Епизод 5 - Пирамиди, Понци схеми и как да се предпазим от тях

Журналистът от "Капитал" Николай Стоянов дава идеи как се разпознават финансовите измами

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Агресивен маркетинг. Лично отношение. Обещания за гарантирана доходност. Нулева информация за рисковете. Кои са белезите, по които може да се познае, че зад някое обещание за лесни пари стои финансова измама?

Това ще научите в пети епизод на подкаст сериала за инвестиционна култура "Парите говорят". Гост е Николай Стоянов, редактор "Финанси" във вестник "Капитал" и автор на едни от най-добрите разследвания, разбиващи финансови измами или криви инвестиционни схеми.

Той разказва историите на някои от най-популярните пирамидални схеми по света и в България и дава ключове как да разпознаваме различните видове измами, кои са червените лампички, които ни сигнализират за нередности, и как да се защитим.

В епизода ще чуете още - под какви иновации се прикриват класическите Понци схеми днес, каква е разликата между multi level marketing бизнес моделите и пирамидалните продажби и как да действаме, ако имаме срещу себе си харизматичен лидер или убедителен търговец.

"Парите говорят" е подкаст сериал за инвестиции и финансово планиране на мрежата за български подкасти "Говори Интернет" и "Капитал". В поредица от епизоди интересни и компетентни събеседници съветват как да се инвестира умно в недвижими имоти, криптовалути, борсово търгувани фондове, финансови иновации, алтернативни източници на енергия, AI и др.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Парите говорят" в Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify или ни последвайте в Soundcloud. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 1
    • + 4

    Договорните фондове и доверителното управление имат огромни такси. Които не оправдават несъществуващите ползи от плащането на тези такси.

    Накратко: по-добре ETF. Вижте също и "illusion of skill".

    Подробно: https://www.facebook.com/groups/473872786778735/permalink/476043986561615/

    Нередност?
  • 2
    devdimi avatar :-|
    devdimi
    • + 1

    Първо правило - не вярвайте съвето по "инвестиране" от вестник Капитал.
    Това е платена рекламна поредица, в която се рекламират различни видове посредници.
    Посредниците са враг номер 1 на доходността.
    Четете книги, не вестници!

    Нередност?
  • 3
    rumen525252 avatar :-|
    rumen5252

    Vmesto da slushame mxnkaneto na gosta, ne moge li ni dadete sbito sxvetite si v pechaten vid? Az sxm ot horata, koito mogat da chetat pone 3 pxti po-bxrzo otkolkoto da slushat.

    Нередност?
  • 5
    uyq1561649167614697 avatar :-P
    Georgi Sapinev

    Поздрави за добрия контент - подкастът е супер.
    Една забележка към Иван Ненков, който в епизод 5 каза, че П2П платформите не са лицензирани и регулирани -
    Давам пример с една от най-старите платворми в Европа - естонската Бондора.
    Бондора е регулирана платформа от 3 (три!) независими финансови регулатора – на Естония, Финландия и Великобритания. Те имат много сериозни изисквания, които гарантират спазването на най-високите финансови стандарти, добри практики и защита на спестяванията на клиентите.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал