Епизод 8 - Застраховките с елемент на инвестиция и ползата от това да спестяваме доброволно за пенсия

Антон Дуков от MetLife и Анастас Петров от NN Пенсионно осигуряване съветват как да постигнем дългосрочна финансова стабилност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В епизод 8 от поредицата за лични финанси "Парите говорят" говорим за това как можем да се подготвим за разни сигурни и несигурни събития, които ни предстоят в живота, разчитайки на спестяванията си. Разглеждаме две възможности - застраховките "Живот" с елемент на инвестиция и допълнителните и доброволни вноски за пенсия.

Гостуват Антон Дуков, маркетинг директор на застрахователното дружество MET Life и Анастас Петров, изпълнителен директор на NN пенсионно осигуряване.

В първата част на епизода Антон Дуков разказва как работи застраховката "Живот", свързана с инвестиционен фонд, в какви финансови инструменти инвестират застрахователните дружества, имат ли ограничения и на какъв период от време е добре да следим доходността си.

Във втората част Анастас Петров ни разяснява детайлите на това как можем да спестяваме за допълнителна пенсия, каква е доходността и какви данъчни облекчения ползваме. В епизода ще чуете още - как да си изберем доброволен пенсионен фонд и за какво трябва да внимаваме.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Парите говорят" в Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify или ни последвайте в SoundCloud. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

За "Парите говорят"

"Парите говорят" е подкаст сериал за инвестиции и финансово планиране на мрежата за български подкасти "Говори Интернет" и "Капитал". В поредица от епизоди интересни и компетентни събеседници съветват как да се инвестира умно в недвижими имоти, криптовалути, борсово търгувани фондове, финансови иновации, алтернативни източници на енергия, AI и др.

Чуйте и другите епизоди:

Епизод 1: Инвестициите в недвижими имоти - дали, кога и как »

Строителният предприемач Бисер Боев обяснява защо дори при нова криза цените на добрите имоти в София няма да паднат.

Епизод 2: Кои инвестиции са рискови »

Инвестиционните експерти Радослав Рачев и Апостол Апостолов съветват как да се управляват спестяванията.

Епизод 3: Дългосрочно инвестиране, фондове и доверително управление

Съдружникът в Expat Capital Никола Янков разяснява какви са инвестиционните възможности, достъпни за хората в България.

Епизод 4: Как да си изберем управляващо дружество

Никола Янкова от Expat Capital и Мая Янкова от "Алфа асет мениджмънт" разказват за договорните фондове и защо в тях трябва да се инвестират с дългосрочна цел.

Епизод 5: Пирамиди, Понци схеми и как да се предпазим от тях

Журналистът от "Капитал" Николай Стоянов дава идеи как се разпознават финансовите измами.

Епизод 6: Що е то финтех и как ни улеснява живота

Ваня Манова и Иван Хаджов от MasterCard разказват за финансовите иновации и как ни помагат да оптимизираме разходите си.

Епизод 7: Как да печелим от чиста енергия

Марияна Янева от Renewables Now разказва за дизайна на пазара на зелена енергия, технологиите, които го движат, и възможностите за инвестиции

"Парите говорят" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Парите говорят" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Бележка от редактора: Разговорът с Антон Дуков и Анастас Петров е записан на 26 септември.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lyd09628139 avatar :-|
    lyd09628139
    • + 1

    В 28-ата минута, водещите зададоха два въпроса. Първият е абсолютно най-важният за всички, които инвестират в това. Умело гостите почнаха да отгворарят на втория. Аз поне отговор на първия не чух. Какви са таксите? Аз лично получих оферта от НН и таксите там не са никак малки. Да сравненяваш с това да си държиш парите в банката е абсурдно. Всеки знае, че от това няма смисъл. Направете сравнение с това да инвестираш през НН и да инвестираш сам директно. Комисонната ти през Револют или Еторо е 0.1% докато вие вземате в пъти повече такси. Накрая след 25 години инвестиции излиза, че човек е дал десетки хиляди лева от печалбата си на вас. На този въпрос ще отговорите ли?

    Нередност?
  • 2
    koshev avatar :-|
    koshev

    Трета пенсия без да се връща данък, може да се взема при навършване на 60 години, а не на 65 години. Т.е. може да се пенсионирам в третият стълб, когато навърша 60 години и да правя с натрупаната сума каквото намеря за добре

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал