🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имунизация срещу страха

Ниското доверие в лекарите заражда обществен скепсис към ваксините

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Силвия Андреева е майка на две деца. На шест и на две години. Когато трябва да вземе решение, което засяга здравето им, чете много, но избягва крайните мнения от интернет форумите и сензационните медийни заглавия. Внимателно подбира и специалистите, с които да се консултира. Не вярва в конспирации, но винаги има едно наум, че фармацевтичната индустрия е гигантски бизнес. По това време на годината винаги се връщат страховете й от вируси. Но не е убеден привърженик на ваксините. По-скоро е на мнение, че родителите не получават пълна информация за плюсовете и минусите на имунизацията срещу различни болести и я притеснява фактът, че нямат право на избор.

"Лекарите почти не говорят за неблагоприятните ефекти от ваксините. Много често единственото нещо, за което ни информират, е кога трябва да заведем детето си на ваксинация", казва Олга Дукат, също майка на две деца, и добавя: "Не съм убедена, че ваксините трябва да се слагат толкова рано. Това е голям стрес за крехкия организъм на бебето и рискът едно новородено да се зарази с някои от заболяванията, срещу които се ваксинира, е почти нула."

Притесненията на двете майки са част от зараждащ се обществен скепсис спрямо ваксините, в който се сблъскват два огледални проблема - дефицитът на авторитетна и достоверна информация и разнопосочните сведения. В интернет дори се появи петиция за информиран избор за ваксините. А объркването на родителите идва от невъзможността да определят кой всъщност им говори както чрез медиите, така и чрез лекарите, както и кое в крайна сметка е добро за здравето на децата им. Миналогодишната истерия около свинския грип ясно дефинира този проблем.

Къде отиде доверието

Д-р Тодор Кантарджиев, специалист по микробиология, епидемиология и имунология към Националния център по заразни и паразитни болести, дава още едно обяснение: "Нямат ли авторитет лекарите, нямат авторитет и ваксините." Според него първопричината в обществото да се заражда скепсис към ефекта от ваксините е незнанието. "Незнанието води до появата на митове, които водят след себе си въпроси от типа необходимо ли е да се ваксинираме, безопасни ли са ваксините и т.н.", обяснява д-р Кантарджиев и продължава: "Това пък от своя страна прераства в масови психози, които се разпространяват из блогове, форуми, в медиите."

По думите му зад заблудите за ваксините често стоят и икономически интереси. "Ваксините не са обект на бурна икономическа дейност, както например антибиотиците, и не бива да стават. Защо да се имунизират децата срещу коклюш, като може да се лекува кашлицата с пет различни вида антибиотици?", дава пример д-р Кантарджиев.

Д-р Вилма Михайлова, педиатър хомеопат в Медицински център "Хирон - София" казва, че производството на ваксини също е бизнес, при това базиран на страха. По думите й много повече се говори за ползите от ваксините, а се премълчават вредите, страничните ефекти. "А нещата трябва да бъдат балансирани", смята д-р Вилма Михайлова. Според нея е важно да се подхожда индивидуално според нуждите на всеки човек и да се прецизира моментът за ваксинирането му. "Доста често се работи кампанийно, има програми, спускат се срокове, които се изпълняват, и съответно се налагат глоби и наказания, ако не се спазват", споделя впечатления тя. Журналистът Петър Галев, главен редактор на вестник "Живот и здраве", който от години пише по здравни теми, счита страха от ваксините за неоснователен. Като страха да летиш със самолет, за да не попаднеш в катастрофа. "Зад всяко нещо стои определен интерес, но когато той съвпада с доказана полза за здравето, мисля, че традиционният български скепсис трябва да отстъпи крачка назад", коментира той.

Къде са реалните проблеми

Впечатлението на Силвия Андреева е, че българските лекари често лекуват превантивно и по инерция бързат да изпишат лекарства. Или пък действат на принципа - "щом е задължително, значи няма какво да го обсъждаме". Въпреки съмненията и тревогите си обаче, слага на децата си стриктно задължителните ваксини. "Не искам да лъжа и да предизвиквам съдбата, прескачайки правилата", казва тя. Но добавя, че за нея е много по-смислено държавата да инвестира пари в обучение на майките, отколкото в закупуването на скъпи ваксини.

"Имунизациите могат да се разтеглят във времето и да се разсрочат без истерия, без страх", смята педиатърът хомеопат д-р Вилма Михайлова.

Всъщност има и европейски държави като Австрия, Белгия, Холандия, Норвегия и т.н., в които задължителните имунизации започват едва след втория месец от раждането и за да се направят, се иска съгласие от родителя. В България започват в първите 24 часа на бебето, в общия случай без знанието на майката. Различията в имунизационните календари на страните се дължат на традиции, здравния статус на населението и здравната политика в съответната държава.

За д-р Тодор Кантарджиев от Националния център за заразни и паразитни болести далеч по-сериозният проблем е липсата на национална имунизационна програма, която следи дали и как се слагат закупените ваксини и какъв е имунният отговор сред населението. "Понякога личните лекари правят формални имунизации и отбелязват, че дадено лице е ваксинирано, а то всъщност не е. Докато ако знаят, че са контролирани и следени внимателно, ще се държат много по-отговорно", убеден е д-р Тодор Кантарджиев.

Задължителните срещу препоръчителните ваксини

Десислава Стоянова също е майка на две деца и твърди, че никога не е поставяла под въпрос задължителните имунизации за болести като туберкулоза и коклюш, "отдавна открити и преборени от умни хора". "Да се откажа от тях означава да се усъмня в науката и експертизата на педиатъра ни, а тогава защо изобщо да го посещавам?", аргументира се тя. Но подчертава, че прави разлика между задължителните детски имунизации и ваксините против грип. "С последните наистина се създава истерия и трябва да се прави информиран избор, включително и заради надпреварата между фармацевтичните компании и мутиращите щамове грипове", обяснява Десислава.

"Не всички ваксини са еднакво важни", отбелязва и д-р Тодор Кантарджиев и добавя: "Например ваксинираш се срещу сезонен грип и ти потича носът, което може да се дължи на някакъв риновирус. Оставаш с впечатление, че грипната ваксина не действа и решаваш да не ваксинираш детето си срещу коклюш например."

Д-р Михайлова обаче не е почитател на противогрипните ваксини. "Те се произвеждат на базата на предполагаем щам от миналогодишни проучвания и възможността да съвпаднат с реалния вирус е в обхвата на теорията на вероятностите", аргументира се тя. И казва, че съветва своите пациенти да обръщат внимание на истинската профилактика. "Много са важни храненето, чистият въздух, сънят, почивката и избягването на стреса. Когато детето се отглежда в здрава среда и получава естествени антитела през плацентата, през кърменето, то има и адекватен имунен отговор", обяснява д-р Вилма Михайлова.

В споровете за и против ваксините обаче изплува безспорната истина, че имунизацията срещу родителските страхове и притеснения е намирането на обективен и отговорен специалист, който не бяга от въпросите.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 9
    • + 10

    1. не мисля, че има модерна държава , където да бият ваксина на детето веднага след раждането... организмът му е толкова незрял, че е доста опасно да се прави това. в повечето държави ваксините почват след 1-2 месеца чак...
    2. десетилетия се казваше как ваксините са безопасни, живакът в тях е толкова малък, че няма как да навреди... наскоро изведнъж беше безспорно доказано, че живакът , който съдържат е безвреден от една ваксина, но всяко дете получава десетина ваксини за една година и живакът се натрупва и води до проблеми. В резултат живакът е вече забранен. Заменен е от алуминий - само дето учените и за него казват същите неща - натрупва се в организма, бебетата не могат да го изхвърлят толкова бързо и алуминият е главен причинител на аутизъм.
    В сащ аутизмът е 1 на 166 вече, с ръст от няколко хиляди процента за последните десет години...
    3. В много държави можеш да се откажеш от някои ваксини, или поне да ги отложиш. В БГ е напълно задължително. В много държави вече не се слагат ваксини за болести, които са почти изчезнали, като туберколоза. В БГ се слагат наред.
    4. Най-абсурдното е, че статистиката за повечето заболявания, срещу които се ваксинираме, казва следното "ваксинираните болудеват също толкова често, колкото и не-ваксинираните" Това важи най-вече за грипа, но и за някои от другите ваксини.

    Всеки сам да си прави изводите...

    Нередност?
  • 2
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 4
    • + 13

    Разликата от задължителните ваксинации, започващи от раждането на детето нямат нищо общо с грипните.
    Рядко показват по телевизията увредено дете от задължителна ваксина в първите месеци. Не е лицеприятно да гледаш човек, докаран до състояние на зеленчук от една инжекция.
    Винаги сме се притеснявали, когато водихме децата си на имунизациите по бебешкия календар. Предупреждението от джипито е само за евентуално повишаване на температурата и какво да се дава. Но има и много по-страшно от това.
    Против съм прекалено ранната възраст за поставянето им. И не ти дават да избираш искаш ли или не да третираш детето си с тях. Съгласен съм, че дифтерит и заушки са опасни за здравето, но никой не ми дава информация за най-лошото като следствие от ваксината. А искам да го знам.
    Още нещо. Дъщеря ми ходеше на детска градина до миналата година. Предстоеше й последна ваксина през ноември. Понеже беше болна, лекувахме се без антибиотици и пропуснахме целия месец. ПРез декември сестрата в детското заведение буквално изпадна в истерия само за това, че нямаме поставена ваксина и ще ни върне ако до два дни не отидем при джипито. Беше много грозна сцена и то при положение, че влизаме през вратата, а тя стои там и се нахвърли отгоре ни и ние, идиотите стоим там и мълчим.
    Втори път - записване за първи клас. Не приемат документите на дететто ако в картона му от детската градина не са всички описани имунизации и ако няма преглед от джипито със пълния списък от тях.
    Така, че да не ми говорят журналисти и лекари по телезията, загрижени за детското здраве, че поставянето на ваксини е доброволно, и всичко в името на детето. Бизнеса с тях е един от най-печелившите. Ако световните гиганти производители се интересуват от детско здраве, спокойно могат да насочат благотворителната си грижак към децата в Африка да речем.

    Нередност?
  • 3
    vlad_m1 avatar :-|
    vlad_m1
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#1] от "Батков-вън":Само за сведение:

    имунизационния календар на Германия от 2010 година.Както се вижда, при раждането се поставя ваксина срещу Хепатит Б, както е и в България.
    В Германия не се прави антитуберккулозна ваксина на новородените, но там туберкулозата е много по-рядка.
    Като се изключи това, двата имунизационни календара са практически еднакви.
    http://www.crm.de/dokumente/impfkalender_laie.htm
    http://www.pramed.com/imuniz_kalendar.htm

    Нередност?
  • 4
    rapidfire_ avatar :-|
    rapidfire
    • - 1
    • + 15

    Според мен проблемът не е в ниското доверие към лекарите, а във войната, която се води между фармацевтичните фирми - тези на алопатичнта и тези на хомеопатичнта медицина.
    И искам да поясня, г-жо автор: И ДВЕТЕ КАМПАНИИ СЕ БАЗИРАТ НА СТРАХА.
    И ако кампанията на алопатичната медицина се базира на обикновената статистика на инфекциозните заболявания и последиците от тях, то кампанията на хомеопатите заиграва на струната на страха от прекалената "химизация" на живота като цяло.
    За съжаление хората са забравили последиците от болестите, срещу които се провеждат въпросните имунизации. АЗ обаче познавам хора, с тотално съсипан живот и семейни отношения, от прекаран полиомиелит, защото родителите им по някакъв начин са успели да заобиколят задължителната имунизация.
    Та този спор се лекува по два начина:
    1. Лесен - вадят се статистиките (има такива) за процент и тежест на увредите от задължителните ваксинации и процент и тежест на увредите от заболяванията, срещу които се провеждат и се прави срванителен анализ.
    2.Труден - оставят се родителите, които залитат по хомеопатията да не си ваксинират децата, като последиците да бъдат за пример и назидание на останалите.
    Само се пита с какво децата ще бъдат виновни за малоумието на родителите си.
    Относно противогрипните ваксини:
    1. Те не са задължителни. Т.е. всеки е свободен сам да прецени иска ли да си ги прави, или не
    2. Колежката Михайлова леееееко е преиначила истината в своя полза - те се правят не на "базата на миналогодишни изследвания", а на базата на ПРОГНОЗИ, кой грипен вирус има най-голяма вероятност да предизвика пандемия през ПРЕДСТОЯЩАТА година. Но има разлика между грипните вируси и вирусите на Острите Респираторни Заболявания и освен това никоя прогноза не е 100% сигурна. Затова тези ваксини НЕ СА абсолютна защита.
    3. Тези ваксини са препоръчителни главно за хора с увреди на имунната система, като Rh -несъвместими деца, примерно, които боледуват по-често.

    Относно противохепатитната ваксина:
    Да, тя може да бъде отложена неограничено дълго в живота на дететето. НО:
    1.Съществуват огромни маси население с изключително нисък и неотговарящ на никакви санитарни норми стандарт на живот
    2. Хигиената в детските заведения и млечните кухни не е на нужното ниво, без надежда за драстична промяна към по-добро в близките години.
    3. Хигиената в много производства на хранителни продукти и заведения за обществено хранене също.
    4. Поради опитите децата на тези маси население да бъдат интегрирани и горните три точки, съществува опасност от епидемии от хепатит А, които са много трудни за овладяване и засягат не само него. За справка - епидемията в Пловдив.
    Затова е по-лесно просто да се направи имунизация на децата преди да ги застраши опасност от зараза. Не знам колко е правилно, но пък и не знам при така съществуващите реалии в татковината дали има друг изход.

    Нередност?
  • 5
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#3] от "vlad_m1":

    като за начало има значение за задължителна и не-задължителна ваксина. в БГ е на практика задължителна - педиатърката е длъжна да я постави. В нормалните държави повечето ваксини не са задължителни (например едрата шарка е била, но все пак колко хора е убивала годишно, нормално). В Германия, Сащ и т.н. има изисквания за определени ваксини при постъпване в училище, но също така всяко дете може да получи отстъпка и на практика да не се ваксинира. За Германия не знам детайли, но в САЩ например може да получиш това право на базата на религиозни , философски и други причини.

    и разбира се, че болестите са страшни и ако можем да се предпазим е добре. Въпросът е какво има във ваксините , доказано безопасни ли са. Защото десетилетия се биеха ваксини с живак , докато преди няколко години не се доказа категорично, че е вреден и води до проблеми в немалък процент от децата... А в любичата ни БГ май прочетоха тези изследвания със закъснение от няколко години, защото чак тази година забраниха ваксините с живак.
    Сега всички слагат алуминий... за него също вече се твърди от учени , че е потенциално опасен

    Нередност?
  • 6
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 7
    • + 5

    Това помните ли го:

    http://news.ibox.bg/news/id_937189207

    Причината - избягването на задължителната ваксина. Жалко само, че онези минават за социално слаби и всичко им се разминава - дори и не плащат за лечение. Нека да е за урок на тарикатите, безпрекословно вярващи в нетрадиционната медицина и на форумите от типа ЕЖК (една жена каза). Специално за задължителните ваксини - трябва да се правят когато са, и има основателни причини (тази гадна статистика дето привържениците на хомеопатията жич не я признават), че трябва да се правят веднага след раждането.

    До коментар [#2] от "jelezen":

    Права е медицинската сестра да те изгони, и аз като родител не бих искал дете на безотговорни родители да посещава детската градина, в която е и моето дете. Мислиш ли, че си голям герой, че като не си ползвал антибиотици, си лекувал детето за един месец? А детето ти? Като порасне какво ще мисли?

    Нередност?
  • 7
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#6] от "epoc":

    Абе ей, ако имаш деца ще знаеш, че джипито не изписва всеки път антибиотици. Цената на помощните средства,дето ще излекуват настинката преди да е слязла в дробовете удря често цена 40лв средно.
    Не говоря за грипна ваксина, дето съм отказал на детето си и го водя на градина. Изпуснали сме 6тия рожден ден и тогава се поставя последната имунизация за една от онези, страшните болести. За да се сложи обаче, детето трябва да е здраво. Защото не знаеш каква реакция може да се получи. Реакция, която ще го увреди за цял живот.
    Всеки родител се интересува от имунизациите на децата, защото по принцип са задължителни. Грипните ваксини изобщо не попадат в тази категория. Доста съм изчел и питал лекари. Става дума не само за болести, но и изобщо за здравето на детето, и липсата на онази информация, която се спестява на родителите.
    А че циганите ги мързи да се довлекат до лекаря и да се погрижат за детето не ме интересува. Те ще си направят ново.

    Нередност?
  • 8
    nogica avatar :-|
    nogica
    • - 9
    • + 8

    оставете всички овчи мозъчета,нека не си ваксинират децата после да не реват по медии,тв..... да спасяваме закъсалите им деца,може ли такова тъпоумие,все пак влязохме в 21в,няма нищо общо в живота ни с този на нашите баби.В целия свят се ваксинират децата,там където не се ваксинират и искат да видят как изглеждат в Африка,Индия.

    Нередност?
  • 9
    mary3ana avatar :-|
    Old Witch
    • - 3
    • + 6

    И аз бях от тези които ваксинираха децата и себе си под строй, докато не се сблъсках с проблеми появили се едновременно в 4-5 семейства на познати с по-малки деца. Сега съм сигурна, че внуците ми няма да са ваксинирани, просто нещата не са както преди ...
    По-добре проучете преди да създавате инвалиди за цял живот

    http://www.facebook.com/note.php?note_id=170809422946644&id=110506155652617&ref=mf

    http://naicheteni.blogspot.com/2010/11/blog-post_11.html

    Нередност?
  • 10
    verentze avatar :-|
    Veronique
    • + 6

    До коментар #4 относно хепатитната ваксина:
    Бебетата се имунизират веднага след раждането им срещу хепатит Б, който се предава по полов и кръвен път. Ако на едно дете не му предстои кръвопреливане, не виждам как може да се зарази с хепатит Б...
    Ваксината срещу хепатит А, която наистина има смисъл, тъй като това е болестта на мръсните ръце, не е задължителна в имунизационния календар.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал