🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Парите обичат дългосрочните инвеститори

Или как да преодолеем притесненията за временни спадове и страховете си от финансовите пазари

Парите обичат дългосрочните инвеститори
Парите обичат дългосрочните инвеститори
   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Много хора се поддават на емоция и продават своите финансови активи при първия спад на пазарите.
  • Борсите и икономиките обаче имат цикличност и всеки ръст се редува със спад и нов ръст.
  • Затова необмислените и бързи решения не са добра практика при управление на личните финанси.

Пари с бъдеще

Във втората част от поредицата "Пари с бъдеще" търсим отговори на въпросите може ли взаимните фондове да се превърнат в алтернатива на банковия депозит, как осигуряват достъп до финансовите пазари и колко е важно да преодолеем страховете си от тях и да бъдем дългосрочни инвеститори. Информация по тези и други теми ще намерите в поредица от статии в "Капитал" и епизодите от мини-подкаста в "Дневник". "Пари с бъдеще" е специален проект Storio за "ОББ Асет Мениджмънт".

Когато цените на имотите падат, обикновено собствениците им не продават жилищата си. Но защо тогава панически го правят с акциите си, когато котировките им на борсите изведнъж тръгнат надолу? Вероятно малко хора си задават този въпрос, но той много добре описва една от грешките на непрофесионалните инвеститори.

Това се случва поради страха и неразбирането на финансовите пазари и опасението на инвеститорите да не загубят при всеки спад.

Чуйте повече по темата във втория епизод от втория сезон на подкаста "Пари с бъдеще" тук

Цикличността е нещо нормално

Пазарите, както и икономиките, имат цикличност - повишения и спадове. Понякога те са по-малки, друг път по-големи, причинени са от различни фактори. "Цикличността на капиталовите пазари е движена от цикличността на икономиката. Двата цикъла се разминават във времето, като се твърди, че пазарите вървят с около 6 до 9 месеца преди икономиката, т.е. на пазарите се търгуват очаквания", казва Иван Димитров, главен инвестиционен стратег и портфолио мениджър на "ОББ Асет Мениджмънт".

Но както казват експертите - циклите в икономиката и на пазарите обаче се приемат за нещо здравословно, защото позволяват изчистване от "болното и гнилото", както е в природата. - например отрезвяване на оценките на компаниите, ако преди това е имало опиянение и балонизиране на цените на активите. "Минаването през вълна на фалити примерно позволява оцеляване предимно на здравите, фундаментално солидни компании и акции. Това подобрява последващата среда и подготвя икономиката и пазара за нов ръст", посочва Димитров. И допълва: "Дългосрочно означава да се инвестира с хоризонт, който отива отвъд един бизнес цикъл. Традиционно икономиката се приема, че минава през цял бизнес цикъл средно между 7 и 10 години, така че дългосрочно инвестиране изисква хоризонт от поне 10 години."

"За дългосрочния инвеститор цикличността на капиталовите пазари създава възможност да се влезе в позиция изгодно, тогава когато пазарът е паднал"

Понякога при форсмажорни ситуации и изненадващи събития се стига и до крах - на пазарите, и на икономиката. Когато светът беше затворен заради избухването на COVID-19 в средата на февруари 2020 г., започна борсов срив, който само за месец изтри от широкия американски индекс S&P500 близо 35%. А глобалната икономика навлезе в неочаквана рецесия. На 13 ноември 2023 г. S&P500 е с 30% над нивото, от което започна срива му на 14 февруари 2020 г., и с 91% над дъното, до което падна на 20 март 2020 г. Това показва две неща - от една страна, неподдаването на паниката нямаше да донесе никакви загуби на инвеститора, дори напротив, той щеше да е с печалба. Което потвърждава идеята за дългосрочно инвестиране.

Паниката и необмислените действия са лош съветник при управление на личните финанси

Другото е, че тези спадове носят и възможност за влизане на пазара - нещо, на което акцентира и Иван Димитров: "За дългосрочния инвеститор цикличността на капиталовите пазари създава възможност да се влезе в позиция изгодно тогава, когато пазарът е паднал. Систематичното инвестиране работи особено добре в това отношение, като позволява редовни покупки, независимо от нивото на пазара, и така се осреднява цената на придобиване на инвестицията", коментира Димитров. Затова и неговият отговор е, че цикличността категорично не трябва да притеснява инвеститора, стига той да е дългосрочен.

Помощ от професионалист

След като хората се убедят от предимствата на дългосрочното инвестиране, идва обаче проблемът със справянето със страха от непознаването на пазарите, липсата на време, достатъчно капитал. Тук вече е ролята на професионалистите и дружествата, които предлагат инвестиционни услуги. Очевидно и българите все повече виждат предимствата на това, след като активите на договорните фондове рязко нараснаха през последните години. Това са инвестиционните схеми, които дават директен и лесен достъп до капиталовите пазари - било на акции, облигации, суровини или други търгуеми инструменти.

"Професионалното управление на фондовете позволява да се навлезе в големи подробности при анализа на пазара и да се наблюдава динамиката му с голяма прецизност. Обикновеният инвеститор рядко може да си позволи такова ниво на задълбоченост, а ако може, то би било с цената на доста време или пари", казва Иван Димитров.

Професионалните инвестиционни мениджъри наблюдават състоянието на портфейлите и се съобразяват с множество контроли, изисквания и инвестиционни ограничения, (като например задължителни нива на диверсификация), които целят да намалят риска на портфейла. Освен това използват и по-съвършени инструменти и източници на данни (например "Блумбърг" терминали), които също им дават предимство пред обикновения индивидуален инвеститор. "Като добавим и възможностите за хеджиране в голям размер на различните видове риск (валутен, лихвен, пазарен и др.), намаляването на риска в един професионално управляван фонд е по-евтино и разчетено в сравнение с индивидуални портфейли", допълва Димитров. Тези експерти в България се наричат портфолио мениджъри, като работят в управляващи дружества.

Дали един инвеститор залага директно на финансовите пазари или косвено на тях чрез договорен фонд, той трябва да определи своя рисков профил, а от там и инвестиционния си хоризонт. Все пак има и хора, които предпочитат по-краткосрочни стратегии - било в търсене на по-бърза печалба (съпътствана с по-висок риск), било заради нужда от ликвидни средства за други спешни нужди - покупка на жилище, образование, издръжка и други. Иван Димитров счита, че колкото по-кратък е времевият хоризонт за инвестиране, толкова по-консервативно следва да се подходи, ако за инвеститора е важен рискът и подхожда рационално. "Това е така, тъй като в краткосрочен план пазарът е непредвидим и няма никаква гаранция дали след една, две или пет години нивото му ще е по-високо от днес. Колкото по-дълъг е периодът, толкова с по-голяма сигурност може да очакваме, че ще има подем, защото фундаменталните тенденции (например ръст на печалбите) работят по-добре в дългосрочен план."

#Маркетинговосъобщение

Информацията не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Пълна информация относно инвестиционните фондове, предлагани от ОББ, е налична на www.ubb.bg и на www.ubbam.bg. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Препоръчително е инвеститорите да се запознаят внимателно с характера на финансовите инструменти и да определят инвестиционните си цели и склонността си да поемат рисковете преди вземане на инвестиционно решение.

Източник на данни, споменати в статията: Bloomberg