🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Контрол-Алт-Делхи

Индия планира да изнесе технологията си за електронно правителство в други страни

През последното десетилетие Индия създаде за своите граждани услуги като биометрични системи за самоличност, цифрови плащания, управление на данни и други.
През последното десетилетие Индия създаде за своите граждани услуги като биометрични системи за самоличност, цифрови плащания, управление на данни и други.
През последното десетилетие Индия създаде за своите граждани услуги като биометрични системи за самоличност, цифрови плащания, управление на данни и други.    ©  The Economist
През последното десетилетие Индия създаде за своите граждани услуги като биометрични системи за самоличност, цифрови плащания, управление на данни и други.    ©  The Economist

Някъде на 22-ра страница от общо 29-те на декларацията на лидерите на Г-20 (без да броим приложенията), изготвена в Ню Делхи през септември и одобрена от най-големите икономики в света, е заровен раздел с безличното заглавие "Технологична трансформация и цифрова публична инфраструктура". Той е пълен с незапомнящата се терминологията, присъща за големите дипломатически конференции. Но светът трябва да се подготви да чуе още доста по темата през 2024 г.

Изявлението определя цифровата обществена инфраструктура (DPI) като "набор от споделени цифрови системи, които могат да позволят предоставянето на услуги в обществен мащаб". Това означава биометрични системи за самоличност, цифрови плащания, управление на данни и други подобни. През последното десетилетие Индия се възползва от огромния си набор от технически квалифицирана работна ръка, за да създаде такива услуги за своите граждани. Системата ѝ за цифрова идентичност Aadhaar сега покрива почти цялото население от 1.4 млрд. души. Транзакциите в нейния Интерфейс за обединени плащания (UPI) нарастват бързо - повече от 10 млрд. плащания и преводи са направени през август 2023 г. в сравнение с 1 млрд. през октомври 2019 г. Digilocker, онлайн склад за официални документи като шофьорски книжки и данъчни регистри, улесни работата с досадната индийска бюрокрация.

На вълната на успеха на тези иновации, правителството на министър-председателя Нарендра Моди иска да изнесе своите технологии в други бедни страни. Той вижда това като средство да разшири влиянието на Индия; дипломатите се радват да печелят благоразположение на ниска цена; а технологичните доайени виждат признание за техните способности. Но за да пожъне успехи, Индия се нуждае от механизъм, с който да институционализира своите усилия. Досега тя разчиташе на двустранни споразумения - по-бавен и не толкова бляскав способ.

Г-20 предостави идеалната сцена за популяризиране на DPI. Едно от постиженията на Индия на срещата на върха беше приемането на рамка за "разработване, внедряване и управление на DPI" и подкрепата на нейния план за глобално хранилище за DPI продукти. Програмата за развитие на ООН, Световната банка и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс са сред организациите, които изразиха подкрепа.

Целите са главно в Африка и Азия. През 2024 г. вероятно повече хора ще възприемат индийската система за самоличност и нейната технология за плащания. Връзките между UPI и местните системи в други страни, особено тези с голям брой индийски мигранти, ще растат, което ще улесни паричните преводи.

Нарастващите разпознаваемост и възприемане на индийската технология ще доведе и до по-внимателното ѝ обследване. Някои от цифровите системи на Индия като базата ѝ данни за ваксинации и системата ѝ за самоличност се оказаха уязвими за течове. Успехът на UPI замъглява факта, че неговите доставчици все още не са измислили как да таксуват потребителите, без да отблъскват търговците и купувачите. Не всяка държава разполага с техническия капацитет да изпълнява и поддържа сложни цифрови проекти без скъпа външна подкрепа. През 2024 г. Индия се надява да получи признание за своята технология. Но освен това трябва да е готова, че нейната издръжливост ще бъде подложена на проверка.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар