Борис Вьофле: Коледните елхички се използват за отопление

Бившият директор службата по управление на отпадъците в община Женева пред "Капитал"

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Борис Вьофле е бивш директор службата по управление на отпадъците в община Женева. Той оглавява група експерти, които са част от проекта за устойчиво развитие между Столична община и община Женева. Обмяната на опит касае такива сектори като събирането на отпадъци, тяхното третиране, рекламните методи и евентуалното въвеждане на общинска полиция в София.

На база на наблюденията ви до момента, къде се коренят причините за големите проблеми с чистотата в София и какви са възможните им решения?

Ние смятаме, че в центъра на града, особено в историческата и туристическата част, София трябва да разполага с екипи под контрола на общината, които да се занимават с почистването. Тази инвестиция може да се окаже доста трудна, но като има подобно общинско ядро, ще можете да го използвате като модел, който да работи и в периферните части на града.

Това е трудно, исторически погледнато, заради епохата на комунизма. В момента за администрациите и политиците очевидно не е никак лесно да се върнат назад. Необходими са инвестиции и много политическа воля.

Сред вашите предложения има ли такива, които не изискват големи инвестиции, но могат да доведат до осезаеми и бързи резултати?

В нашия случай всичко стана постепенно, прогресивно, а не изведнъж. Вие обаче имате друг проблем – инфраструктурата, улиците в градовете са в доста лошо състояние. А за да има качествено почистване, трябва да има добра инфраструктура. Например паветата - може би ще се наложи да ги премахнете.

Понякога в централните градски части няма много възможности за промяната й. Как тогава тези части могат да станат по-чисти?

Ако не можем да я променим, то тогава можем да я възстановим. Защото, дори увредена, инфраструктурата може да бъде възстановена. Трябва да знаете обаче, че реставрацията струва по-скъпо от това да изградите нова. Но този въпрос трябва да бъде проучен, необходимо е по-задълбочено изследване.

Някога реално имали ли сте проблем в Женева с отпадъците?

Не. Единственият сериозен проблем, който бихме могли да имаме,  е повреда в някоя от инсталации за преработване на отпадъци. Но понеже всичко е планирано в дългосрочен план, по принцип имаме готовност да прехвърлим отпадъците към друго място. Затова в последните 30 години не сме имали сериозни проблеми в това отношение.

Всичко се основава на планиране, но винаги се опитваме да се подобрим, т.е. да оползотворим максимума, който позволяват отпадъците. В България е актуална темата за отоплението, мисля, че в това отношение има голям потенциал в изгарянето на отпадъците. Напълно възможно е те да бъдат използвани за отопление. У нас между 6 и 8% от хората се отопляват с битови отпадъци.

Зная, че за тази цел в Женева има специални екипи, предназначени за събирането на използвани коледни елхи?

Да, от 2007 г. насам всеки януари организираме цялостно събиране на елхите в града. Събраната дървесина служи за отопление и вече се използва в няколко общини.

Позеленяването на градската среда не е ли възможно само в богатите държави, които могат да си позволят насърчаването на новите технологии, или е приложимо и в страни като България?

Приложимо е и у вас, но винаги се изисква наличието на политическа воля. Това зависи изцяло от бюджета, който бихте искали да отделите за една или друга инвестиция. Но дори при нас също има тенденция за подценяване. Мисля, че ако се вслушвахме повече в проучванията, защото за тях плащаме,  и ако прилагахме предложените процедури, щяхме да имаме по-малко проблеми. Обикновено обаче не слушаме това, което ни се казва. В политиката често поръчваме изследване, за да направим точно обратното.

Заводът за отпадъците на София се бави вече десетилетия. Смятате ли, че след цялото това време София е избрала най-добрата технология или можеше да се постигне и по-голяма ефективност?

Вие имате шанс, вашата страна се развива, имате толкова сфери, които не са разработени. Погледнете извън София, има толкова необработени земи. Там може да се отглеждат биокултури например. Но за всичко това е необходима политическа воля, политиците са тези, които решават. Мисля, че днес политиците започват да си дават сметка за това, но подкрепата не е очевидна, не е естествена

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    malart avatar :-|
    malart
    • + 6

    Кратко, просто, ясно. Всичко друго за манталитета, за мързела, за националния лов и риболов е масаж за пръстите или за езика

    Нередност?
  • 2
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 2

    как се насърчават гражданите да събират разделно ли? в америка и франция например е така: като дойде камиона и намери всичко набутано в една кофа, просто не ти я събира. като се умиришеш няколко дни, си го сортираш и тогава ти го извозват.
    ама на хората кофите са им пред самата къща и са лични. по апартаментите са в специално помещение в блока или зад входа. така че ведната усещаш като ти замирише.
    тук както са кофите насред улицата едва ли на някого ще му дреме.

    Нередност?
Нов коментар