🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнес активността в еврозоната се ускорява

Подобрението в сектора на услугите продължава да изостава от това в индустрията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнес активността в еврозоната е достигнала най-високите си нива от две години и половина през януари, като силният ръст при производителите компенсирал по-умереното подобрение в сектора на услугите. Съставният индекс на мениджърските поръчки (PMI) в еврозоната e нараснал до 52.9 пункта през първия месец на годината спрямо 52.1 през декември. Толкова високо ниво не е отчитано от юни 2011 г., като показателят вече се задържа значително под 50 пункта, които разделят свиването от растежа. Финалните данни за индекса са обаче малко по-ниски от предварителните, публикувани в края на януари.

Цялостно възстановяване

Според фирмата, изготвяща проучването - Markit, данните показват, че възстановяването във валутния съюз има широка основа. Най-голямата икономика в региона Германия отново е водещ фактор за подобрението, което е подсилено от силните данни от периферните държави и сигналите за стабилизация във Франция. "PMI индексът се оказа малко по-нисък от първоначалните оценки, но въпреки това сигнализира за много окуражителен старт на годината. Основното притеснение е, че възстановяването все още е твърде зависимо от прозводствения сектор. Макар услугите също да се връщат към растеж, бавният темп на разрастване отразява все още потиснатото вътрешно потребление", обяснява главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Отделният PMI индекс на сектора на услугите, който съставлява по-голямата част от икономиката на еврозоната, е нараснал до четиримесечен връх от 51.6 пункта през януари. Това представлява повишение спрямо 51 пункта, отчетени през декември, но също е под предварителните оценки. В началото на седмицата бяха публикувани данните за индекса на производствения сектор, който е достигнал най-високите си нива от средата на 2011 г.

Икономически растеж

При фирмите от сектора на услугите се наблюдава забавяне на новите поръчки в първия месец на годината. Съответният индекс е спаднал до 50.8 пункта спрямо 51.4 през декември. Въпреки тази негативна нотка Уилямсън коментира, че остава положително настроен за сектора. Той отбелязва, че ако PMI индексите продължат да се подобряват през следващите месеци, това ще позволи повишаване на прогнозите за икономическия растеж през 2014 г. Подобрението започва да се усеща и на трудовия пазар, като фирмите задържат броя на служителите си вече втори месец, след като две години правеха съкращения. Безработицата в региона обаче все още остава на рекордните нива от 12%.