Искам хромиран Chromebook

Разглеждаме шест популярни модела лаптопи с операционната система Chrome OS

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Повечето потребители на преносими компютри често не си дават сметка, но използват машините основно онлайн - за комуникация, работа и забавление (най-вече социални мрежи и видео). Което прави лаптопите с операционната система Chrome OS (тъй наречените Chromebook) особено удобни и на достъпна цена. Всъщност, за незапознатите - повечето неща в подобен компютър се случват през платформа, базирана на браузъра Chrome, макар вече да има достъп и до приложения на Android и Linux (което значително увеличи приложението им, а може да се използва вече и софтуер като Microsoft Word, Excel и Powerpoint). Създадени в началото основно с идея за употреба в образованието, популярността на Chromebook в цял свят расте, но по някаква причина в България предлагането и наличните модели не са много. В "Капитал" избрахме няколко, които в повечето случаи могат да бъдат закупени от международни онлайн търговци, а някои може да се наложи да бъдат поръчани дори от САЩ. Повечето от тях не използват някакъв впечатляващ хардуер, защото не се и нуждаят от подобен. Те нямат нужда и от много налична памет, защото повечето неща се случват в облака. Все пак най-скъпите не отстъпват по дизайн и мощ на Mac или Windows.

Достъпните

Lenovo IdeaPad Duet Chromebook

250 eвро в Amazon.de за версията с 64 GB



Lenovo IdeaPad Chromebook Duet е 10-инчов таблет с включена отделна клавиатура с тъчпад. За някои потребители малкият му размер може да не е достатъчен за работа, но е свръхудобен, тъй като може да се носи дори и в дамска чанта. Екранът му е с резолюция 1920x1200 пиксела и е много добър, а клавиатурата е бърза и удобна за писане. Използва процесор Mediatek Helio P60T, с 4GB оперативна памет и 64 или 128GB eMMC флаш памет. Батерията издържа без проблем 8 часа, макар от Lenovo да дават към 10 часа. Безспорно добър вариант за втори лаптоп.

Acer Chromebook 314

700 лв.



Acer Chromebook 314 e един от най-достъпните на пазара. Има 14-инчов Full HD екран, използва процесор Intel Celeron N5030 и 8GB оперативна памет с 64 GB eMMC флаш памет. Характеристиките не са високи, но са напълно достатъчни за перфектна работа на Chrome OS. Клавиатурата е добра за писане, а портовете са два USB 3.1 и два USB-C с Micro SD четец на карти. Макар и да не е най-лекият и удобен Chromebook на пазара (теглото му е към 1.5 кг), за цената си е приличен избор.

Среден клас

Asus Chromebook Flip C434

от 450 евро в западните онлайн магазини



Asus Chromebook Flip C434 изглежда като премиум модел лаптоп на далеч по-ниска цена. Алуминиевото тяло и 14-инчовият тъчскрийн екран плюс хибридният модел 2 в 1 го правят удобен за всякакъв тип ползване. Най-ниската цена от около 450 евро в Европа включва Intel M3 процесор, 8GB оперативна памет и 128GB eMMC флаш памет. За разлика от други лаптопи портовете са достатъчно - един USB 3.2 и два USB-C (използвани и за зареждане) плюс Micro SD четец на карти. Батерията издържа до 8-10 часа.
HP x360 14c

530 евро от Amazon.de




С този модел на НР за 1000 лв. потребителят получава много способна машина 2 в 1, с 14-инчов тъчскрийн екран, процесор Core i3, 8GB оперативна памет и 128 GB SSD. Клавиатурата е прилична, а аудиото е на Bang & Olufsen. Този Chromebook е удобен за всякакви задачи, а батерията му издържа без проблеми около 10 ч. Портовете са Micro SD, един USB 3.0, два USB-C и един USB-A.

Висок клас

Google Pixelbook Go

от 730 евро в Европа



Макар вече на две години, моделът на Google е може би най-добрият премиум Chromebook на пазара. Заради странната политика на разпространение на онлайн гиганта той не може да бъде открит навсякъде, като най-лесно може да бъде поръчан от Великобритания и съответно евтино докаран до България от някоя от куриерските услуги като GGBG, но с митническо оскъпяване. Pixelbook Go се предлага във варианти с 1080p или 4К тъчскрийн екран и с процесори Core m3, Core i5 и Core i7. Основните му плюсове са, че практически почти няма слаба страна - суперудобен дизайн и клавиатура, тяло от магнезий, тегло от около 1 кг, батерия над 10 часа. Минусът е високата за Chromebook цена, а за някои и фактът, че не е хибриден модел, т.е. не става на таблет. Има и само два USB-C порта.
Acer Chromebook Spin 713

от 600 евро



Spin 713 е много добър конкурент на Pixelbook Go във високия клас. Екранът е 13.5 инча с QHD+ резолюция (2256x1504). Също се предлага с различни процесори на Intel - от Core i3 до Core i7 (но са следващото поколение след тези в Pixelbook Go). Екранът е най-добрият сред всички Chromebook, като за разлика от други е формат 3:2, което прави много удобен за четене и обработка на документи и статии. Функционалността 2 в 1 също не е за пренебрегване. Батерията е около 10 часа, а портовете за такъв тънък лаптоп са напълно достатъчно - HDMI, два USB-C, един USB-A и microSD четец.
Все още няма коментари
Нов коментар