🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мутри, вън vs. Мутрите в политиката

Аудиокоментар на журналистите Николай Стоянов и Йово Николов за пресечните точки между властта и силовите групировки и защо знаковите фигури от 90-те пак изплуваха в политическия живот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Мутри, вън" се превърна в един от официалните лозунги на протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Eдин сюжет от седмицата показа защо това е така и каква е ролята на силовите групировки и знакови фигури от 90-те в българския политически живот днес.

Всичко започна с една подхвърлена реплика от Димитър Ламбовски, бивш депутат от НДСВ, който стана източник по скандалния казус "Осемте джуджета", към лидера на "Демократична България" Христо Иванов по време на живо излъчване във Facebook: "Изключил съм си телефона, защото тоя се е обаждал на Маджо".

Така проправителствените медии опитаха да пришият Маджо и СИК към Христо Иванов и протестиращите, за да ги омаскарят. Но се оказа, че от този сюжет повод да се притеснява има властта. "Тоя, който се е обаждал на Маджо" за посредничество се оказа Стоян Мавродиев, който през последните повече от 10 години е заемал публични длъжности. Един от основателите на ГЕРБ и автор на първата икономическа програма на партията, той оглавяваше Комисията за финансов надзор, а до неотдавна и държавната Българска банка за развитие.

В най-новия епизод на седмичния подкаст "Гласът на Капитал" журналистите Николай Стоянов и Йово Николов разкриват любопитните детайли в тази история, разказват за генезиса на силовите групировки и какво е тяхното политическо и икономическо влияние днес. В епизода ще чуете още как самият премиер Борисов е свързан със СИК в миналото си.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Кой допусна провокатори на партийната конференция на ГЕРБ

Журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова за въпросите, които провокира насилието над журналисти и протестиращи на събитието на управляващата партия

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 2

    Няма да доживея една статия тук "Олигарси вън", но в България и Капитал олигарх е само Пеевски, пеевските медии най-лошите медии и само Пеевски краде!

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Ти изобщо знаеш ли какво е олигарх? Това е човек, който краде държавни пари, благодарение на добри връзки с държавните ръководители. Естествено, че Пеевски е еманация на този модел. Но тук влизат още Домусчиев, Вълка, Пашата, Доган. Не всеки богат човек е олигарх.

    Нередност?
Нов коментар