🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спасяване от кризата. Епизод пореден

Вместо да вдига данъци, правителството първо трябва да свие собствените си разходи

След две седмици дебат за мерки, вицепремиерът Дянков все още търси консенсус
След две седмици дебат за мерки, вицепремиерът Дянков все още търси консенсус
След две седмици дебат за мерки, вицепремиерът Дянков все още търси консенсус    ©  {author}
След две седмици дебат за мерки, вицепремиерът Дянков все още търси консенсус    ©  {author}
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ДДС ще бъде увеличено



ДДС ще бъде увеличено, като част от антикризисните мерки на прaвителството, които ще включват още емитиране на дълг. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването "Панорама" в петък.

Според Борисов още не е взето решение за размера на увеличението, като ставката ще остане по-висока в следващата година - година и половина.
Най-важните мерки

- Създаване на регистър на задълженията към бизнеса от страна на държавата

- Ускорено издължаване към бенефициентите на дължими суми от еврофондовете

- Да не се поемат задължения извън предвидените по бюджет 2010 г.

- Ограничаване на средствата за фонд работна заплата до 90% във ведомства, които не са извършили предвидената 15% оптимизация

- Приватизация на държавни компании и миноритарни дялове в търговски дружества

- Ускорена продажба на емисиите от Протокола от Киото и приемане на план за преразпределение на квотите за търговия от фирмите с СО2

Ако искат българите, за година и половина мисля, че ще успея да измъкна държавата от блатото. Стягаме се, работим, търпим." Обещанието на премиера Бойко Борисов, дадено чак от Катар, прозвуча почти като крилатата фраза за осемстотинте дни на един от неговите предшественици, Симеон Сакскобугготски.

За разлика от бившия министър-председател сегашният не търси предизборна подкрепа, а доверие за провежданата от него политика. Има защо. Правителството на ГЕРБ бързо трябва да докаже, че най-накрая има план как да реши проблемите на публичните финанси, като намери допълнителни 1.5 млрд. лв. и едновременно с това да съживи икономиката.

Ако се съди по представените през седмицата от министъра на финансите Симеон Дянков 43 мерки за справяне с кризата, първоначалната паника и объркване започват да се разсейват: предложенията в списъка са на обща стойност 1.3 млрд. лв. Това на практика почти решава проблема с липсващите приходи. Много от идеите не са нови (като приватизация и дълг), други са непопулярни – като предложението за увеличаване на ДДС до 22%. Има и такива, които не носят реален фискален ефект, а са по-скоро конкретни предложения за подобряване на бизнес средата. Не липсват и спорни, както и популистки намигвания.

Какъв ще е крайният вариант на правителствения пакет антикриза ще стане ясно най-рано в неделя. Причината е, че все още текат совалки между икономическия екип на ГЕРБ, синдикати и работодатели, на които се предлагат нови, отхвърлят се вече обявени мерки и повторно се смята очакван ефект. Допълнителен хаос в системата внася и фактът, че все още няма единна позиция, която да се споделя от всички министри.

Едрите неща

Без да се вземат мерки за затягане на фискалната дисциплина, дефицитът в бюджета в края на годината ще достигне около 3.5 млрд. лв. (а по най-песмистични прогнози 4 млрд. лв.), или около 5.2% от БВП. Управляващите от ГЕРБ се опитват да свият дупката в държавните финанси около 2 млрд. лв., или под 3% от БВП.

Събирането на милиард и половина няма как да се случи с козметични промени от рода на рязане на парите за дрехи на администрацията. Затова и основната част на преговорите между правителствени икономисти, синдикати и работодателите са фокусирани върху едрите мерки с голям ефект. В работния списък на Дянков като такива са приватизация, увеличаване на ДДС до 22%, рязане на разходи, бърза продажба на емисиите по Протокола от Киото. Част от тях като по-висок ДДС ще донесат бързи пари, от други постъпления ще дойдат едва през 2011 г. Такива са продажбата на 51% от "Топлофикация - София". Бавна е и процедурата за отдаване на концесия на големите инфраструктурни обекти като летища, пристанища и магистрали. Това, че подобни стъпки отнемат време, съвсем не означава, че не трябва да се правят. Те ще донесат приходи точно в момент, когато държавата трябва да мисли за стимулиращи икономиката мерки - евентуално да свали данъци и осигуровки, да осигури съфинансиране по еврофондовете и т.н.

