🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индия планира да замени минималната заплата с доход, покриващ жизнения минимум

Това може да стане още следващата година, като Ню Делхи в момента подобрява методите си за събиране на данни

Премиерът Нарендра Моди се опитва да превърне Индия в по-мощна икономика.
Премиерът Нарендра Моди се опитва да превърне Индия в по-мощна икономика.
Премиерът Нарендра Моди се опитва да превърне Индия в по-мощна икономика.    ©  Reuters
Премиерът Нарендра Моди се опитва да превърне Индия в по-мощна икономика.    ©  Reuters

Индийското правителство иска да замени минималната месечна работна заплата с плащането на жизнен минимум, съобщават местни медии. Ню Делхи търси техническа помощ от Международната организация на труда (МОТ), за да подсили капацитета си за системно събиране на данни. Идеята на този ход е да се оптимизира процесът по създаване на рамка за изчисляване и прилагане на заплащане, което да покрива жизнения минимум.

Страната има за цел да премине от минималната заплата към жизнения минимум до 2025 г. Този тип възнаграждение, предназначено да надвишава основните минимални заплати, има за цел да осигури на работниците доходи, достатъчни за покриване на основни социални разходи като жилище, храна, здравеопазване, образование и облекло.

Възприемането на заплащане на жизнения минимум би било от ключово значение за Индия, като несъмнено би помогнало за постигане на целите й за устойчиво развитие, да задоволи стремежите на огромното й работещо население и да улесни възходящата мобилност. Въпреки че по-високите стандарти на живот биха могли да доведат до положителни странични ефекти в икономиката, включително повишено потребление и подобрено развитие на уменията, този преход сам по себе си може да не е достатъчен, за да стесни значителната и разширяваща се разлика в неравенството в Индия.

Целта е да се осигурят на работниците доходи, достатъчни за покриване на основни социални разходи като жилище, храна, здравеопазване, образование и облекло.

Работната сила на Индия надхвърля 500 млн. души, като приблизително 90% са заети в неорганизирания сектор, което ги оставя извън обхвата на защитата на социалното осигуряване. Голяма част от тази демографска група печели дневна минимална заплата 176 INR (2.11 щатски долара) или повече, в зависимост от държавните разпоредби и професия. Въпреки това тази национална минимална работна заплата (NFLMW) остава на едно и също ниво от 2017 г. и липсват мерки за следене в каква степен се прилага, което потенциално води до по-ниски заплати в различни индийски щати. Въпреки ратифицирането на Кодекса за работната заплата през 2019 г., който обещава въвеждането на задължителна минимална работна заплата в цялата страна, прилагането му все още предстои.

Какви са предимствата и недостатъците?

Докато преминаването към заплащане на жизнен минимум е положителна стъпка, предизвикателствата остават. Прилагането на национална рамка за издръжка на живота в щатите с различни разходи за живот ще изисква внимателно планиране. Някои компании, особено малки и средни предприятия, могат да се сблъскат с финансово напрежение поради увеличените разходи за труд.

Друго ключово предизвикателство при прилагането на новата система на заплащане е разнообразието на разходите за живот в различните региони на Индия. Разходите за живот варират значително между градовете, щатите и дори областите, което прави установяването на единна ставка на заплащане на жизнен минимум значително по-трудна задача.

Въпреки тези предизвикателства Индия остава ангажирана с постигането на Целите за устойчиво развитие (ЦУР) до 2030 г., включително целта за насърчаване на достоен труд и икономически растеж. Преминаването от минимални заплати към заплащане на жизнен минимум се разглежда като стратегически ход за ускоряване на усилията за измъкване на милиони хора от бедността, като същевременно се гарантира цялостното им благосъстояние.

Въпреки това стабилният икономически растеж на Индия от 8.4% показва способността на страната да поддържа по-високи заплати. Притесненията на работниците сега са, че текущата минимална заплата е недостатъчна за посрещане на основните нужди, особено заради инфлацията, и това също е движещ фактор за планираната промяна.

Започнаха изборите в страната

Най-големите избори в света започнаха в Индия в петък. Те ще се проведат на няколко етапа и ще продължат до 1 юни. Гласуването е разделено на 7 фази, поради което изборите продължават около 6 седмици. В някои щати гласуването е само един ден, в по-големите щати ще продължи до седем дни. Избирателите са около 969 млн., а резултатите се очакват на 4 юни.

В изборите участват около 2600 партии. Фаворит е управляващата партия на премиера Нарендра Моди - "Бхаратия джаната". Основният й съперник е Индийският национален конгрес като част от голяма коалиция - I.N.D.I.A , чиито шансове за успех намаляват от множество вътрешни спорове.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар