🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

WWF търси млади предприемачи в състезанието Panda Labs Gen II

Темата на второто издание е "Бъдещето на градовете и селата", победителите ще получат финансиране

Участниците в Panda Labs Gen I

За втора поредна година "WWF България" организира състезанието за млади предприемачи PandaLabs. В тон с излезлите на 3 октомври резултати от преброяването на населението на НСИ през 2021 г., показващи намаляващото население на всички области в страната, темата на програмата е "Бъдещето на градовете и селата". Основните проблеми, които трябва да бъдат адресирани от участниците, които ще са на възраст между 15 и 25 години, включват обезлюдяването на селата и пренаселването на градовете, съобщават от WWF. Срокът за регистрация е 20 октомври, като победителите в програмата ще спечелят награда в размер на 7 хил. лева и допълнителна помощ в намирането на външни инвеститори за нататъшно развитие на бизнес идеята им.

Предприемаческо обучение за младежи

Основна цел на Panda Labs е ученици, студенти и работещи млади хора до 25-годишна възраст да открият бизнес решения за належащите екологични и социални проблеми в България. Програмата е разделена на тематични "семестри", като задачата на участниците, които могат да кандидатстват като екипи или се сформират от организаторите в такива, е да разработят бизнес модел по реален казус - бъдещето на градовете и бъдещето на селата. Отборите участват в тридневен хакатон, в течение на който работят по решението си и представят своя проект. Жури избира кой продължава в следващата фаза на състезанието - мастърклас, едноседмичен обучителен курс с лекции, информация за стартъп екосистемата в сектора и срещи с български предприемачи.

Спечелилите мастър класа получават финансиране 7 хил. лева, като след приключването на програмата WWF проследява тяхното развитие и помага в намирането на контакти в стартъп екосистемата и допълнително финансиране, казва Виктория Табакова, координатор по младежка ангажираност във WWF. Добавя, че миналогодишните победители продължават да работят по проектите си, като отборът от семестър "Бъдещето на храната" Biofoam, който разработва биопестициди срещу вредители от етерични масла и чесън, вече има сайт и осъществява продажби.

Panda Labs е финансирана от фондация "Америка за България" и Kaufland като част от устойчивата CSR политика нa веригата под мотото "Действията носят промяната". Сред лекторите в първото издание са Иво Василев, енергиен мениджър в Kaufland, Орлин Радев, основател на софтуерния стартъп Ampeco, и Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация BESCO. Очаква се да обявят лекторите, които ще обучават екипите в предстоящото издание.

Все още няма коментари
Нов коментар