Инвестирай в себе си и се преквалифицирай

На фона на надпреварата за хора допълнителните умения се ценят високо. Но компаниите също се опитват да създават "кадри"

Художници стават проектни мениджъри, икономисти се преквалифицират в програмисти, а администратори в лидери на екипи. Един от трендовете на работния пазар през последните години е преквалификацията, с която смяната на настоящата работа, намиране на нова и договарянето на по-висока заплата става много по-лесно и интуитивно - всичко това заради няколко курса, време и капитал, които всеки е инвестирал в себе си.

При липсата на кадри много компании също започват да осъзнават, че най-големият им ресурс са хората, заради което инвестицията в човешкия капитал е станала ключова стратегия. Те инвестират в своите служители, като ги изпращат на допълнителни обучения в най-различни области, като се започне от строги технически знания и се стигне до лидерски и комуникационни умения.

Не са редки случаите, когато работещите самостоятелно започват курсове, изграждащи напълно нови основи за професионално амплоа.

Допълнителните квалификации влияят на намирането на работа

Светът на работата се променя бързо и динамично. Често за най-добрите възможности не е достатъчно просто да имаш диплома от университет или определен опит в професионалната сфера и дори късметът не е фактор. Работодателите търсят кандидати, които са гъвкави, приспособими и с умения, които отговарят на текущите нужди на пазара. Когато такива кандидати няма или не съществува възможност за тяхното наемане, единствената опция става те да бъдат създадени.

Наскоро Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) обяви свое проучване сред 1200 български компании, според което работодателите продължават да изпитват трудности да привлекат кадри с нужните умения. Те, от друга страна, не могат да намерят работодатели, които да отговорят на очакванията им за заплащане и възможности за кариерно развитие. Според БКЗ "е наложително компаниите да преразгледат изискванията си за задължителни умения и да внедрят стратегии за придобиването им на работното място" .

"Ускореното развитие на дигиталните технологии изискват разгръщане на дигиталните умения на служителите, а хибридният начин на работа засили необходимостта от развитие на личностни умения като емоционална интелигентност, продуктивност при дистанционен начин на работа, умение за провеждане на ефективни виртуални срещи и др.", казва пред "Капитал" Гергана Рабаджийска, управител и финансов директор на HP Inc. Bulgaria. В последните години е приела за своя кауза развитието на служителите в компанията.

Личната ангажираност е важна

Допълнителните обучения по лична инициатива пък са доказателство за ангажираността на кандидата към непрекъснато обучение и лично развитие. Такъв тип проактивност е много атрактивна за работодателите. Инвестирането в допълнителни обучения не само подобрява шансовете за намиране на желаната работа, но и отваря врати към по-високи позиции и специализации, които иначе може да са били недостъпни. Професионалисти с допълнителни сертификации обикновено получават по-високо възнаграждение в сравнение с тези, които не притежават такива.

Курсове от платформи като Skillshare и Coursera са много атрактивни заради ниската цена на абонамента, (около 200 лева на месец), който осигурява достъп до хиляди най-различни курсове. Те са страхотен начин да тествате дали нещо определено е като за вас и да отделяте малка част от ежедневието си в учене, но не са непременно най-добрият начин да засилите своето CV или да получите конкретни и практични знания и умения.

Умения за ИТ експерти

Има голяма разлика между сертификати, каквито всеки с принтер може да ви издаде след успешно преминаване на определен курс и сертификации, които се получат от акредитирани международни организации след преминаването на изпит. Първият независим тестов център за тестване на ИТ специалистите в България например е на Sylvan PROMETRIC и е открит още през 1998 г., а сега функционира под името Pearson Vue.

Голяма част от ИТ сертификационните изпити (на Microsoft, IBM, HPE, AWS) се полагат в Pearson VUE, които от своя страна оторизират редица тест центрове в България. Техният каталог и партньори за България може да бъде намерен на сайта им. Цената на изпитите варира от 60 до 750 евро. По същия начин организацията PeopleCert функционира с независими глобални тестови центрове, управляващи богато портфолио от сертификационни изпити в областта на управлението на проекти, включително ITIL, PRINCE2, PRINCE2 Agile, както и методологии като SCRUM, Data Science Foundation and Analysis, управление на промени, рискове и ползи, киберсигурност и компютърни умения. В PeopleCert, за да може даденият локален партньор да провежда изпити по част от портфолиото, той трябва задължително да е Authorized Training Organization на PeopleCert за съответното портфолио, т.е. да може да предоставя и обучения по него. На подобни сертификационни изпити има много строги изисквания, тестващите са наблюдавани през цялото време и именно това е гаранция за техните знания и компетентности.

Важно е да се отбележат и организации като Telerik и SoftUni, които предоставят възможност за развитие и промяна на професионалното амплоа за начинаещи с практични знания като програмиране, софтуерно инженерство, разработка на уеб и мобилни приложения, но и продуктов и дигитален маркетинг и корпоративни тренинги. Те са се доказали с времето като центрове, които създават ИТ специалисти, готови да отговорят на реалните нужди на пазара на труда. И двете академии са изградили тесни връзки с водещите технологични компании в България и предлагат кариерни съвети и помощ при търсенето на работа, което включва достъп до обширна мрежа от работодатели, търсещи специализирани ИТ умения.

Растежът на една компания зависи от способността да се трансформира непрекъснато и устойчиво, като развива уменията и компетенциите в организацията

Гергана Рабаджийска, управител и финансов директор на HP Inc. Bulgaria.
Гергана Рабаджийска, управител и финансов директор на HP Inc. Bulgaria.

Интервю с Гергана Рабаджийска, управител и финансов директор на HP Inc. Bulgaria.



Критични ли са за растежа и развитието на вашата компания допълнителните сертификации и обучения?

Новите бизнес практики и модели изискват надграждане на специфични бизнес умения, които адресират по-добре нуждите на клиентите. Ускореното развитие на дигиталните технологии изисква разгръщане на дигиталните умения на служителите, а хибридният начин на работа засили необходимостта от развитие на личностни умения като емоционална интелигентност, продуктивност при дистанционен начин на работа, умение за провеждане на ефективни виртуални срещи и др.

Ключов фактор за постигане на устойчиви бизнес резултати са структурирането на работната сила с най-подходящите умения с цел подпомагане изпълнението на стратегията на компанията. Това е процес, който неминуемо включва допълнителни обучителни и сертификационни програми, които осигуряват конкурентно предимство както за бизнеса, така и за служителите, които са водещата сила на тази трансформация.

Как структурирате и определяте кои от служителите ви заслужават да получат тези допълнителни обучения и сертификации?

HP Inc. Bulgaria e компания, която насърчава обучителния процес за всички свои служители. Oсигурен e достъп до платформи за обучение, в които всеки може да си създаде профил и план, съобразен с неговите конкретни нужди, цели и време. Специфичните бизнес нужди и високите стандарти на работа с клиенти обаче изискват допълнителни обучения от външни акредитирани центрове и сертификационни организации.

Желаещите да участват в тези програми подават апликационна форма, а селекцията се извършва на база професионалните изисквания към ролята, необходимия опит и преди всичко мотивацията на служителя и потенциала за развитие. HP Inc. Bulgaria предоставя на служителите си обучителни и сертификационни програми по Program management, Product management, Change management, CX Analytics, Design Thinking, IT Service management, Data Science Foundation, Data Science Analysis, Scrum Master, като непрекъснато се стремим да разширяваме обхвата спрямо бизнес нуждите.

В момента много се говори за "глада" на технологични специалисти на пазара. Как компанията се справя с този предизвикателство и как допълнителните обучения и сертификации могат да помогнат в това отношение?

С нарастването на необходимостта от повече технологични кадри се увеличават и предизвикателствата пред компанията да намери нужните квалификации на пазара на труда. Успехът до голяма степен е свързан с по-гъвкавия и адаптивен начин на търсене, намиране и задържание на таланти.

Един от начините за преодоляване на предизвикателствата в тази посока е да насочим подбора на кадри към подбор на умения. Това дава възможност за развитие на потенциала и достъпа до таланти, които не притежават същия опит или образование, но с допълнителни обучения и сертификации не само покриват изискванията към конкретната роля, но и имат заряда да продължат да развиват съответната компетенция. Това е взаимен процес на доверие - компанията от една страна е разпознала таланта и неговите умения, а от друга страна служителите имат достъп до нови възможности за професионално развитие.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал

Lightest 2023

Lightest 2023