🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проект без краен срок

Строежът на втора джамия още е на кота нула

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Исканията на мюсюлманите в България за втора джамия в София са на повече от десет години. Строеж обаче още няма. Скоро няма и да има. Причините са най-различни - административни неуредици, некоректни проектанти, междуособиците в Главното мюфтийство и, разбира се, всичко това оплетено в предразсъдъци и стереотипи. Ето я историята отблизо.

След поредица неуспешни опити да получат общински терен за втора джамия през 2002 г. Главното мюфтийство купува от частни собственици 27 декара в квартал "Малинова долина". Според главния секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов теренът е бил купен за 500 хиляди долара, а парите са били дарени от организация "Ислямска конференция" (международна организация, в която членуват 57 мюсюлмански страни), преведени чрез Световната ислямска банка. Между другото в началото на 2009 г. ДАНС започва разследване по сигнал на политически партии за произхода на средствата и как са били изразходвани, но в мюфтийството и днес не са уведомени какъв е бил крайният резултат от тази акция.

След като купува терена, Мюсюлманското вероизповедание решава да разшири проекта си и освен религиозен храм да построи мюсюлмански културно-образователен и административен център, включващ сгради на Висшия ислямски институт (необходими основно за неговата акредитация като висше училище). Наема проектантска фирма, но след известно време прекратява взаимоотношенията си с нея, по думите на Хафъзов заради "некоректност" от страна на компанията. По същото време Главното мюфтийство има куп проблеми и с регистрацията си в съда. На няколко пъти Недим Генджев (главен мюфтия от 1988 до 1992 г., мюфтия на Кърджали по време на възродителния процес, както и кадър на бившата Държавна сигурност) оспорва легитимността на избрания от конференцията главен мюфтия и се опитва да изземе функциите му. Генджев успява и да подпише предварителен договор за покупко-продажба на имота в "Малинова долина" и получава за него капаро от гръцка фирма в размер на 150 хил. евро.

В крайна сметка в края на 2008 г. (когато кмет е Бойко Борисов) Главното мюфтийство успява да подаде в Столична община молба за виза за проектиране (извадка от действащия подробен устройствен план, която дава базата, на която се проектира). Има и уверението на "Ислямска конференция", че ще ги подкрепят финансово за изграждането на центъра. Тогава в мюфтийството разбират, че междувременно общината е променила устройствения план на "Малинова долина" и е изменила частично имота им. Седем декара от него са иззети за социална инфраструктура в квартала, намален е броят на разрешените за строеж етажи (от пет на три) и процентът за застрояване (от 60% на 40%). Това е нормална практика на общинските власти, която се извършва по Закона за устройство на територията. Проблемът е, че общината не уведомява собствениците и те няма как да разберат какво се случва с имотите им, освен ако не следят сайтовете на общинските дирекции или пък Държавен вестник.

Мюфтийството променя идейното си предложение според новите правила и подава молбата отново. Отговор от общината обаче и до днес нямат. Според обясненията на главния архитект на Столична община Петър Диков в края на 2009 г. се е наложила преработка на устройствения план на "Малинова долина", за да се отразят възстановени собствености, което бави процедурите в района. Това обаче не обяснява защо в момента в квартала се строи усилено (което означава, че има собственици, получили както визи за проектиране, така и разрешения за строеж). От регистъра на сайта на направление "Архитектура и градоустройство" в общината се вижда, че през януари тази година е било издадено разрешение за надстройка на съществуваща сграда, а през септември 2009 г. - за магазин за хранителни стоки с паркинг. Мебелният магазин "ИКЕА" също е получил разрешение за строеж в "Малинова долина" през октомври 2009 г.

"Не мога да кажа точен срок, в който ще бъде завършена преработката на плана", заяви пред "Капитал" арх. Диков. Основна причина за забавянето е "безкрайната" по думите на Диков процедура по възстановяване на собствеността на земеделската земя. Според него публичността на градоустройствените процедури още повече бави процеса, защото заинтересуваните страни нерядко обжалват решенията и се стига до съдебни спорове. След като бъде одобрен от главния архитект, планът ще се обсъжда и гласува в Столичния общински съвет, където крайните срокове също са неизвестна величина.

Проблем ще създаде вероятно и фактът, че в момента в Столична община няма информация, че Главното мюфтийство планира строеж на втори религиозен храм. "Досега в общината не е бил поставян въпрос за изграждане на втора джамия", казва Петър Диков и добавя, че според него теренът е купен с цел да се изгради училище. Това означава, че ако проектът на мюфтийството предвиди и изграждането на религиозен храм, ще са нужни още специални процедури, обществени обсъждания и допитвания до съседи и заинтересувани собственици. Уви, всички знаем какво ще бъде тяхното мнение.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pirab avatar :-|
    Александър
    • - 16
    • + 21

    Колако статии има за тази джамия?Да не сте взели и вие като Васа?Много съм разочарован!

    Нередност?
  • 2
    dundaky avatar :-|
    Dundaky
    • - 7
    • + 14

    В България Камуняците са повече от Муслимите. Та, редно е първо да се направи един го-о-лям Комунистически Партиен Дом, а след това да мислим за джамия. Те и без това Червените вдигат не по-малък шум...

    Нередност?
  • 4
    dimi_z avatar :-|
    dimi_z
    • - 11
    • + 17

    Не може едновременно да се дразниш на килимите пред препълнената джамия в центъра и да забраняваш и пискаш срещу изграждането на такъв храм далеч от центъра. Той очевидно е нужден, на молещите се мюсюлмани И на тези които се дразнят от моленето около Баня Башъ.

    Нередност?
  • 5
    kkk_20 avatar :-@
    kkk_20
    • - 23
    • + 14

    Правилна констатация. Втора джамия и ислямски център в София НЯМА да има.

    Кога ще престанете с тези поръчкови статии.Икономедия, не ви лие е СРАМ!

    Да не би Цветан Василев да ви е отпуснал заем и сега да изплащате лихвите...

    Нередност?
  • 6
    destino avatar :-P
    destino
    • - 15
    • + 20

    Браво на Капитал.
    Само няколко такива статии са достатъчни, за да са направи пълна характеристика на българското общество. Ако съдя, по това което се пише по форумите на капитал, то в България са останали само неудачниците и идиотите.

    Държавата, ако е държава, трябва да поеме този процес на формиране на религиозен център в свои ръце, както финансово, така и организационно. Защото това ако не стане, това място ще се заеме отвън.
    Обаче, нашето стадо не може да роди тази овца, която да вземе нещата и да построи държавата, защото няма капацитета да избира. Единственното ни спасение е, ББ да стане "Призидент"
    Тогава, циркът ще е пълен!
    На активистите на форума, само искам да им напомня, че мюслюманската религиозната сила в българия се формира 80% от помаците, и 20% от турците.
    Това какво ви говори?

    Нередност?
  • 7
    istinskatalogika avatar :-P
    Логика
    • - 4
    • + 8

    "Мюфтийството променя идейното си предложение според новите правила и подава молбата отново. "
    А да са искали промяна в ПУП по ЗУТ? Защото точно такова искане не е постъпило в СО...Щом искаш сградата ти да не е 3 етажа, а мин. 5 - внасяш искане в общината за промяна на ПУП на целия район.Всъщност НЯМА внесено такова искане- нарочно не цитирам текста от ЗУТ и поради тази причина няма как да се промени нещо, чиято промяна не е поискана- ПУП. Но явно мнооого състоятелното Главно мюфтийство не иска да си наеме колеги, които се занимават предимно със ЗУТ и ще му оправят както бакиите, така и ще изпълнят едно към едно изискванията на закона, за да не се стопира , а да продължи проекта:)

    Нередност?
  • 8
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • - 4
    • + 10

    До коментар [#7] от "dqdomart":
    " - 27 дка, от които 7 дка са отчуждени за обществена полза, но не сме получили съответното обезщетение за отнетата земя. От тези 20 дка имаме право да застрояваме 60 процента от земята, като е допуснато да строим до 3 етажа височина. А ние искаме да издигнем поне 5 етажа.
    - Искате пететажна джамия?
    - Да, пететажна, тъй като част от земята вече е отчуждена и не можем да ползваме плътно всичките 27 дка.
    - Кой е определил височината на бъдещите сгради да бъде до 3 етажа?
    - Доколкото знам - така е според архитектурните проекти на района. Те позволяват да бъдат издигани само триетажни постройки.
    - Ако Ви разбирам правилно, искате джамията и прилежащите и сгради да бъдат пететажни, но архитектите не разрешават. Какво смятате да предприемете?
    - Сградите, които предвиждаме да построим искаме да станат по-високи, за да побират повече хора..." Без коментар:)

    Нередност?
  • 9
    istinskatalogika avatar :-|
  • 10
    thermobee avatar :-P
    Thermobee
    • - 10
    • + 11

    И дълго време ще е на тази кота :) Поне в едно да сме единни българите...с изключение на платени глашатаи с медийна трибуна.

    Нередност?
Нов коментар