🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Покажи ми джаджата, за да ти кажа какъв си

Някои от любимите ни напоследък устройства в три сегмента - часовници, безжични слушалки (тип тапи) и фитнес гривни

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Преносимите безжични устройства се настаниха трайно в ежедневието ни. Носим по няколко от тях и ги използваме за тренировка, слушане на музика, следене на жизнени показатели и много други дейности. В тъй наречената категория wearables има най-различни джаджи - от смарт часовници до умни очила. В "Капитал" решихме да опишем любимите ни напоследък устройства в три сегмента - часовници, безжични слушалки (тип тапи) и фитнес гривни, като за всяко от тях даваме по две предложения.

Смарт часовници

Huawei Watch Fit

Цена 200 лв.

Huawei Watch Fit e част от стратегията на китайския гигант да укрепи още повече позициите си на пазара на умни часовници и гривни, където държи второто място след Apple, според IDC. След успеха на серията си Watch GT и Watch GT 2 компанията залага на още една форма и философия. Watch Fit е по-малък от класическия умен часовник и дори е по средата между него и гривната. Това го прави компактен, удобен, лесен за използване и не на последно място - достъпен. Удълженият AMOLED екран напомня малко на Apple Watch, батерията издържа към 10 дни, а функциите за тренировки и следене на здравните показатели са достатъчно на брой, за да задоволят повечето желания на потребителя. Дисплеят може да бъде персонализиран, за да показва нужната информация като времето, сърдечния ритъм, броя стъпки, живот на батерията и др. Заради вградения GPS модул човек може да остави телефона си при тренировка. Watch Fit предлага 12 различни анимирани упражнения, които да помогнат на потребителя да се раздвижи по всяко време. Часовникът следи в реално време и 11 спортни режима. Освен постоянното наблюдение на сърдечния ритъм устройството отчита и нивата на кислород в кръвта (SpO2), качеството на съня и нивата на стрес.

Apple Watch SЕ

Цена от 600 лв.

Apple Watch SE e първият смарт часовник на гиганта в "по-евтиния" клас. Той предлага повече от функциите на скъпия си събрат Apple Watch Series 6, макар и да пропуска две - възможността за постоянно включен дисплей, както и електрокардиограма и кислород в кръвта. Предлага се в два варианта - 40 и 44 мм, като по дизайн не се различава от Series 6. Подобно и на смартфона iPhone SE идеята на часовника е да комбинира най-доброто от устройствата на Apple в последните години в "по-достъпен" модел. Кавичките не са случайни, защото достъпен означава минимум 600 лв. Използва процесора на миналогодишния Series 5, батерията издържа два дни, и то със следене на съня и фитнес функции. Нотификациите са най-добрите в смарт часовник на пазара, а не бива да се забравя и работещият на българския пазар Apple Pay. И фактът, че работи само с iPhone.

Безжични слушалки тапи

Samsung Galaxy Buds Live

280 лв.

Galaxy Buds Live имат уникален дизайн, но са и изключително добри като качество на звука и удобство. "Бобената" им форма първоначално повдига въпроса как се слагат в ушите, но веднъж поставени, веднага става ясно защо от Samsung са толкова горди с тях. Galaxy Buds Live са удобни, животът на батерията е много добър, за подобен дизайн звукът е прекрасен, дори активната шумоизолация работи сравнително окей. Възможностите за настройки през приложението на Samsung - Galaxy Wearable, са немалко. Издържат към 7 часа, но компактната им кутия предлага още 22 часа заряд. Тя пък може да се зарежда безжично. Микрофоните им са направили голяма крачка напред спрямо предшествениците Galaxy Buds. Едни от любимите ни слушалки на пазара.

Google Pixel Buds

340 лв.

С минималистичния си дизайн, безжично зареждане и водоустойчивост Google Pixel Buds предлагат всичко нужно на един среден потребител. Основният им плюс е страхотната интеграция с Google Assistant и възможността за бърз превод в реално време (без български, за съжаление). Качеството на звука е много добро, макар и да не се предлага активна шумоизолация. Батерията издържа около 5-6 часа, кейсът добавя още 24 часа. На българския пазар не се предлагат и може да бъдат поръчани от международни онлайн търговци.

Фитнес гривни

Fitbit Inspire HR

180 лв.

Fitbit Inspire HR не е най-добрата фитнес гривна на пазара, не е дори най-добрата на Fitbit. Но прави много неща на сравнително достъпна (за Fitbit) цена и използва всички услуги на компанията, като отличното мобилно приложение. Дизайнът е удобен без особени изхвърляния - гривната тежи едва 20 г. През софтуера може да се изберат профили за тип активност като бягане, колоездене, йога и др. Следи сърдечния ритъм (оттам и HR) и качеството на съня. Животът на батерията е около 5 дни при включени активности и нотификации.

Xiaomi Mi Band 5

70 лв.

Mi Band 5 си остава една от най-достъпните гривни на пазара спрямо функциите, които предлага. Има цветен екран, издръжлива батерия (14 дни), проследяване на 11 спортни активности, следене на качеството на съня и сърдечния ритъм, както и менструалния цикъл. Контролът през приложението Mi Fit е лесно. И не на последно място - не всички фитнес гривни са съвместими с iOS, но Mi Band 5 е.
Все още няма коментари
Нов коментар