🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар | Великденски базар ''Капана'', Ханами в Южен парк, Souls Of Mischief

Избрани събития за свободното време

Всяка година в Япония се провежда Ханами - наслаждаване на японските цъфтящи вишни сакура, в България събитието се отбелязва в градината със сакури в софийския Южен парк.
Всяка година в Япония се провежда Ханами - наслаждаване на японските цъфтящи вишни сакура, в България събитието се отбелязва в градината със сакури в софийския Южен парк.
Всяка година в Япония се провежда Ханами - наслаждаване на японските цъфтящи вишни сакура, в България събитието се отбелязва в градината със сакури в софийския Южен парк.    ©  Pixabay
Всяка година в Япония се провежда Ханами - наслаждаване на японските цъфтящи вишни сакура, в България събитието се отбелязва в градината със сакури в софийския Южен парк.    ©  Pixabay

7 - 17.04

Великденски базар ''Капана''. Тази пролет пловдивският базар събира над 80 български модерни занаятчии, автори на ръчно изработени изделия, модни и козметични марки, лимитирани серии дрехи, бижута, аксесоари, детски и образователни книги, свещи, керамични съдове и др. Ще има и музика на живо, храна и напитки от 8-метровата синя каравана на събитието, коктейли, а в неделя, на 16 април, специално за най-малките ще се появят Великденският заек и неговите приятели. Пловдив, мостът над ул. "Гладстон", до заведение ''Пощата'', повече информация: www.facebook.com/KapanaFest

7, 8 и 9.04

Мюзикълът Спондж Боб. Новият спектакъл на Столичния куклен театър с музика на Aerosmith, Дейвид Боуи, Синди Лоупър, Тhe Flaming Lips, Сара Барейлес и Panic! At the Disco ви кани на забавно семейно преживяване. Представлението е третият проект в България на американския режисьор Уест Хайлър след "Авеню Q", което все още е в афиша в Кукления театър, и "Шрек" в Националната опера, и се играе на български език с изпълнени от рок група на живо песни. Столичен куклен театър, 7 април, 19:00 ч.; 8 и 9 април, 17:00 ч., билети: 12 - 20 лв. от https://theatre.art.bg и на касата

8.04

Ханами в Южен парк. Всяка година в Япония се провежда Ханами - наслаждаване на японските цъфтящи вишни (сакура), в България събитието също се отбелязва редовно, благодарение на градината със сакури в софийския Южен парк. Програмата включва обръщения от клуба "Приятели на Япония в България - Нихон томоно кай" и Посланика на Япония в България, изпълнения на песни, стихове и хайку от ученици и членове на Клуба и бойни демонстрации, а след тях - пикник на тревата. Южен парк, 11:00 - 14:00 ч.

8 - 9.04

Spring Welcoming Market. "Маркет на пролетта" с над 40 щанда с новите колекции на български брандове, сред които Artemis Home Collection и техните свещи, копринените калъфки Cocoon на Smart Sisters Co., ръчно плетени бижута от макраме на Sunday и Macramé by K., още бижута и аксесоари от Greek Philosophy, Divo Handmade Jewelry, Hand G Eva, раниците и чанти от Bardo Art Works, плодови кутии на Syr Nice и др. Vivacom Hall Gallery, "Оборище" 5; от 10:00 до 19:00 ч.

9.04

Souls Of Mischief. 30 Years of 93 'til Infinity. Клубен концерт на сфомираната през 1991 г. в Оукланд, Калифорния от рапърите A-Plus, Opio, Phesto и Tajai банда. Световните хип-хоп легенди с огромно влияние върху жанра, отбелязват годишнината си с турнето 30 Years of 93 'til Infinity и едно "супер енергично шоу", комбинация от класики, други любими на феновете парчета и нови изненади. На сцената с тях ще се качат американския диджей и продуцент Breakbeat Lou и френският бийтмейкър The Architect. Sofia Live Club, билети от мрежата на Eventim: 30 лв., в деня на концерта и на място: 40 лв. Вратите отварят в 20:00 ч., началото е от 22:00 ч.

9.04

Пчелен мед за смет. Всеки, предал най-малко 100 грама отпадъци - фасове, пластмасови и стъклени бутилки, капачки, метални предмети и каквото още намери, ще получи бурканче пчелен мед. Това ще се случи по време на петото издание на екологичната инициатива "Пчелен мед за смет", а за целта участниците трябва да се движат по различни маршрути, обхващащи алеи на парка "Борисова градина" и финално да се съберат пред сцената "Лятна естрада". След претеглянето, събитието ще продължи с концерт на Ирина Флорин и Expose Team. Сцена "Лятна естрада", Борисова градина, от 11:00ч.

12.04

Musica da camera. Виртуозните изпълнения и впечатляващи интерпретаторски качества на пианиста Людмил Ангелов и цигуларя Димитър Буров ще бъдат представени чрез стилово разнообразна програма с творби от Моцарт, Шуберт и Цезар Франк. Кулминация на концерта, част от афиша на варненския Европейския музикален фестивал, ще бъде изпълнението на Сонатата от Цезар Франк, считана за едно от най-красивите и трудни произведения за цигулка и пиано в световната музикална литература. Варна, Градска художествена галерия, 19:00 ч., билети: 15 лв., от сайта и Билетен център на ФКЦ и на касата.

13.04

Illuminance. Премиера на съвременния цирков пърформанс с артисти от Англия, Италия, Латинска Америка и България, които се обединяват в мултижанрово изпълнение, за да покажат уникалността на цирковото изкуство и неговия съвременен прочит. Един час танц, страст, огън, въздушна акробатика и един от най-болезнените и трудни за усвояване номера - висене на коса. "Топлоцентрала", Зала 1; 19:30 ч. Билети от urboapp: 15/ 20 лв., в деня на събитието: 25 лв.

13.04

Black Coffee x Solar Sofia. Нкосинати Мапумуло, известен още като Black Coffee, е популярен диджей, превърнал се и в първия африканец, спечелил "Грами" в категорията "Най-добър денс/електронен албум". Както продукциите му, така и сетовете му на живо са повече от впечатляващи, защото артистът преминава неусетно през огромен брой жанрове и впечатлява публиката си, независимо дали тя е в култовия клуб Hï Ibiza или на най-големите фестивали по света. Зад пулта ще бъде и базираната в Испания диджейка Fiona Kraft. НДК, билети от мрежата на Eventim: 70 лв. за Regular area и 120 лв. за VIP area

До 16.04

София - сгради, истории, съдби. Фотографии на 26 емблематични старинни сгради, съхранили в себе си историческите корени и културното наследство на столицата, ще бъдат представени по повод 144-годишнината от обявяването на София за столица на България. Автор на кадрите е журналистът Митко Попов, запечатващ красотата на родния си град от 2018 г., когато стартира проекта "Скритата красота на София" във фейсбук. Пред "Кино Кабана".

до 19.04

Genesis. Художникът и визуален артист Юлиян Табаков представя експозиция със свои творби от последните седем години, които разгръща във флуидна комбинация спрямо различни изложбени пространства в Русе, Пловдив и Варна. В София той ще покаже и нови произведения, сред които пространствената инсталация "Хоризонт". "Това е първият ми изложбен цикъл със собствен формат в четири галерии в четири български града", споделя за концепцията си авторът. Зала "Райко Алексиев"

До 5.05

18+. Една изложба, събираща провокативни творби с остро социално съдържание на авторите от създадената през 1994 г. група XXL. Освен работи на основателите й - Свилен Стефанов, Генади Гатев, Хубен Черкелов, Георги Тушев, Косьо Минчев, Иван Кюранов, RASSIM® и Петко Дурмана, в нея са представени и автори, включили се в дейността на XXL през годините - Росен Тошев, Димитър Яранов, Георги Ружев, Борис Сергинов и Красимир Добрев. One Gallery