🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Защо София има 10 депутати по-малко (и други изборни парадокси)

Споровете и абсурдите при организирането на изборите през октомври

Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборите през октомври може не само да не дадат еднозначен резултат какво следва за България, но и силно непредставителна картина. Причината: въпреки преброяването през миналата година на идните избори мандатите за пореден път ще бъдат разпределени според данните от 2011 г. С други думи, макар през последните 10 години области като Видин да се обезлюдиха, а столицата София да увеличи значително своето население, втората няма да има повече депутати. А ако имаше, щеше да има над 10. Доколкото броят на мандатите за партиите се базира на национално представяне, това няма да се отрази на резултатите, но ще се отрази на представителността.

Същевременно тези избори ще бъдат организирани от Централната избирателна комисия (ЦИК), която е в състав от пролетта на 2021 г. За това кратко време българската партийна политика се промени значително, дотолкова, че председателят на ЦИК в момента представлява партия, която може въобще да не бъде част от следващия парламент.

Тазседмичният епизод на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов и гост Полина Паунова обръща внимание на тези и други изборни парадокси, спорове и абсурди, които съпътстват организацията на поредните предсрочни парламентарни избори в България.

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар