🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийният преход се очаква да увеличи търсенето на алуминий с 40% до 2030 г.

Надеждата за бъдещето е безкрайната възможност за рециклиране на метала

Прогнозата показва, че две трети от повишеното търсене ще е от Азия и най-голямо в Китай
Прогнозата показва, че две трети от повишеното търсене ще е от Азия и най-голямо в Китай
Прогнозата показва, че две трети от повишеното търсене ще е от Азия и най-голямо в Китай    ©  Цветелина Белутова
Прогнозата показва, че две трети от повишеното търсене ще е от Азия и най-голямо в Китай    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Алуминиевата индустрия ще трябва да произведе допълнителни 33.3 млн. метрични тона, за да отговори на нарастващото глобално търсене.
  • Приблизително 70% от световното производство е от първичен алуминий, което е пречка за целите за устойчивост.
  • Нараства важността на рециклирането и производството на продукти от рециклиран алуминий.

Алуминият е вторият най-широко използваният метал в света след стоманата благодарение на характеристиките му. Той е лек, може да се обработва лесно и намира приложения в почти всяка индустрия и производство. Друг ключов фактор е възможността за безкрайна рециклируемост на материала и заради това той често е наричан "металът на бъдещето". През 2023 г. ЕС добави алуминия към списъка с минерали и метали в Закона за критичните суровини (CRMA).

Световното търсене на алуминий се очаква да нарасне силно през следващите години, тъй като енергийният преход набира скорост. Ръст с 40% до 2030 г. посочва доклад, изготвен от анализаторите на CRU International по заявка на Международния институт за алуминий (IAI). Алуминиевата индустрия ще трябва да произведе допълнителни 33.3 млн. метрични тона, за да отговори на нарастващото търсене във всички промишлени сектори. Това означава, че общото производство на алуминий трябва да се увеличи от 86.2 млн. тона през 2020 г. на 119.5 млн. през 2030 г. Прогнозата показва, че две трети от повишеното търсене ще е от Азия и най-голямо в Китай. Очаква се транспортът, строителството, пакетиращата индустрия и енергийният сектор да стимулират търсенето и да формират 75% от него.

Приблизително 70% от световното производство идва от първичен алуминий. Етапите на рафиниране и топене, включени в този процес, консумират значително количество енергия, което води до отделянето на въглеродни емисии. Процесът на първично производство допринася значително за общия въглероден отпечатък на индустрията. Според световните данни на IAI процесите на разлагане и на топене отделят средно 16 тона въглероден диоксид на тон първичен алуминий.

Каква е алтернативата?

Въглеродният отпечатък на отделните производители зависи от вида на използваните енергийни източници и метода за първичното производство на алуминий. Най-добре представилите се в този сектор отделят приблизително 4 тона въглероден диоксид на тон произведен първичен алуминий, което е почти три до четири пъти по-ниско от средните нива. Тези нива се постигат чрез използването на различни стратегии за декарбонизация, като най-критичен е достъпът до електроенергия с нулеви въглеродни емисии. Постигането на по-добри резултати е възможно с внедряването на нови технологии и допълнителни инвестиции.

Надеждата за бъдещето е безкрайната възможност за рециклиране на метала. Вторичният алуминий днес представлява една трета от световното предлагане. Някои изчисления сочат, че около 75% от всичкия произведен алуминий, което се равнява на 1.5 млрд. тона, все още е в обращение. Рециклираният алуминий се произвежда от скрап или използвани алуминиеви продукти, например кенове и автомобилни части. Този процес спестява около 95% от енергията, необходима за производството на първичен алуминий.

Вследствие на по-ниските емисии фокусът днес е върху рециклиращата индустрия и производството на нисковъглеродни рециклирани продукти. Северна Америка, Европа и Азиатско-Тихоокеанският регион са водещите региони и там се намират най-големите рециклиращи предприятия.

Според Световния икономически форум все повече производители се насочват към рециклиране. Първичните производители започнаха да използват по-устойчивите практики и като водеща краткосрочна до средносрочна маркетингова стратегия след пандемията. Те искат да намалят въглеродния си отпечатък чрез увеличаване на количеството рециклирани материали в своите продукти.

Кое е по-устойчиво?

За да се разбере въглеродният отпечатък на рециклирания алуминий, трябва да се знае видът и количеството скрап, използван в процеса на рециклиране. Когато рециклиран алуминий е направен от използвани алуминиеви профили, автомобилни части или кенове, материалът започва нов живот. Използваният преди това алуминий в продуктите се нарича скрап "след потребление" и неговият въглероден отпечатък вече е отчетен и следователно е близо до нула. Рециклираният алуминий, направен от производствен скрап, който е "преди потребление", е различен.

Това се дължи на ефективността на производствения процес. Скрап суровината, която е остатък при обработката на първичен алуминий, запазва въглеродния отпечатък на материала. Ако това не бъде отчетено, съществува голям риск емисиите от производството да не бъдат правилно изчислени. Прозрачността на производствения процес е важна, защото ако целият скрап се отчита еднакво, се губи яснота за действителния въглероден отпечатък на рециклирания алуминий.

За да постигнем целите за устойчиво бъдеще, ще е необходимо увеличаване на производството на декарбонизиран първичен алуминий, както и повече производство на вторичен алуминий, защото търсене има и за двата вида.

Кои са лидерите в рециклирането на алуминий

Novelis

Дъщерното дружество на Hindalco Industries Limited - Novelis, е най-големият производител на валцована алуминиева ламарина в света. Компанията рециклира най-голямо количество алуминий глобално и извършва операции в Северна и Южна Америка, Европа и Азия. Тя може да рециклира 82 млрд. алуминиеви кена годишно според доклад, публикуван през 2023 г.

Constellium SE

Базираната в Париж компания Constellium SE е световен лидер в разработването и производството на алуминиеви продукти, както и в рециклирането на алуминий. Разполага с 25 предприятия в Северна Америка, Европа и Азия, както и три R&D центъра. Компанията разширява капацитета си за рециклиране с инвестиция от 130 млн. евро за нова фабрика за рециклиране в Ньоф-Брисак, Франция, която се очаква да заработи до 2025 г.

Speira

Германската компания Speira притежава единадесет завода за рециклиране и производство в Германия и Норвегия, както и един R&D център. През април 2023 г. удвоява капацитета си за рециклиране до 650 хил. тона с приключването на придобиването на Real Alloy Europe. Компанията притежава 50% от най-голямата в света фабрика за довършителна обработка на валцован алуминий, която се намира в Германия.

Norsk Hydro ASA

От 1905 г. норвежката компания Norsk Hydro е една от най-големите в алуминиевата индустрия. Извършва операции в повече от 40 държави. Заводът за рециклиране в Клерво, Люксембург, произведе първите 130 тона алуминий с почти нулев въглероден отпечатък през 2022 г. Компанията произвежда рециклиран алуминий с енергия от зелен водород в своята фабрика за рециклиране в Навара, Испания. През ноември 2023 г. открива и третия завод за рециклиране в САЩ, който ще произвежда 120 хил. метрични тона годишно.

Rio Tinto

Британско-австралийската компания Rio Tinto, която извлича и обработва метали от 150 години, придоби 50% от капитала на Matalco от Giampaolo Group за 700 млн. долара в края на 2023 г. Matalco ще остане оператор на шестте съоръжения на съвместното предприятие в САЩ и канадския му обект, които заедно имат капацитет да произвеждат приблизително 900 хил. тона рециклиран алуминий годишно.
Все още няма коментари
Нов коментар