🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли взаимните фондове да бъдат алтернатива на банковите депозити?

През последните години възходът им е все по-видим

Може ли взаимните фондове да бъдат алтернатива на банковите депозити?
Може ли взаимните фондове да бъдат алтернатива на банковите депозити?
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • През последните години взаимните фондове станаха популярна инвестиция в България;
  • Активите им вече са почти 9 млрд. лв., а потенциалът пред тях е голям
  • Фондовете дават експозиция към финансовите пазари, а в тях инвестират все повече индивидуални инвеститори

Пари с бъдеще

Във втората част от поредицата "Пари с бъдеще" търсим отговори на въпросите може ли взаимните фондове да се превърнат в алтернатива на банковия депозит, как осигуряват достъп до финансовите пазари и колко е важно да преодолеем страховете си от тях и да бъдем дългосрочни инвеститори. Информация по тези и други теми ще намерите в поредица от статии в "Капитал" и епизодите от мини-подкаста в "Дневник". "Пари с бъдеще" е специален проект Storio за "ОББ Асет Мениджмънт".

Исторически в България най-популярните форми за съхранение на спестявания винаги са били банкови депозитите, имотите и скъпоценностите. Сигурността им е станала приоритет пред доходността, ликвидността и разнообразието, които дават другите инвестиционни възможности. Поведението на българите донякъде е разбираемо - рухването на пирамидите, банковите фалити и финансовата криза от 90-те години на миналия век изядоха голяма част от спестяванията. Тогава това направи домакинствата по-консервативни и недоверчиви. Тези събития вече са в миналото, а от тогава икономиката се трансформира и расте с устойчиви темпове, финансовата система е стабилна, България и светът са по-отворени, информацията и образованието по-достъпни. Икономическите цикли носят със себе си спадове и растеж, но и възможности.

Исторически ниските лихви в България и по света от последните години дадоха тласък на договорните (взаимни) фондове - сравнително млада за страната индустрия, която все повече влиза в полезрението на индивидуалните и корпоративни инвеститори. Числата са показателни - към края на юни инвестиционните фондове в България управляват активи за 8.9 млрд. лв. За сравнение преди 10 години те са малко на 1 млрд. лв.

Чуйте повече по темата в първия епизод от втория сезон на подкаста "Пари с бъдеще" тук

Възходът на взаимните фондове

След Голямата финансова криза от 2008 - 2009 г. дойде цикълът на понижение на лихвите от централните банки в глобален мащаб, ефект, който се пренесе и в България и даде тласък на индустрията и тук. Ниските лихви стимулираха пазарите на акции, направиха депозитите неатрактивни и това даде тласък на фондовата индустрия.

Само през 2021 г. например към взаимните фондове, които се предлагат тук се насочиха 3 млрд. лв., според данни на БНБ. Интересът към тях се повиши и тъй като много хора решиха чрез тях да хванат вълната на капиталовите пазари - именно договорните фондове дават лесна експозиция към борсите, като за незапознатия инвеститор не е нужно да отделя време за проучване, обучение и управление на своя портфейл. Това в случая се прави от професионалистите - портфолио мениджъри, анализатори и брокери в управляващите дружества, които структурират и управляват взаимните фондове.

"Тенденцията е към нарастване на активите под управление независимо от сътресенията, през които преминаха пазарите през последните години. Основната тенденция не само в България, но и на другите европейски пазари, в които групата КВС оперира, е към управлявани решения, които да изискват все по-малко ангажимент от страна на инвеститора.", коментира Марио Панков, който отговарящ за подпомагане инвестиционните дейности на частното банкиране в "ОББ Асет Мениджмънт" .

В България активите на инвестиционните фондове като дял от БВП са около 6-7%, докато в ЕС средно е около 50%, а някъде е дори 70%, което само показва значимостта им за финансовата система. Това е и важен индикатор за финансовата грамотност и богатството на една нация. Активите на фондовете се повишават, но те остават далеч от тези на депозитите - в края на август тези на неправителствения сектор нарастват до малко над 121 млрд. лв., като само домакинствата са 75.5 млрд. лв., нараствайки устойчиво с почти 10% на годишна база, по данни на БНБ. Именно и тези показатели говорят за потенциала на алтернативните на депозита.

“Взаимните фондове стават все по-популярна инвестиция в портфейла на спестяващите. Високата инфлация през последните години изправи всички ни, като потребители, до стената и търсенето на решения с по-висок потенциал от един традиционен депозит нараства.”

Рискове и предимства

Марио Панков обаче предупреждава, че трябва да бъдем внимателни, когато използваме думата алтернатива, тъй като при всяка форма на инвестиции съществува известен риск да си върнем по-малко от първоначално инвестираните средства. Един от рисковете, който липсва при депозита - там главницата не може да се загуби, освен това тя е и гарантирана до 100 хил. евро.

"Именно за тази цел взаимните фондове следват разнообразни стратегии, като могат да бъдат консервативни, когато целта е доходност около или малко над дългосрочната инфлация, но могат да бъдат и доста динамични, когато целта е максимална доходност и инвеститорът може да остави тези средства да работят дългосрочно.", казва финансовият експерт на "ОББ Асет Мениджмънт".

Когато говорим за разнообразие, то не липсва. В България взаимни фондове предлагат два типа управляващи дружества - местни, които са регистрирани от Комисията за финансов надзор и чуждестранни, които предлагат свои фондове чрез единния паспорт на ЕС. И двата вида се дистрибутират тук от банките и някои инвестиционни посредници, като общо се предлагат над 1500 взаимни фонда, по данни от статистиката на БНБ.

"Разнообразието от стратегии е от голямо значение. Инвеститорите са с различни цели, очаквания, толеранс към риск и предпочитания. За да оптимизира вероятността от постигане на тези цели един инвеститор следва да попълни спестяванията си с правилната стратегия - а това често е проблем за повечето - изборът също изисква познания и да отделим време.", казва Иван Димитров, главен инвестиционен стратег и портфолио мениджър на "ОББ Асет Мениджмънт". Той разказва, че най-много се търсят балансирани фондове. "Техните портфейли съдържат акции и облигации, т.е. рискови активи, каквото са акциите и които се предполага да осигуряват ръст на инвестицията в дългосрочен план и защитни активи, каквито са облигациите.

Те са по-малко волатилни и намаляват риска на общия портфейл", казва той. С над 755 млн. лв. активи под управление към края на август 2023 г. "ОББ Асет Мениджмънт" е един от лидерите на местния пазар, по данни от сайта на Българската асоциация на управляващите дружества. След сливането на "КВС Управление на инвестиции" (бивше "Райфайзен Асет Мениджмънт България" ЕАД) в него се вляха и фондовете му. Към момента ОББ дистрибутира 24 взаимни фонда, които се управляват от KBC Asset Management - Белгия, което оперира в България под търговската марка "ОББ Асет Мениджмънт."

“Фондовете се търсят както от големи инвеститори, заради възможността им да поемат лесно големя еднократна инвестиция, така и от масови клиенти, които предпочитат да инвестират с малки месечни вноски, но редовно. Т.е. подходящи са за много широк спектър инвеститори.”

За малки и големи, за опитни и начинаещи

Най-големите инвеститори във взаимните фондове обяснимо са големите институционални инвеститори като застрахователни компании и пенсионни фондове. Делът на домакинствата и индивидуалните инвеститори обаче постоянно се увеличава.

"Фондовете се търсят както от големи инвеститори, заради възможността на тези фондове да поемат лесно големи размери еднократна инвестиция, така и от масови клиенти на банката, които предпочитат да инвестират с малки месечни вноски, но редовно. Т.е. подходящи са за много широк спектър инвеститори.", твърди Иван Димитров.

Към взаимните фондове все повече интерес се наблюдава и от младите инвеститори, които искат да структурират свои инвестиционен портфейл. Някои от тях се надяват на бърза печалба от борсите, но често те не разбират характера на пазарите, което ги принуждава да правят бързи и необмислени решения, когато има спад.

"При промяна на икономическата среда се наблюдава известна промяна в поведението инвеститорите - особено на тези, които са нови или неопитни в инвестициите. Те правят класическата грешка да излязат от пазара при спад. Това не е поведение, което ние насърчаваме, затова и разработваме продукти, които да отговорят на тези инвеститорски опасения".

Професионалистите съветват да се инвестира дългосрочно, вместо да се поддаваме на паниката. Обикновено прибързаните решения водят до големите загуби. А историята е показала, че след спада, обикновено идва растеж.

Взаимен фонд VS депозит: Плюсове и минуси

Депозит


+ Защитена е главницата (внесената сума), има сигурност и гаранция от държавата

+ Голяма сигурност и прогнозируемост на доходността - лихвата е фиксирана

- Много ниска доходност

- Имат срок и падеж - трябва да се реинвестира

Взаимен фонд

+
Голямо разнообразие от стратегии- консервативни, балансирани, агресивни, пасивни или активно управлявани; разделени по географски признак; по сектори и индустрия

+ Потенциално по-добра доходност от депозитите в дългосрочен план

- Възвращаемостта варира в зависимост от движението на пазарите. Възможно е инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестицията

- Такси за управление, емитиране и обратно изкупуване

#Маркетинговосъобщение

Информацията не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Пълна информация относно инвестиционните фондове, предлагани от ОББ е налична на www.ubb.bg и на www.ubbam.bg. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на вложените средства. Препоръчително е инвеститорите да се запознаят внимателно с характера на финансовите инструменти и да определят инвестиционните си цели и склонността си да поемат рисковете, преди вземане на инвестиционно решение.