Tesla проучва къде в Индия да построи завод за електромобили за 3 млрд. долара

Предложената от Илън Мъск инвестиция ще помогне на премиер Нарендра Моди преди изборите

Намаляването на митата беше отстъпка, за която Tesla настояваше като предварително условие за инвестиране
Намаляването на митата беше отстъпка, за която Tesla настояваше като предварително условие за инвестиране
Намаляването на митата беше отстъпка, за която Tesla настояваше като предварително условие за инвестиране    ©  Reuters
Намаляването на митата беше отстъпка, за която Tesla настояваше като предварително условие за инвестиране    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Tesla Motors ще изпрати екип, който да проучи места в Индия за изграждане на завод за електрически автомобили на стойност 2-3 млрд. долара. Това съобщава Financial Times, като се позовава на двама души, които са пряко запознати с плановете на компанията на милиардера Илън Мъск. Стъпката към производство на автомобили в Индия идва, след като миналия месец Ню Делхи намали митата за по-скъпите вносни електрически автомобили за компании, които се ангажират да ги произвеждат в страната в рамките на три години. Намаляването на митата беше отстъпка, за която Tesla настояваше като предварително условие за инвестиране.

Източниците на британското издание потвърдиха, че компанията ще изпрати екип от САЩ в Индия до края на април, за да проучи местата за завода. Групата ще се насочи към щати със съществуващи автомобилни центрове, включително Махаращра и Гуджарат на запад и Тамил Наду на юг.

Някои автомобилни производители имат заводи в щата Хариана, съседен на Ню Делхи, и един от източниците каза, че Tesla също може да проучи потенциални локации за завод около столицата. Въпреки това вторият източни твърди, че фокусът на производителя на електромобили ще бъде върху другите три щата, защото те имат пристанища, което ще улесни износа на автомобили.

Потвърдена инвестиция от Tesla в Индия ще е сериозен бонус за премиера Нарендра Моди преди общите избори, които започват този месец, понеже икономическите постижения и създаването на работни места ще бъдат ключови за преизбирането му.

Моди оказа натиск върху Илън Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, да инвестира в Индия, по време на посещението на премиера в САЩ миналата година. Тогава Мъск каза, че производителят на електрически автомобили ще "бъде в Индия възможно най-скоро". Моди е заделил държавни субсидии на стойност милиарди долари за насърчаване на производството, включително в ключови индустрии като електромобилите, където Китай има сериозна преднина. Tesla каза на индийските правителствени служители, че обмисля изграждането на по-малък автомобил от сегашните си модели в новата фабрика, чиято цена ще бъде под 30 хил. долара.

Мъск може да продава новия модел в Индия и да го изнася за Югоизточна Азия, Персийския залив, Африка и Южна и Източна Европа. Компанията разработва ново по-евтино превозно средство, което ще бъде пуснато в продажба в края на 2025 г., но все още не е известно къде ще се произвежда колата, наричана "Модел 2" от анализаторите. Потенциалното разширяване на глобалната производителна мрежа на Tesla идва на фона на забавяне на растежа на глобалните продажби на електромобили.

Разрастване

Групата също изгражда завод в Мексико, който се очаква да бъде отворен през 2026 г. Един от хората, запознати с плановете на Tesla, казва, че компанията обмисля да инвестира 2-3 млрд. долара в завода за автомобили в Индия. Доставчиците ще инвестират милиарди повече, което ще превърне новия завод една от най-големите чуждестранни инвестиции в Индия.

Tesla очаква фабриката да достигне производство от 500 хил. автомобила годишно, когато достигне пълен капацитет, твърдят още източниците. По-късно Tesla може да обмисли да създаде собствен завод за батерии по модела "гигафабрика", който използваше в своите предприятия в Калифорния, Тексас, Берлин и Шанхай, където доставчиците са изградили свои заводи близо до производствения център.

Индия изостава значително от Китай в производството и продажбите на електромобили и инфраструктура за зареждане, чийто водещ производител BYD е най-близкият конкурент на Tesla по отношение на глобалните продажби. Миналата година BYD обяви намерението си да изгради завод в Индия съвместно с местната компания Megha Engineering.

Въпреки това според служители на индийското правителство проектът досега не е получил одобрение от Ню Делхи. През 2020 г. Индия въведе строги ограничения за страните, с които има сухопътна граница, като се смята, че мерките са насочени към Китай.

Наред с местните производители на електромобили, включително Tata Motors и Mahindra, виетнамската компания VinFast планира да построи завод за 2 млрд. долара в щата Тамил Наду. Индийският производител на стомана JSW миналия месец съобщи, че е подписал договор на стойност 1.5 млрд. долара с китайската SAIC Motor за изграждане и продажба на електромобили в Индия.