаторите и институциите.

Всичко за форума тук.

Ако имате въпроси, свързани с управление на личните ви финанси, може да пишете на [email protected].

Ако месечният бюлетин на "Капитал" "Лични финанси" ви е харесал, абонирайте се тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар