🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Осемте джуджета" застигна и Сотир Цацаров

Бившият главен прокурор обяви разкритията за внушения на "авторите и техните идейни и финансови спонсори"

Сотир Цацаров    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Разследването на журналиста Николай Стайков от Антикорупционния фонд, озаглавено "Осемте джуджета", разкриващо данни за сериозно корупция в прокуратура, стигна и до бившия главен прокурор Сотир Цацаров. В излъчената последна, четвърта част от филма става ясно, че ден след като бизнесмена Илия Златанов се среща с бившия бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, главният прокурор възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Илия Златанов.

Това става при положение, че в продължение на две години назад по въпросните преписки не е имало никакво движение, а конфликтът между Илия Златанов и сина се задълбочава. През 2019 година Златанов-баща търси за помощ Петьо Петров в ресторанта "Осемте джуджета", който обещава да му помогне, като го инструктира да подаде сигнал в Специализираната прокуратура. В замяна Златанов подписва запис на заповед за близо три милиона лева в полза на съпругата на Петьо Петров - Любена Петрова. Само ден след срещата между Петьо Петров и Златанов главният прокурор Сотир Цацаров "мобилизира" работата по преписките.

Именно Сотир Цацаров е човекът, който се пребори през 2017 година Петьо Петров да напусне съдебната система безпроблемно и бламира предложението на тогавашния правосъден министър Христо Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу него. Бъдещата съпруга на Петров - Любена, която също е сред главните герои на разследването "Осемте джуджета", организираше протести, които изцяло повтаряха опорните точки на тогавашния главен прокурор.

В официална позиция на Цацаров, който беше избран с гласовете на управляващите и ДПС за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, не оспорва изнесените от АКФ факти. Той обаче уточнява, че по време на мандата му като главен прокурор е издал правила, по които да става възлагането на дела на Националната следствена служба. "Процедурата включва предложение от съответните наблюдаващ прокурор и административен ръководител, образуване на съответна преписка във ВКП, становище на прокурор от ВКП и финално произнасяне на главния прокурор с постановление за възлагане", се казва в позицията на бившия главен прокурор. Той уточнява още, че "по този ред на Националната следствена служба ежегодно са били възлагани множество дела, чиито брой е отразен във всеки годишен отчетен доклад на ПРБ, публикуван на общ достъп. Моят подпис стои под стотици такива постановления, както и под други актове, издаването на които е правомощие по закон на всеки главен прокурор. За всеки от тези актове, включително и по отношение на споменатото постановление за възлагане, съм спазил разпоредбите на закона."

От позицията на главния прокурор не става ясно по чия инициатива е станало въпросното възлагане. Сотир Цацаров не изнася факти, които да оспорят разкритието на АКФ или да дадат повече яснота по начина, по който е станала процедурата. Вместо това председателят на КПКОНПИ атакува открито организацията и медиите, цитирали разследването: "Всяка неправителствена организация и всяка медия има право на своя позиция и свобода на изразяването ѝ. Необходимо е обаче това да става без внушения и след поднасяне на фактите такива, каквито са, а не такива, каквито трябва да изглеждат според авторите им и техните идейни и финансови спонсори. В противен случай фактите се подменят с удобни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за публичното им представяне - с клевета."

И ако председателят КПКОНПИ все пак има публична позиция по казуса, то прокуратурата продължава да мълчи. От АКФ са изпратили поредните въпроси до прокуратурата, а именно кое е наложило преписките да бъдат възложени на НСлС, запознал ли се е главният прокурор с преписките лично и ако не - по чия препоръка става това? Организацията за пореден път призовава държавното обвинение да публикува всички прокурорски актове по делото, но реакция от държавното обвинение няма.

По разследването "Осемте джуджета" е образувана проверка в Софийска градска прокуратура, но за разлика от други дела държавното обвинение не предоставя информация за нея.

Разследването на АКФ "Осемте джуджета" проследява разказа на бившия собственик на асансьорните заводи в София и Дупница "Изамет". Той споделя как в опит да намери разрешение на продължаващия с години конфликт в семейния бизнес се среща в заведението "Осемте джуджета" с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров-Еврото. Там Златанов сключва сделка - подписва запис на заповед в полза на съпругата на Петров - Любена на стойност от близо 3 млн. лв. По съветите на Петьо Петров и посочени от него адвокати Златанов подава сигнал до Специализираната прокуратура, която само след три седмици образува разследване за организирана престъпна група и арестува сина на Илия Златанов. Конфискувани са пари в брой и злато. Скоро Златанов обаче разбира, че е сключил сделка с дявола. Златото му е върнато, но по думите му веднага е прибрано от Любена Петрова. В друга серия бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски свидетелства, че е бил принуден да направи искане да му бъдат върнати част от иззетите от сейфовете пари без въобще да е познавал Златанов.

На практика по думите на Златанов с помощта на прокурори от Специализираната прокуратура е било образувано разследване, чрез което имуществото му е било откраднато.

Третата сюжетна линия във филма е, че Илия Златанов е бил принуден да подпише документи, с които прехвърля собствеността на заводите си, като е бил заплашен, че в противен случай синът му, който е с бъбречна недостатъчност, няма да бъде включен на лечение. В крайна сметка групата около Петьо Петров завзема завода в Дупница с помощта на охранителната фирма "Делта гард". Въпреки че Илия Златанов успява да върне правата си по съдебен ред и се опитва да завземе контрола с частен съдебен изпълнител местният полицейски началник застава на страната на "Делта гард" и противозаконно отказва да окаже съдействие на законния собственик.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 3

    Интересно е да се наблюдава как пеевската групировка се бие с прокопиевската групировка, както и медиите им. От години двете групировки се състезават кой да сложи министри в новите правителства. С кое са по-лоши уж министрите на Пеевски Горанов, Маринов на МВР, Караниколов от тези на кръга Капитал - Христо Иванов, Трайчо, Румяна Бъчварова на МВР?? Иванов и Трайчо двамата не можеха да станат преди обяд и за 2 лева работа да свършат. Едната групировка държи Прокуратурата с Гешев и ВСС, друга държи съда с Лозан Панов. Борбата сега е за изтичащия мандат на Панов и коя от двете групировки ще си сложи своя човек. Разбира се борбата в енергетиката и обслужването на чужи интереси е непрекъсната. До скоро по-симпатична ми беше групировката на Капитал тъй като те излъчиха най-добрият, достоен и почтен Президент до сега Плевнелиев. В момента едната групировка е запорирала имущество за над 200 милиона на другата групировка и втората групировка е толкова озверяла заради това, че се е съюзила с враговете на първата групировка, които са я в Дубай, я в Сърбия и всички дружно се опитват да бутнат правителството на Борисов, което се предполага и се натрапва на обществото, че подкрепя пеевската групировка. За мен лично това е битка на две бясни кучета и което и да умре все ще е за добро!

    Нередност?
  • 3
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "scuby":
    Както се казва - изчакай да останат само хората на Пеевски и виж колко хубаво ще се живее тогава.





    Лично аз не бих сложил хора като Плевнелиев, Лозан Панов и Иванов в една "групировка" - за мен това са хора, които се борят да защитят някаква демократичност в обществото и приравнявайки ги с хората на Пеевски е най-малкото лош вкус. А самият факт че четем Капитал (че и даже коментираме) , значи че определено е много по-добър от кафявите алтернативи.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#3] от "demokoko18":

    Съгласен съм с вас, но с момента българското правителсто ни вкара във валутно-курсовия механизъм ERM II и чакалнята за Еврозоната, българското правителство купи дългоочакваните бойни самолети Ф-16, най-накрая българската армия се модернизира, България става енергиен фактор на Балканите с двата газопровода, най-накрая искат да либерализират складовете на горива и да направят Българска петролна компания и цените на за населението да паднат минимум с 30 ст на литър. Една Гърция продава тук петрол с Еко бензиностанциите, една Румъния с Ромпетрол прибират печалби и точат държавата. Само ние не искаме да имаме такава компания. Постепенно си връщаме Македония под наше влияние и в нашата орбита, където и е мястото. Изгониха най-голения престъпник на прехода и ограничиха този вид хазарт с билети като го дадоха на държавното тото. 1 милиард и 300 милиона лева всяка година българинът е давал за търкане на билети вместо да купи обивки или яке например на децата си. В цяла България в момента се строи инфрастурктура и предприятия. Всяка година държавата има 3 милиарда излишъци, над 3% икономически растеж, безработицата рекордно ниска. Една Италия и Испания се молят да имат "такова корумпирано правителство". Ядосвам се как се подвеждат младите хора, които не знаят кой кой е, какво е правил, слушат само Трифонов, който непрекъснато им повтаря, че правителството ги краде, че им взима бъдещето, че всичките им проблеми идват от управляващите. Едно нещо което се повтаря по 1000 пъти вече започва да ти се струва истина. Трябва вече да разберете, че политиката особено когато имаш 80 депутата от 240 е трудно нещо, свръзана с много компромиси и отстъпки, но най-важно е крайната цел и голямата картина. В момента вкарвата държавата в една политическа криза. Христо ви Иванов с 6% и Трифонов в една коалция нищо добро няма да докарат на този народ!

    Нередност?
  • 5
    gavrailov722 avatar :-|
    Gavrailov72
    • + 6

    Извадени от контекста всичко написано по горе изглежда "вярно".Особено "успехите " на Борисов.
    За мен няма значение дали Иванов, Пеевски или Борисов ще управляват.
    Основното е да се спазва общественият договор.
    След като последният не го спазва да си ходи.
    Това което се случва в момента най общо, хвърлянето на пари наляво и надясно, предложението за нова конституция е като да Ви обере някой на улицата и после същият да разследва престъплението, че даже да се разпорежда с Вас.

    Нередност?
  • 6
    Halcon avatar :-|
    Halcón del desierto
    • + 2

    До коментар [#3] от "demokoko18":

    Доста труд е хвърлил човекът - 520 думи в два коментара пълни с манипулации и внушения. Дано му плащат поне добре, ако не - жалко за него.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [#4] от "scuby":

    Поставям на кантар твоето тролско предупреждение с некадърното управление на ГЕРБ. Смятам да рискувам с Иванов и Слави. ГЕРБ поне са доказали достатъчно пъти, че са корумпирани патерици на ДПС.

    Нередност?
Нов коментар