Не е ясно от кои обекти за приватизация са се отказали управляващите само за една седмица, но сега постъпленията, които са заложени от продажбата на миноритарни държавни дялове, са 150 млн. лева. Това е три пъти по-консервативна сума в сравнение с предишните прогнози за 500 млн. лв. 

Според правителствени източници може да се стигне и до още по-радикално орязване на разходите, като се въведе 10% буфер в бюджета. А това означава, че всички държавни ведомства (с изключение на трансферите за здраве и пенсии) ще разполагат с по-малко пари не само за заплати, но и за други текущи и капиталови разходи. От тази мярка се спестява повече - близо 660 млн. лв. при 150 млн. лв. заложени сега (които идват основно от рязане на пари за заплати, допълнителни възнаграждения и облекло). По-големите съкращения на разходите на държавата ще осигурят на финансовия министър и повече комфорт при преговорите с колко и дали да се увеличи ставката на ДДС. От средите на депутатите на ГЕРБ се чуха и абсурдни предложения за по-голямо от 2 процентни пункта нарастване.

Орязването на парите на администрацията ще работи и като стимул за подобряване на нейната ефективност. За разлика от досега има политическа воля под заплахата от съкратен бюджет, повечето министерства да махат хора, а не да режат механично заплати. След заседанието на Министерския съвет тази седмица стана ясно, че с изключение на няколко ведомства останалите не са извършили заложената още в края на миналата година 15% оптимизация на администрацията. А и в част от министерствата все още има незаети щатни бройки, а заплатите се разпределят сред останалите чиновници.

Една от основните критики към управляващото мнозинство е, че при най-малката индикация за конфликт е готово да махне с ръка и даде на заден или да направи изключение. Тук такова се прави единствено за Министерството на вътрешните работи. Случайно или не, това е ведомството, чиито служители първи показаха нагледно, че бързо се организират на протести, и то не без подкрепата на своя министър. Само преди седмица натискът от страна на работещите в системата на МВР и армията накара правителството да се откаже от още една своя предишна идея - държавните служители да започнат да си плащат сами осигуровките. Предложението трябваше да е елегантна алтернатива на двупроцентното увеличение на здравната вноска. Решението претърпя поредна метаморфоза. На държавните чиновници им се размина, а увеличението на вноските бе отложено за 2011 г. Дори и тогава обаче такава мярка ще е неприемлива, тъй като след една година и да има икономическо възстановяване, то ще е крехко.

Икомиката, глупако

Една от най-оспорваните идеи е тази за поемането на допълнителен дълг, който да подкрепи фискалния резерв и дори (по искания на някои работодателски организации) да се използва за изплащане на просрочените плащания на държавите към бизнеса. По оценка на финансовото министерство те са на обща стойност 600 млн. лв., но според бизнеса по-вярната сума е близка до милиард. Сам по себе си дългът не може да се харчи, защото ще задълбочи дефицита в бюджета. Затова и първоначалната идея бе задълженията на държавата към компаниите да бъдат изкупени от Българската банка за развитие (ББР). Тя на свой ред да набере нужния за това ресурс на чуждите пазари. В процеса на дискусии тази идея бе изоставена, тъй като сега интерес към вземанията на частния сектор са проявили и търговските банки. Пречка това да се случи досега беше нежеланието на държавата да се ангажира с признаването на дължимите суми към фирмите. Според източници от финансовото министерство искането на бизнеса за регистър на задълженията към фирмите е получило по-голяма подкрепа. А веднъж признати и придружени със съответния сертификат, чрез който държавата се ангажира да изплати дължимото до определен срок, фирмите ще могат да търгуват своите вземания. Това ще отпуши кредитирането и ще повиши ликвидността на частния сектор.

По ред причини управляващите засега са решили да не поемат допълнителен външен дълг. Най-важната от тях е, че дошлите наготово пари ще отварят апетит за повече разходи. А липсата на стимули за оптимизация означава и стопиране на реформата в администрацията.

Технология на преговорите

И ако дотук организацията изглежда стройна и под контрол, не такава е истината под повърхността. Преговорите между Дянков, представители на работодатели и синдикати започнаха оптимистично. Впоследствие обаче оставиха впечатлението, че важните решения се отлагат. Според участници в преговорите целта на министъра е да тупа топката до последно с идея да спечели на своя страна като съюзници социалните партньори. Причината е, че непопулярните (но нужни) предложения на Дянков срещат все по-голям отпор сред останалите министри. Последният пример е бързата смяна на мнението дали да се приватизира НДК или не. Само ден след като сградата попадна в списъка на дружествата, които трябва да се продадат, министърът на културата Вежди Рашидов отсече: "НДК няма да се продава."

Допълнителна доза хаос внесоха и гръмките искания за намаляване с 15% на държавната субсидия за партиите. Нетният ефект за бюджета от подобна мярка ще е едва 7.5 млн. лв. Синдикатите предложиха още една спорна идея - за замразяване на цените на газа, тока, парното и водата поне до края на годината. Замразяване при пазар едва ли е разумна идея, но посоката е вярна - държавата и независият регулатор трябва да гарантират, че не прехвърлят загубите от държавния енергиен сектор в цените за бизнеса и крайните клиенти. Такива гаранции в момента няма - точно обратното. 

В старанието си да бъде убедителен в аргументацията си "за" повишаването на ДДС, самият премиер Бойко Борисов спечели приз за най-абсурдна антикризисна идея: "Ако се приеме увеличението на ДДС, може да кажем – националната телевизия, националното радио, всяка фирма, която няма да вдигне цените с два процента, да й дадем безплатна реклама."

Верни на своя стил, от ГЕРБ предложиха и няколко робинхутовски идеи за радост на обикновените избиратели. Такъв е данък лукс, за който дори и управляващите признават, че няма да има фискален ефект. А участвали в дискусиите с правителството разказват, че това е била цената за запазването на плоския данък.

Как ще се случи

Повечето мерки изискват много промени в нормативната база, включително ревизия на Закона за бюджета. За да минат по-бързо и в пакет, всички изменения ще бъдат прокарани чрез нарочно създаден за целта закон. Извън тези по-скоро технически подробности – антикризисната програма на правителството трябва да има много конкретни мерки и срокове на изпълнение, както и малко по-дългосрочна визия. Защото това, което виждаме досега, е, че решенията се взимат на база "тридневен анализ", а на четвъртия ден отпадат.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 2
    • + 26

    ГЕРБ е реитингова партия затова неиска да вземе тези мерки които трябва а то е съкра6тение в държавната администрация и полицията поне с 20%,от там могат реално икономисат огромни средства,но това озна4ава да наро6и статуквото и да му падне реитинга затова по4ти немогат да прокарат свои идеи,съгласят се с всеки коио ги смъмри,а как 6те равят останалите реформи които са обе6тали,здравната и пенсионната,дали 6те им държи,за пенсионнат реформа коиато е неминуема дрябва да кажат на народа 4е 6те се пенсионира няколко години по късно.............и кво става с реитинга?

    Нередност?
  • 2
    mto avatar :-|
    mto
    • - 2
    • + 57

    Ако на вас не ви стигат парите, за да си вържете личния или семейния бюджет имате няколко варианта за справяне с положението:
    1 - Отивате при шефа си и искате по-голяма заплата (малка е вероятността да постигнете нещо, но има все пак вероятност)
    2 - Търсите други източници на приходи, освен заплатата - допълнителна работа, частна практика, продажба на някаква собственост... (резултата зависи от вашите умения и познанства, както и пазарната ситуация)
    3 - Свивате си разходите, за да ви стигнат наличните доходи и да не влизате в борчове (резултата зависи изцяло от вас)

    Е, правителството иска да прилага само първа точка. Иска да от нас, данъкоплатците (ние се явяваме работодателите му) да му увеличим парите. Без изобщо да се старае да направи нещо по т.2 и т.3 - особено по т.3!
    Ами - няма да стане! Аз мога да се стягам, а правителството - не... Тази няма да стане! Не съм съгласен.

    Нередност?
  • 3
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 5
    • + 41

    При цялото нямане на пари тази година държавата ще субсидира с 116 млн лв производителите на един от най-опасните наркотици. За субсидията дори е искано извънредно позволение от Брюксел.

    .............

    Не виждам защо правителството толкова се страхува от стачки в публичния сектор. Нивото на услугите там е такова, че и при целоседмична ефективна стачка едва ли ще забележим някакъв спад в обслужването. Еле пък за сектори като армията - на кого му пука ако военните и цяла година стачкуват? Всъщност дългосрочни стачки могат да бъдат много полезни, защото ще може служителите да бъдат уволнени за несправяне със задълженията им и така да сместим обезщетения.

    Защо изобщо не се прилага по-често замяната на съкращенията с уволнения поради некадърност? Има сектори, където ефективността е толкова ниска (министерството на земеделието, полицията), че предоставя повече от само извинение за подобна стратегия.

    Нередност?
  • 4
    bdavidkov avatar :-|
    Борислав
    • - 1
    • + 36

    Близо две седмици правителството се балтави с антикризисните мерки. Истината е на повърхността - орязване до кокъл на разходите! И никакви отстъпки на "бързо организиращи" се групи като полицаи, Христо Друмевци и зелените чорапи. Та за милиционерите и военните здравеопазването пак си е безплатно като по време на соца...
    Колебливостта на управляващите говори на страх от предприемане на непопулярни мерки и за тънки политически сметки заради задаващите се местни избори. На гражданите трябва да им е ясно, че народът ги качи във властта не заради програми и платформи, а за да измете Станишев и компания. Цената на оставането им във властта е: реализъм в решенията, нетолериране на едни за сметка на други и мисъл за бъдещето.
    Аз не мисля, че ще се справят...

    Нередност?
  • 5
    boriaz avatar :-(
    Boriaz
    • - 2
    • + 27

    За съжаление българите не искат реформи в по-голямата си част и застават остро срещу всеки опит за реформиране на каквото и да е. Примери- учителската стачка- цялото общество за две седмици се вдигна срещу учителите, които искаха да се реформира образованието, въпреки че същото това общество мрънка постоянно за нуждата от реформи в образованието; Кремиковци- дефакто държавата започна пак да си го ръководи и да заплаща дълговете на това предприатие от бюджета, като обществноста пак застана срещу продажбата на комбината въпреки постоянните лозунги от сорта "не ми тровете повече въздуха" и т. н. и т. н.
    Е, как да станат тези реформи? без съкращения на щатове и заплати, без опимизиране на администрацията и без увеличаване на данъците откъде да дойдат пари в бюджета? Съкратете едни реални 5% от администрацията на принципа "я да видим кой е работил по-малко да си ходи" и да видите останалите 95% ка ще увеличат мълниеносно приходите.

    Нередност?
  • 6
    taub avatar :-|
    TAU
    • - 4
    • + 17

    До коментар [#5] от "Boriaz":

    «Съкратете едни реални 5% от администрацията на принципа "я да видим кой е работил по-малко да си ходи" и да видите останалите 95% ка ще увеличат мълниеносно приходите.»

    По повод на казаното от теб се сетих, че Джак Уелч, дългогодишният шеф на GE, обявен според някои анализатори за най-добрият мениджър на 20-ти век, е имал един железен принцип на управление. Всяка година е искал от ръководителите на поделения, заводи, отдели и пр. в Дженерал Илектрик да съкращават по 10% от своите служители по определени критерий, естествено. В автобиографията си разправяше, как редица ръководители направо са му плакали на рамото да им позволи да направят изключение, защото всичките им служители се справяли страхотно, но той оставал непреклонен. Превръща GE в една от най-успешните компании в света.

    Нередност?
  • 7
    marttin avatar :-|
    marttin
    • - 2
    • + 10

    "Икомиката, глупако" (по Капитал) - а и не е лошо, в рамките на "приличното" ще е, да се цитира източникът на "крилатата фраза"

    По-лошоте е че изобщо не става въпрос нито за икономика, нито за реформи, ното за "спасяване от кризата" - а затова какда се върже бюджетът.

    Хм, май доста се изписа и изговори че тва дето мори световната иконоика е от "системен характер" (разбирай модел на иконмическо развитие), което ще рече че са необходими действия (политики) в голяма степен различаващи се от "стандартният" за предкризисният период - финансово-счетоводен подход. Но явно в майковината БГ, щото определено спада към late followers, нещата се осмислят десетилетия след като са отминали. Жалко

    Нередност?
  • 8
    nureto avatar :-|
    Mai Tai
    • - 4
    • + 8

    до ТАУ
    "Превръща GE в една от най-успешните компании в света. "....
    за да фалира при първата по-сериозна криза в началото на 21 век!
    Човече, внимавай какво пишеш!

    Нередност?
  • 9
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 6

    Правителството претворява в дела заветите на баи То6о: Икономиката икономи4на-дело на всеки.

    Нередност?
  • 10
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#6] от "TAU":

    Някой по-добре с математиката може ли да сметне ако всяка година се съкращават 10% от служителите на една фирма, за колко години от една фирма с 10 000 служители ще остане само шефът?

    Нередност?
Нов коментар