Епизод 7 - Как да печелим от чиста енергия

Марияна Янева от Renewables Now разказва за дизайна на пазара на зелена енергия, технологиите, които го движат, и възможностите за инвестиции

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Може ли жителите на едно българско село с дружни усилия да изградят соларен парк, за да произвеждат, потребяват зелен ток и да печелят от него? Защо технологиите за съхранение на енергия са следващото горещо нещо в зелената индустрия? Как ще се променя дизайнът на цялата преносна мрежа, за да обслужва енергийната революция?

Отговорите на тeзи и други въпроси ще чуете в Епизод 7 от поредицата за инвестиции "Парите говорят". Той е посветен на чистата енергия и как може да се печели от нея. Гостува Марияна Янева, продуктов мениджър на Renewables Now - независим сайт за бизнес новини и информация за пазара на енергия от възобновяеми източници по целия свят. Янева е била и изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация за период от няколко години.

В епизода ще научите какви видове зелена енергия набират популярност в глобален мащаб освен познатите ни от слънце, вятър и вода. Марияна Янева разказва за технологичните иновации, които са двигател на развитието на зелената индустрия; обяснява защо падат разходите за производство на енергия от възобновяеми източници, каква е ролята на Китай в това и кога чистата енергия ще стане по-евтина от цапащите енергийни източници;

Ще чуете още защо България изостава с няколко обиколки от света по отношение на развитието на чиста енергия, в какво все пак си струва да се инвестира у нас и с каква доходност.

За "Парите говорят"

"Парите говорят" е подкаст сериал за инвестиции и финансово планиране на мрежата за български подкасти "Говори Интернет" и "Капитал". В поредица от епизоди интересни и компетентни събеседници съветват как да се инвестира умно в недвижими имоти, криптовалути, борсово търгувани фондове, финансови иновации, алтернативни източници на енергия, AI и др.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Парите говорят" в Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify или ни последвайте в SoundCloud. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Чуйте и другите епизоди:

Епизод 1: Инвестициите в недвижими имоти - дали, кога и как »

Строителният предприемач Бисер Боев обяснява защо дори при нова криза цените на добрите имоти в София няма да паднат.

Епизод 2: Кои инвестиции са рискови »

Инвестиционните експерти Радослав Рачев и Апостол Апостолов съветват как да се управляват спестяванията.

Епизод 3: Дългосрочно инвестиране, фондове и доверително управление

Съдружникът в Expat Capital Никола Янков разяснява какви са инвестиционните възможности, достъпни за хората в България.

Епизод 4: Как да си изберем управляващо дружество

Никола Янкова от Expat Capital и Мая Янкова от "Алфа асет мениджмънт" разказват за договорните фондове и защо в тях трябва да се инвестират с дългосрочна цел.

Епизод 5: Пирамиди, Понци схеми и как да се предпазим от тях

Журналистът от "Капитал" Николай Стоянов дава идеи как се разпознават финансовите измами.

Епизод 6: Що е то финтех и как ни улеснява живота

Ваня Манова и Иван Хаджов от MasterCard разказват за финансовите иновации и как ни помагат да оптимизираме разходите си.

"Парите говорят" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Парите говорят" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Бележка от редактора: Разговорът с Марияна Янева е записан на 3 септември.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vance avatar :-|
    vance

    Глобалните тенденции, практики, ала-бала...
    Общи приказки, и само докоснахте повърхността на най-важните неща, а именно: процедурата за изкупуване на енергията от ЕРП-тата и използване на тока за производствени цели.
    Хубава е идеята на подкаста, но изпълнението е слабо.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал