Календар | Италиански вина; 150 години Сергей Рахманинов; урок по театър

Избрани събития за свободното време

Гледане с разбиране: Турове в изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на ХХ век".
Гледане с разбиране: Турове в изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на ХХ век".
Гледане с разбиране: Турове в изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на ХХ век".
Гледане с разбиране: Турове в изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на ХХ век".

22.04

Благотворителна вечер за Иво Андреев. В края на миналата година в резултат на дългогодишен междусъседски спор животът на един от пионерите на сноуборда у нас, застъпник на скейт културата, създател на първия български сноуборд филм, любящ съпруг и грижовен баща бе отнет. Сега бар "Петък" почита наследството му с фотоизложба, прожекция на филма Simple Ride и парти с много музиканти. Събитието цели да подкрепи семейството на Иво в борбата му за справедливост и му помогне с приходите от изложбата и входа за вечерта. Бар "Петък", начало: 20:00 ч., вход: 10 лв.

22.04

CentoVini. Ден, в който имате възможност да опитате над 100 внимателно селектирани пенливи, бели и червени италиански вина и да се запознаете отблизо с около 25 производителя, представящи цялата територия на Италия от север до юг чрез продукцията си. В програмата са включени и задълбочени майсторски класове. Централен военен клуб, Концертна зала, билети: 50/60 лв. от https://centovini.eu и bilet.bg, 11:00 - 21:00 ч.

22 и 23.04

Градски пролетни почиствания. В Деня на Земята две столични локации търсят своите доброволци да бъдат почистени и облагородени. Това е мястото "100 Стола - Будапеща", което осигурява материали и кани столичани да запретнат ръкави в 10:00 ч. Почистването на горичката при ул. "Вишнева" започва в 11:00 ч., като организаторите му призовават да се носят дебели/здрави ръкавици, лозарски ножици и малки триончета, но и те самите ще се постараят да предоставят такива.

22.04

Урок по театър - "Снежанка и седемте джуджета". Столичният куклен театър кани децата и техните родители да се качат на сцената му заедно с неговите артисти и художници, за да се запознаят с всичко, което се случва зад завесата на творческата работилница "Урок по театър" и да изиграят заедно приказката "Снежанка и седемте джуджета". Столичен куклен театър, билет: 20 лв. за дете с придружител, местата са ограничени, 13:30 - 15:00 ч.

22 - 26.04

Картбланш на Елица Георгиева. Поредица от творчески документални филми, подбрани от писателката режисьор от български произход Елица Георгиева, оставили траен отпечатък върху филмовия пейзаж на Франция. В продължение на пет последователни дни гледаме "Хроника на едно лято", "Международен туризъм", "Работа в гората", "Средната земя", "Невидимите", "Изобщо не помисляйте, че крещя". Прожекциите ще се състоят в присъствието на писателката и ще бъдат последвани от дискусия. Френски институт, зала "Славейков", 18:30/19:00 ч., вход 5/8 лв., цена за пет прожекции: 30 лв. Повече за заглавията на https://institutfrancais.bg

22.04, 13.05, 3.06

Гледане с разбиране: Турове в изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на ХХ век". Какво всъщност показва експозицията с куратори Даниела Радева и Светлана Куюмджиева, ще разберем по време на тура, воден от изкуствоведа Теодосий Георгиев. Той ще разкаже за историческия контекст, концепцията и изложените автори и произведения, ще отговаря и на въпроси. СГХГ, 15:30 ч., участието е безплатно, но се плаща билет за вход в галерията (4 лв.). Записване на www.gledanesrazbirane.com, регистрацията не е задължителна.

до 23.04

Moto Expo. Специализираното изложение за мотоциклети, АТV, скутери, мотопеди, велосипеди, както и на свързаните с тях аксесоари, консумативи и принадлежности, събира на едно място 20 световни марки, сред които BMW Motorrad, Ducati, Honda, Kawasaki, KTM, Kymco, Moto Guzzi, Piaggio, Rieju, Segway Power, Sur Ron, Vespa, Zero Motorcycle и др. За посетителите ще има и допълнителни забавления като "Глобуса на смъртта" от цирк "Колозеум", стънт шоу, мотоучилище за деца, както и хранителна зона. Зала "Арена Армеец", 10:00 - 19:30 ч. Билети от касите, bilet.bg и eventim.bg: 15/20 лв.

23.04

150 години Сергей Рахманинов. През 2023 г. се отбелязват 150 години от рождението на един от най-интересните световни музиканти от края на ХІХ и началото на ХХ век. Софийската филхармония отпразнува годишнината чрез изпълнение на концертите за пиано и оркестър на гениалния композитор - Концерт за пиано и оркестър №1 във фа диез минор, оп. 1 и Концерт за пиано и оркестър №3 в ре минор, оп. 30. Солист на вечерта ще бъде пианистката Валентина Лисица, а на диригентския пулт ще застане известният турски маестро Джем Мансур. Зала "България", 19:00 ч., билети от касата и от мрежата Eventim: 60 - 90 лв.

23.04

Велошествие "София кара колело". Велошествието и кросът и тази година нямат състезателен характер, целта е чрез преминаването по 4-километровия маршрут да се отправи послание за по-чист въздух, за една по-красива и зелена столица. Сборният пункт се отваря в 9.30 ч. за получаване на фланелка и стартов номер, с който после всеки участник могъл да се включи в многото томболи с награди в Южния парк. Популярни спортни звезди ще поведат колоната точно в 11:00 ч., а бегачите потеглят в 11.05 ч. по маршрут от Народното събрание, през Орлов мост покрай Перловската река до НДК и след това по бул. "Витоша" до входа на Южния парк. А там, на Голямата поляна, ще ги очакват много атракции, томбола с награди, концерти и забавления.

23 и 24.04

Фламенко трибют на Пат Матини. Концерти във Варна и във Велико Търново на Сантяго Лара, един от най-ярките млади испански джаз и фламенко китаристи. Заедно със своя квартет той ще представи премиерно авторския си албум, включващ оригинални аранжименти с елементи на автентично фламенко на музиката на една от живите легенди в световния джаз - китариста Пат Матини. Специален гост е звездата на съвременната фламенко сцена Мерседес Руиз, носител на многобройни авторитетни награди като танцьор и хореограф. 23 април, Варна, ФКЦ, билети от касата и от https://fccvarna.bg, и 24 април, Велико Търново, Музикално-драматичен театър "К. Кисимов", 19:00 ч., билети от мрежата на Eventim: 15 - 40 лв.

24 - 28.04

Наградата LUX на публиката. Европейската филмова награда отново ви призовава изберете кой да е носителят й. Това може да стане, като гледате номинираните ленти за 2023 г. на голям екран в Дом на киното и/или онлайн на neterra.tv и гласувате за тях с оценка от пет звезди ("отличен") до една звезда ("слаб"). Филмите са пет: "Алкарас", "Изпепеляващи дни", "Блуждаещ огън", "Идиотският триъгълник", "Близо". Гласуването става на rating.luxaward.eu, а с него може да спечелите една от общо 130 награди, сред които 10 покани за присъствие на церемонията по връчване на наградата LUX на публиката в Страсбург на 14 юни.

25.04

Eros Ramazzotti: Battito Infinito Tour. Италианският певец Ерос Рамацоти се завръща в България, за да представи концерт, част от световно турне, стартирало тази година по повод представяне на новия му албум. Чуйте новите парчета, както и популярните хитове на световноизвестния изпълнител със 70 милиона продадени плочи, 2 милиарда стрийма и почти 2 милиарда гледания в YouTube. Зала "Арена Армеец", билети от www.ticketstation.bg и www.eventim.bg: 66 - 360 лв.

27.04

Елена Алексиева представя романа "Вулкан". Най-новата книга на писателката и драматуржка ще направи своя софийски дебют с думи на Георги Ангелов, който я описва по следния начин: "Книга, която ще ви запрати в друга реалност - вашата; книга, в която днес е вчера, но и утре; книга без герои, защото всички са герои; книга за прискърбната радост, безутешната утеха и мимолетната вечност; книга язвителна, пънкарски поетична..." Гьоте-институт, Голяма зала, 19:00 ч.

27.04

Кърти, чисти, извозва. Премиера на стендъп комедийния спектакъл на Красимира Хаджииванова, популярна като една от създателките на платформата "Майко мила!". Кога ще имаме нормални тротоари? От какво го е страх българина повече - от кемтрейлс или от еврото, и как да се предпазим? И как Белчо и Сивушка ни помагат да бъдем конкурентоспособни на Илън Мъск и Джеф Безос? Отговори през сълзи от смях от нея. Варна, Mоda Bar, 21:00 ч. Билети на касите на EasyPay или от мрежата на epay.go: 25 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар