🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Химия на решенията

Как директорът на Института по обща и неорганична химия прилага реформи, които работят

Проф. Хаджииванов казва, че в неговия институт няма хора над пенсионна възраст<br />
Проф. Хаджииванов казва, че в неговия институт няма хора над пенсионна възраст<br />
Проф. Хаджииванов казва, че в неговия институт няма хора над пенсионна възраст<br />    ©  цветелина ангелова
Проф. Хаджииванов казва, че в неговия институт няма хора над пенсионна възраст<br />    ©  цветелина ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Не е нужно да сте луд, за да работите в БАН, но вероятно помага. Другото, което ви трябва, е смелост.

За да се впуснете в предизвикателството наука, което трябва да се състои между естествената миризма на мухъл, носеща се от остарелите сгради на 4-и километър. За да имате достатъчно самочувствие да отворите днес кабинетите си, зад които според всеобщото подозрение се крият "феодални старци". И за да отбележите, че в миналото сте бил още по-смел и сте започнал реформата, за която някои едва сега започват шумно да говорят. Професор Константин Хаджииванов е един от онези (малко) хора в БАН, които отговарят на характеристиките. Той е на 51 и вече шест години е директор на Института по обща и неорганична химия. Написал е около 150 научни статии, публикувани в международни списания. Може да се похвали с около 3500 цитирания. Казано на езика на непотопените в морето на науката - проф. Хаджииванов е в топ 3 на съвременните български учени според обективните критерии за научна оценка. В момента той оглавява институция със 129 служители.

В коридорите на блок 8, където се помещава институтът, миролюбиво се сблъскват атомите на миналото (окачено върху остарели соцтабели) и едно относително нормално настояще, прочетено в прясно боядисаните високи гардероби, чиито врати се срещат благодарение на завъртени на ръка жички. Хората, поне онези, които ще срещнете по коридорите, още пазят първоначалния естествен цвят на косите си. Отворените врати на лабораториите разказват, че няма нещо за криене, а апаратурата изглежда прилично за непросветени - впоследствие ще се окаже, че в голямата си част е дарена или заработена с международни проекти.

В приемната на директора е подредено, а мебелите имат вид на относително нови, без излишен лукс. "В нашия институт няма хора, които са над пенсионна възраст. Тоест имаме си такава политика - нашите колеги, които са преминали възрастта, им позволяваме да работят, осигуряваме им условия за работа, но ги пенсионираме, за да освободят място за млади кадри. Ние имаме много млади хора", коментира най-дискутираната теза от последната седмица проф. Хаджииванов. По думите му в момента в института има само един професор, надхвърлил пенсионната възраст - щатът му е удължен за година след решение на научния съвет. Той прилага и разпечатка на изследване на възрастовите характеристики на персонала, която потвърждава думите му. Обяснява, че макар и малко хора да знаят, всъщност отделните институти имат известна свобода да определят своя собствена политика. За да стигне до настоящата ситуация обаче, преди години, когато е заел поста си на директор, Хаджииванов е трябвало да вземе решения, които не всеки от дотогавашните му колеги е одобрявал - а именно "трябваше да пенсионирам всички ръководители на лаборатории. Известно време не беше толкова лесно, защото хората не бяха съвсем подготвени, но нещата не са толкова страшни - незаменими хора няма". За да не се получават сътресения обаче, към хората, които се пенсионират, трябва да се подхожда деликатно, без да бъдат обиждани и като им се позволи достъп до условия за труд, в случай че имат желание да продължат научната си дейност. Важно е и да не се нарушава приемствеността.

Любов срещу заплащане

За да се влее свежа кръв обаче, един докторант към БАН трябва не просто да приеме, че ще преживява с 450 лева на месец преди получаването на научна степен, но и че след това заплатата му ще е още по-ниска, а след дълги години, затворени между прашните книги и лаборатории, евентуално може да стане професор с малко над 600 лева заплата. "Мотивацията на хората да работят тук на първо място е любовта към науката - навсякъде заплатите в науката са по-ниски от тези в бизнеса, но не фрапантно ниски, както е тук. Тоест един млад човек по някакъв начин плаща за това, че се занимава с интересни неща", казва професор Хаджииванов. Според него част от младите хора използват БАН като трамплин за чужбина, много от тях обаче излизат временно - с идеята да се върнат с пари, с които да правят нещо тук.

"Много кадърни хора са отишли в чужбина, много хора са останали тук", опровергава тезата за непреодолимото изтичане на мозъци проф. Хаджииванов. Според него липсата на достатъчно финансово мотивиране за младите показва, че интелектуалният потенциал не се цени, което "стимулира тук да остават, да кажем, не съвсем некадърни, защото имаме атестации, но едно средно ниво хора". От друга страна, няма как да се дадат по-високи заплати на младите в сравнение с по-възрастните и с по-висока научна степен служители, защото това би било демотивиращо за бъдещото развитие. Така възнаграждението трябва да се увеличи отгоре надолу. "Лично аз бих бил противник да стане заплатата на един професор 5 хиляди лева, като се има предвид колко са заплатите в България. Според мен трябва да е около 2 хиляди лева - не много в сравнение с на Запад, където са около 10-ина хиляди евро. За да може един научен сътрудник все пак да взима около 700-800 лв., да не мисли с какво ще си купи хляб", вижда решението професорът, който е и председател на комисията за млади учени.

Трудни пари

Всъщност въпросът за парите не успява да се размине с нито една от темите, които се дискутират както между стените на БАН, така и в Института по обща и неорганична химия. "Нашата бюджетна субсидия се изчислява на ниво заплати и съответно ток и топла вода. В нашата субсидия няма нито един лев за наука. От 6 години съм директор, не съм получил 1 лев за наука, което може би и в Албания го няма", преповтаря вече изложената от страна на БАН теза проф. Хаджииванов, като допълва, че бюджетната субсидия не достига дори за необходими "екстри", като пожарогасител например. "Трябва някъде от проекти по някакъв начин да спестим, за да можем да изпълним държавните изисквания (за безопасни условия на труд - бел. авт.)", допълва картината той. Въпреки финансовите неудобства и макар и с цената на доста усилия институтът успява да се справи в последните години и по думите на Хаджииванов вече се е сдобил с най-необходимата апаратура.

Рецептата: "Около половината от нашия бюджет е от допълнителни източници - договори, собствена продукция и т.н. И това е един много висок процент в сравнение с научни институции по света", разяснява директорът и допълва, че само неговата група от 5-6 млади хора вече има различни ползотворни сътрудничества с институти в Париж, Кан, Севиля, Мюнхен, Чехия и Италия. Нещо повече - докато преди те са били търсещата контакт страна, сега процесът е обърнат и с тях се свързват дори американски топ учени в своята област. Така освен приблизителната сума от около милион лева годишна бюджетна субсидия Институтът по обща и неорганична химия успява да си докара приблизително още толкова от спечелени проекти и собствено финансиране. По-високите приходи от своя страна позволяват на проф. Хаджииванов например да дава по-високи заплати на професорите в института в сравнение с базовите, определяни от БАН (тоест около 670 на фона на 617) и нещо още по-важно - да стимулира служителите си спрямо реално постигнати резултати, като по този начин насърчава правещите нещо и ги разграничава от онези, за които БАН е удобството на държавната работа, в която не се изискват резултати.

А именно - от 5 години онези, които публикуват статии в международни списания с импакт фактор, получават годишни премии в размер на няколкостотин лева ("може на вас да ви се вижда смешно, но за нас 500 лева не е чак толкова малко"), определени от "много прецизна формула". "Имам политика към постепенно повишаване. Хората, които не публикуват, се съпротивляват. По този начин аз забелязах, без да генерализирам, че хората се стимулират - добрите гледат да публикуват повече, да са по-изявени, а тези, които нищо не работят, се обиждат и постепенно отпадат, те вече просто не се чувстват в собствената си среда. (...) Това, което правим тук, е форма на текуща неофициална ежегодна атестация", обяснява формулата директорът.

Според него подобен модел на стимулиране е изпробван и доказан в страни като Турция и Мексико например - в държави, които са слаби в науката, но целят развитие. За да може да се постигне в пълна сила моделът със стимулирането обаче, въпросът отново опира до приходите. Според проф. Хаджииванов финансирането на институтите не трябва да приема нито модела на изцяло бюджетно финансиране, нито на изцяло проектно. Той смята, че проектите трябва да съставляват между 10 и 20% от финансирането. Около 70% от парите от бюджета трябва да отиват за заплати и други разходи, а с остатъкът и спечелените по проекти пари да се инвестира в научна дейност и апаратура. Професорът дава пример с "Макс Планк", чието финансиране е съставено от 82% субсидия от бюджета. Според него "около 80% е съвсем прилично да бъде държавната субсидия. И това не е моя измишльотина, така е по света".

Сложни връзки

Сложните отношения между бизнеса и науката също са сред дискутираните теми от последните дни. За да се доближи до евентуални бъдещи контакти, преди около две години институтът създава Център за трансфер на знания, който събира информация за фирми и на свой ред праща информация за дейността на института. "Имаме дребни поръчки от бизнеса, но се повишават", оптимист е професорът. Според него основните проблеми за трудната връзка са два. Първо, "нашият бизнес не е толкова хай-текнолоджи все още" и предпочита да купува готови продукти, вместо да инвестира в създаването им. Другият е дискредитирането на образа на учените от "прекалено много учени, които не са на практика учени, а се занимават предимно с лъготене на бизнеса". Останалото е липсата на достатъчна обществена информираност за работата на учените.

На повърхността

Въпреки че едно отобвиненията към българската наука от последните дни е липсата на видим краен резултат, проф. Хаджииванов може да изброи конкретни продукции на своя институт. "Ние произвеждаме една козметична серия от морска луга, която много хора търсят, която е напълно екологична; доста автобуси бяха оборудвани с нашите катализатори, сега се смени технологията, но ние дълго време допринасяхме за един по-чист въздух в София", казва той и прави уговорката, че химическите институти са по-тясно свързани с индустрията и крайният продукт не е толкова лесно разпознаваем.

Преди да се впусне във втората си служебна среща в ден на отпуск, един от най-младите директори в сбръчканата институция дава поводи за позитивни тези - като например, че не всичко в БАН е безвъзвратно изгубено между прахта и патериците.

"Аз съм малко оптимист в това отношение - постепенно-постепенно, като гледам положението сега какво е, ако не се случи нещо - като например някое правителство да ни каже, че въобще не ни трябва наука..." Поредицата "ако" се затваря с поскръцващата дървена врата с позабравена соцтабела. Остаряла е, но дава надежди, че една добра смазка може да свърши работа.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Петърчо
    • - 2
    • + 22

    "Според мен трябва да е около 2 хил. лева - за да може един научен сътрудник все пак да взима около 700-800 лв., да не мисли с какво ще си купи хляб".
    Ето нещо разумно - поне да се изравнят с медицинските кадри от болницата в Смолян. Скоро четох, че средните заплати на лекарите са над 1500 лв., на медицинските сестри над 950 лв. и на санитарите - над 450 лв.
    Личното ми мнение е, че заслужават доста повече, ама нейсе...В криза сме!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Г Николов
    • - 16
    • + 6

    Голям майтап. Четох и се смях. Г-н директорът на 51 години оглавява комисия за млади учени! Вече трети мандат е директор - известно е как БАН с промени в правилника си ликвидира мандатността изобщо. От една страна се твърди, че няма хора в пенсионна възраст, били пенсионирани от него при встъпването му в длъжност (ха сега - да не казвам кой кога и защо), но имало един за кадем. Който искал пенсионер да работи - ама с какво! И къде, като му вземат и стаята. Май не знам да смятам - бюджетна идръжка 1 милион, 159 персонал - не всички са научници. Това прави по около 6200 лв на калпак. Да махнем по 200 лв за ток вода и парно от всеки човек (мисля, че съм много щедър!) оставят по 6000 лв за заплата!!! Знам отчилчно, че определени хора използвют бюджетни пари за командировки, обзавеждане и т.н. Така че я по-полека - нямало пари за изследване. Останах втрещен да прочета - тези, които не публикуват и не работят - "те се обиждат и постепенно отпадат" Отсамо себе си - гениално! И накрая: да се похвалиш, че един институт по неорганична химия произвежда козметика от морска луга и катализатори за автобуси, които вече са изхвърлени от употреба - и то за колко години съществуване? 40? Нямам думи. Искам да поздравя директор Хаджииванов с избора му като професор. Никъде в архива на ВАК не открих по какво е станал, кога и защо.
    Г Николов

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Меглена
    • - 2
    • + 13

    Голям майтап. Къде ли Г Николов е учил аритметика?
    Първо - 6200 като се раздели на 12 месеца се получава под 517 лв.
    Второ - 6 години - три мандата - не съм чувала за мандати от по 2 години.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Учен
    • - 3
    • + 10

    Смешно му е на Николов.

    Човекът публикувал 150 статии в международни списания, цитирали го 3500 пъти на запад. Това е учен от световен ранг, хай профайл, както се казва. А той останал в България и се мъчи реформи да прави в института си, да помогне на страната. Вместо да иде в буквално който си иска западен научен институт или университет.

    Да се смееш ли, да плачеш ли...

    Николов, вие сте за Африка. Мисленето ви е земеделско и аграрно. Има там такива страни. Ще ви харесат.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    П.Боянова
    • - 3
    • + 6

    Страхотна статия, браво. Не разбирам защо се гневите, наука се прави с пари, но трябва и дух.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Добронамерена
    • - 1
    • + 2

    Към Николов- още една грешка в неговия коментар-освен че зле смята но явно допуска грешки - съзнателно или не-цитирал е персонал 159 а в статията пишеше 129 Това също ще се отрази в по-точни резултати от аритметичните му заниманя Не коментирам стила на изказването -такъв липсва

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Г Николов
    • - 3
    • + 3

    Съжалявам за допуснатите грешки (мандат и брой служители) и моля за извинение читателите, автора и професора. Корекцията 159 - 129 прави изчислението 1,0001000/129 = 7752 лв годишно или делено на 12 дава 646 лв месечно. Излиза

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Г Николов
    • - 4
    • + 3

    да продължа: че в ИОНХ всички получават професорски заплати - от чистачките до "истинските" професори, независимо дали работят или не, и не се обиждат от това. Или отново греша. Моля поправете ме - с тази Африка - накъде?

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    Добронамерена
    • + 2

    До коментар [#8] от "Г Николов ":

    Г-нер новите ви изчисления са по-верни но изводите които правите са отчайващи
    1 В тези суми влизат не само парите но и осигуровките върху тях-това са осреднени брутни суми-никой не твърди че са еднакви от чистачката до професора В статията е цитирана професорската заплата Намалете с още 25% тези 646 лв и ще видите отново осреднените нива на заплатите Но вие сякаш не сте конструктивен Оставам с впечатлението че се правите злостни подмятания-просто така за спорта или греша

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Реформа
    • + 1

    Реформата означава връщане към нещо нормално. Тоест професорите да вземат заплати съответстващи на квалификацията и положението им в обществото. Това едва ли обаче ще стане в България. Докато БАН се разглежда като едно единно нещо. Явно не е така. Лично аз смятам че Института по космически изследвания трябва да бъде по-скоро закрит, защото подобни звена общуващи с извънземните има много в родината ни. Не съм запознат но мисля, че има и други подобни институти за закриване в БАН. Така е без ликвидиране на недоразуменията не можеда стане.

    Нередност?
Нов коментар