🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Заразният ентусиазъм в българската стартъп екосистема

Атанас Симеонов, основател и изпълнителен директор на Ocean Investments в Digitalk The Podcast

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В новия епизод на Digitalk The Podcast ни гостува Атанас Симеонов, основател и изпълнителен директор на Ocean Investments, който беше и един от лекторите в тазгодишната конференция Digitalk. Темите, по които говорим, са много - от преминаването от бизнес в областта на охраната към киберсигурността и инвестиционният климат до войната в Украйна. Но основният фокус на разговора ни е върху българската стартъп екосистема.

Според Атанас Симеонов това, че България има първата технологична компания с оценка над 1 млрд. долара, е добър пример за цялата екосистема. "Такъв тип сделки, каквато беше навремето сделката с "Телерик", после със SMSBump, а сега - с Payhawk, са много полезни като пример. С мои приятели и съмишленици сме си говорили, че това ще стане, че е въпрос на правилните стъпки, но когато се случи, вече имаме доказателството. И това е много добре, особено като се има предвид манталитета на българина, който трудно вярва. Примерът винаги е много заразен", коментира той.

Другото важно нещо е, че стартъп екосистемата е достигнала фазата на бумообразно развитие. От една страна има много предприемачи, настоящи и бъдещи, които искат да развиват свои идеи, натрупали са опит и знание. От друга страна, има много сериозно финансиране, има капитал, който ще даде възможности на нашата екосистема през следващите години. "Освен това е на лице и ентусиазмът, заразният пример. Никога преди това не е имало такъв ентусиазъм у нас. Всеки иска да прави проект, има идея", разказва Атанас Симеонов.

Другата позитивна промяна според него е, че има по-сериозно доверие и от страна на инвеститорите, и от страна на предприемачите. "Бъдещите предприемачи вярват повече в себе си и крайният резултат е много положителен", категоричен е Симеонов.

В този епизод ще чуете:

  • Как се преминава от бизнес в областта на охраната към киберсигурността и инвестиционния бизнес?
  • Какво означава Business 4.0?
  • Какво спъва дигитализацията у нас?
  • Как ще се развива българската стартъп екосистема?
  • Войната в Украйна - как се отразява на ИТ бизнеса у нас? Ще успеем ли да привлечем повече компании, които да преместят бизнеса си тук и да разрешим поне част от проблема с недостига на кадри?

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал