Свръхдоза тамифлу

Божидар Нанев смени министерския стол с подсъдимата скамейка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравеопазването се оказа болното място на кабинета "Борисов".

Това е ресорът, в който имаше най-големи обществени очаквания и най-сериозна нужда от реформи. Пак там разминаването с предизборните обещания е най-видимо. Дори и да е имало съмнения в това, те отпаднаха след отстраняването на човека, който олицетворяваше пълното бездействие в сектора - Божидар Нанев.

Проваленият министър на ГЕРБ заслужи отдавна освобождаването от поста, който заема (виж 8-те причини за това). Източници от управляващите твърдят, че лично премиерът Бойко Борисов на няколко пъти е заявявал пред свидетели, че търпението му към здравния министър е изчерпано. Затова новината за неговото отстраняване не изненада никого. Изненадаващото в случая е начинът, по който това стана - с обвинение за ощетяване на бюджета с 2.5 млн. лева при доставка на лекарството тамифлу, което служи за лекуване на болни от грип, включително т.нар. свински грип (AH1N1).

Спомняте си - става дума за вируса, който се появи през пролетта на миналата година и изплаши света с големия брой смъртни случаи в Мексико. За няколко месеца паниката от възникване на пандемия принуди правителствата по цял свят да се запасяват с ваксини и препарати за лечение, а Световната здравна организация обяви най-високата възможна опасност от болестта. У нас пикът на грипа беше през октомври-ноември, когато вече имаше пет смъртни случая. Повечето медии тогава критикуваха правителството на Бойко Борисов, че не взима мерки. Пациенти се оплакваха, че в страната изобщо не са внесени ваксини срещу коварната болест, а по аптеките липсват препаратите тамифлу и реленца, които служат за лечение на вече болни от свински грипа хора.

Под влияние на медийния натиск (преминаващ на моменти с истерия) правителството отпусна извънредно 12 млн. лева за запасяване с двата вида медикаменти (ваксина и лекарства). Парите са гласувани от кабинета на 4 ноември. Според стенограмата от заседанието тогава премиерът Борисов е заявил следното: "12 милиона даваме на Министерството на здравеопазването сега, веднага, днес, сега, веднага, да могат да пазаруват." Малко преди това той е обяснил на министъра си, че трябва да обяви грипна ваканция в цялата страна, защото "по-важно от здравето и спокойствието на хората няма" (виж цялата стенограма вляво).

След като получава сумата, министър Нанев започва светкавично две процедури за доставка на 200 000 дози тамифлу. Не е обявяван търг или конкурс, а е пристъпено към директни преговори с представителя на фирмата производител - "Рош България". Това е разрешено от закона, когато става въпрос за "форсмажорни обстоятелства". Договорите за двете поръчки са подписани месец по-късно, а кашоните с лекарството пристигат през януари, тъй като фирмата се е нуждаела от време да осигури нужните количества (дошли от Нова Зеландия).

Всичко това щеше да изглежда в реда на нещата, ако не бяха два факта. Първият е, че преди да се договори с "Рош България", министерството е получило значително по-изгодна оферта за доставка на тамифлу от Националната здравна служба на Великобритания, към която се е обърнала по линия на сътрудничеството ЕС - НАТО. Офертата на британците е била по-ниска с 2.454 млн. лева, твърди прокуратурата. Освен като цена тяхното предложение е било по-изгодно и като големина на разфасовките и срок за доставка. При разпитите му в прокуратурата Нанев не е дал смислено обяснение защо е предпочел по-скъпото и по-неизгодно предложение.

Второто обстоятелство е, че лекарствата реално са били поръчани, след като пикът на свинския грип е преминал. Договорите за двете доставки с "Рош България" са подписани на 16 декември, доста след 20 ноември, когато епидемията от свински грип беше отменена. Според прокуратурата това е доказателство, че е налице умишлено нанесена вреда на бюджета.

В резултат на всичко това България се е сдобила с огромни количества скъп препарат тамифлу, които по думите на прокурора в момента залежават на склад. Всъщност точно когато страната имаше най-голяма нужда от него, аптеките изпитаха остър дефицит, а след като опасността премина, се оказахме свръхзапасени. Известна утеха в случая е, че доставените препарати са със срок на годност до август 2016 г. и че тамифлу може да се ползва за лечение при всякакви други грипни вируси.

Когато има нужда от лекарства, тях ги няма

Цената на британските лекарства е по-ниска именно защото когато е поискана офертата, страхът от пандемия на свинския грип в света беше отминал. Повечето правителства в Западна Европа се бяха презапасили с ваксини и препарати срещу грипа много по-рано, отколкото България. Когато опасността от пандемия беше отменена, правителствата в Европа започват да правят разчети и виждат, че имат много излишни количества. Вместо да залежават на склад и да им тече срокът на годност, те имат интерес да ги продадат дори и с отстъпка от цената, на която са ги поръчвали от производителите. Това обяснява защо офертата на Британската здравна служба е била по-ниска от доставната цена на производителя "Рош България", коментира пред "Капитал" търговец на лекарства, пожелал анонимност.

От "Рош България" отказаха да коментират офертата на британското правителство. Фирмата заяви, че е спазила изискването цената на доставеното тамифлу да не е по-висока от утвърдената цена на продукт, включен в Позитивния лекарствен списък (на медикаментите, заплащани от обществени фондове - държавни болници, здравно министерство и здравната каса), т.е. най-ниската цена в ЕС, сравнено с още осем държави с най-ниските възможни цени на производител.

По информация на "Капитал" разследването срещу Нанев е започнало през януари след подаден сигнал в ДАНС. Обвиняем по делото е и Димитринка Николова, шеф на дирекция "Бюджет и счетоводство" в здравното министерство. Установено е, че тя е участвала пряко в подготовката на двете процедури. Обвинението срещу тях е за съзнателно сключване на неизгодна сделка по чл. 220, ал. 2 от Наказателния кодекс. Ако бъде доказана вината им, те може да получат от 1 до 10 години затвор. Става въпрос за особено тежък случай, при който са нанесени вреди в особено големи размери, обяви наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

С повдигането на обвинителния акт срещу Нанев тя спечели и неофициалната надпревара за наградата, която преди време лично Бойко Борисов обяви на този магистрат, който пръв обвини министър от сегашното правителство. Интересното е, че Немска беше наблюдаващ прокурор и по друго знаково дело - това срещу бившия шеф на данъчните Мария Мургина, което само преди седмица беше върнато от съда заради множество пропуски в обвинителния акт.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bdavidkov avatar :-P
    Борислав
    • - 4
    • + 35

    Като четох за издънките на прокурор М.Немска в обвинителните й актове срещу Мария Мургина и Христо Ковачки, които са отхвърлени от съда и обвиняемите по същество са оневинени, едва ли госпожаа ще успее да направи и сега нещо различно.

    Нередност?
  • 2
    shwarzspeht avatar :-|
    Клюводървец
    • - 6
    • + 22

    Смятам че Б.Нанев,се е предоверил.В тогвашната ситуация,като човек с малко управленски опит е сгрешил.Длъжен е да премине през Чистилището.Тази обица,ще го пази в следващата му кариера.

    Нередност?
  • 3
    malkatapizza avatar :-|
    Малката Пица
    • - 13
    • + 19

    Врага с партиен билет.

    Правителството приема, че спешно трябва да се достави ваксина, след което махат здравния министър заради това, че е скъпа.

    Нередност?
  • 4
    a3 avatar :-|
    аз
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "Борислав":

    ако фактите в пресат са верни всичко което г-жа немска трябва да направи е да вземе двете оферти и едно копие от вестник. случая е написа.....ако написаното в пресата е вярно

    Нередност?
  • 5
    malart avatar :-|
    malart
    • - 4
    • + 14

    "Под влияние на медийния натиск (преминаващ на моменти с истерия) правителството отпусна извънредно 12 млн. лева за запасяване с двата вида медикаменти (ваксина и лекарства)."
    Ако решения за 12 млн се вземат под медиен натиск, то горко на българите до края на мандата на герб. медиите в България не са независими и техния натиск не отразява обществените настроения и потребности. Ако утре медиите зареват за необходимост на аец белене, то пак ли ще се похарчат едни милиарди поради техния (платен) натиск

    Нередност?
  • 6
    h2so4 avatar :-|
    h2so4
    • - 7
    • + 8

    До коментар [#5] от "malart":

    Разбира се :)
    Ако спре тока или минем на режим, поради някаква си причина - ще е новина номер 1. И естествено темата за АЕЦ-а ще излезе на дневен ред. И когато човек стои на тъмно - перспективата му някак се променя:) Щото и софиянци не си харесват топлофикацията и не щат да си плащат сметките. Ама като спря поради липса на газ и трябваше да минат на ток - много бързичко им се промени мнението :)
    Все пак предпочитам с парите от моите данъци държавата да строи АЕЦ, отколкото да храни циганите безплатно. Първото, колкото и да е скъпо - рано или късно ще има край.....

    Нередност?
  • 7
    hrisi avatar :-P
    Хриси
    • - 3
    • + 29

    Нека не забравяме, че "Дневник" имаше огромен принос за медийната истерия със свинския грип.

    Нередност?
  • 8
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 2
    • + 33

    До коментар [#7] от "Хриси":

    Не мога да не се съглася с мнението на Хриси. "Дневник" истеряса даже малко повече от другите, а те бяха в тотална истерия.
    Според мен по-скалъпено и недоносено обвинение не може да има, защото:
    1. Решението беше взето в условия на невероятна и неповторима медийна психоза, създадена покрай така наречения "свински" грип, измислен за да замени т.нар. птичи грип, който от своя страна замени "синдрома на хроничната умора" и други измислени болести.
    2. АБСОЛЮТНО нормално е, когато пазаруваш лекарство в големи количества да се обърнеш към носителя на патента на дадения препарат!
    3. Механизмите, по които в Българя се обявява епидемия са толкова абсурнни, че обикновено тя се обявява в КРАЯ, когато вече който е умрял е умрял, който е оздравял е оздравял, а който го е пропуснал само се хили.

    Нередност?
  • 9
    ficho29 avatar :-(
    Kiril Hadjiisky
    • + 7

    Мили хора , замислете се нетрябва ли и съветниците на Ексминистъра също да си тръгнат, дали сами или уволнени. Нали те ни облъчваха от екрана за страшната "Инфекциозна вълна" която иде !!! Редно е да им се кажат имената нали - това са" високо квалифицираните" другари - М. Кожухарова и Куманов. Нека ги гризе Съвестта!?!?!!!

    Нередност?
Нов коментар