🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Харесваме ви, просто още не достатъчно

На конференция в София държавите от ЕС обясниха на България и Румъния, че решението за Шенген е политическо, но не бива да има политически ефекти

България и Румъния може да се поздравяват взаимно, но ЕС продължава да ги държи на eдна ръка разстояние от Шенген.
България и Румъния може да се поздравяват взаимно, но ЕС продължава да ги държи на eдна ръка разстояние от Шенген.
България и Румъния може да се поздравяват взаимно, но ЕС продължава да ги държи на eдна ръка разстояние от Шенген.    ©  Красимир Юскеселиев
България и Румъния може да се поздравяват взаимно, но ЕС продължава да ги държи на eдна ръка разстояние от Шенген.    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако някой ваш политически опонент твърди, че правителството има провал по темата "Шенген", дайте ми телефоните му, за да му се обадя и да обясня, че това не е така."

Рядко може да се чуе посланик да говори така на вътрешен министър. По време на провелата се днес в София българо-румънска конференция за Шенген обаче, холандският дипломат Карел ван Кестерен се обърна към Цветан Цветанов, за да подчертае мнението си, че "каквото и решение да вземе Холандия, то не означава недоверие в правителството".

Конференцията всъщност беше нещо като взаимна терапия за българското и румънското правителство, след като миналата седмица техническият процес по одобряването им за Шенген приключи, а политическият остана блокиран на ниво министри в ЕС. Франция, Германия, Финландия и Холандия са сред страните, които поискаха пълното членство да бъде отложено, докато не се постигнат по-добри резултати в борбата с корупцията и реформата на правосъдието.

Европа каза "не" засега на България в Шенген, но се старае това да не звучи като шамар за кабинета "Борисов". В Брюксел миналата седмица полският вътрешен министър Йежи Милер предложи да се започне бързо процес на приемане на двете държави "на части", за да не се допусне блокираното членство да повлияе на идващите избори в България. Такава беше целта и на коментарите на Кестерен, който твърди, че правителството прави много повече от предшествениците си. Той посочи за пример за бърз напредък решаването на проблемите на холандските граждани, пътуващи от Турция през България, които в минали години често са се оплаквали, че са им искали подкупи на границата. "За 2010 г. почти няма такива сигнали," каза Кестерен.

Септември няма да бъде май

Думите на холандския посланик обаче бяха едно от малкото утешения за Цветан Цветанов по време на конференцията. Защото нито Кестерен, нито неговите колеги от Германия, Франция и Финландия смятат за особено вероятно да има решение за приемането на двете страни в общото пространство през септември, както изглежда се надяват българското и румънското правителство. "Това е въпрос на критерии, не на крайни срокове", както поясни финландският посланик Таря Лайтиайнен. Самият Цветанов не изглеждаше изненадан или огорчен - българският кабинет сякаш прие темата за затворена засега. "Това отчита реалностите днес", призна той. "Това, което очакваме септември, нито ще ни успокои, нито ще ни разочарова". Румънският му колега Константин Игаш обаче беше много по-рязък. "Корупцията не е само местен феномен. Ние не приемаме допълнителни критерии и вярваме, че през септември ще бъде взето правилното решение", каза той.

Тонът на Игаш беше само едно от доказателствата, че темата ще има политически последици за двете правителства, които заложиха много на влизането в Шенген като вид реабилитация на членството под мониторинг в ЕС. Защо обаче изобщо въпросът за Шенген бе повдигнат на такова ниво остава неясно. Както добре обобщи Чиприян Чиучу от Румънският център за европейски политики, "този процес бе смятан за лесна игра с голяма печалба. Оказа се точно обратното."

Сега е моментът... да се почака

Така септември вероятно няма да се окаже датата, която да реши влизането в Шенген. Дали обаче това е лошо за България точно в момента?

Съседна Гърция миналата година е приела над 100 хил. нелегални имигранти, над половината от които според гръцките власти са влезли от Турция. Атина има споразумение за реадмисия с Анкара, но турската страна е приела едва 1000 души обратно. България все още няма такова споразумение с Турция, а дори да и подпише, не е ясно дали то ще работи повече от гръцкото. Решението е в общо споразумение на целия ЕС с Анкара, което засега е блокирано от турското искане за либерализация на визовия режим.

МВР твърди, че в краен вариант има готовност за няколко хиляди души, които страната би могла да поеме в бежански лагери. Само за последната седмица например, кризата в Сирия е изтласкала на турска територия близо 7 хил. души. Както обобщи пред "Капитал" един западноевропейски дипломат "може би точно сега не е най-добрият момент да влезете в Шенген". 

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ju_li avatar :-P
    ju.li
    • - 1
    • + 9

    А по-късно като четем "грамите" пак ще се червим и ще се чувстваме като "White trash"

    Нередност?
  • 2
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • + 12

    Нещо ми подсказва че след поредната порция скандали във ВСС и съдебната власт като цяло, проблемът с политическото решение ще се отложи за неопределеното бъдеще.

    Между другото това "шоу" което видяхме при назначаването на шеф на СГС ще е нищо в сравнение с предстоящото запълване на шефските позиции на спец. прокуратурата и спец. съда.

    Просто не си представям как западните партноьри ще могат да почнат да ни взимат на сериозно .

    Нередност?
  • 3
    bulair avatar :-|
    Булаир
    • - 2
    • + 7

    Това с "политическата преценка" си е чиста проба нарушение на вече подписани договори. ... Да не говорим, че е гавра и подигравка с България - преди всичко с България, пък после с ББ, Цв.Цв., ГЕРБ ... И както обикновено в последните 20 години - тотална липса на държавници с достойнство и кураж, които да си припомнят, че България има право на решаващ глас по много други въпроси ...

    Нередност?
  • 4
    kdichev avatar :-|
    Константин Дичев
    • - 7
    • + 6

    Та то на европейците и американците им отърва точно такъв тип правителства, защото са се настанили вече в такива страни като България и Ромъния и ги крадат безпощадно. Е как да ни приемат в Шенген, като това ще се промени, а така сега ни плюят и доят и се подиграват с нас българите и даже защитават правителството което е допуснало техните престъпления..... Защото ако дойде отговорно и честно правителство ще трябва да им изгони грабливите фирми и да им отреже кранчето. Тогава обаче веднага ще ги обвинят пък в шовинизъм, комунизъм и т.н. Че връщатп комунизма, защото правели национализация.... А то просто трябва да се върнат заграбените активи на собственика - държавата и да се спре грабежа. Като във Финландия.

    Нередност?
  • 5
    stir avatar :-|
    stir
    • - 1
    • + 1

    Много дразнят, само трябва да се правим, че чакаме за трохи от вечерята им. Ние се правим, че ще ни е гот, те се правят, че са яли.

    Нередност?
  • 6
    joko avatar :-|
    Георги Камов
    • + 4

    Браво на Огнян Георгиев, че най-после изкара темата за Шенген извън нашата кошара и към малко по-значими фактори. Ситуацията в Гърция и Турция определено е проблем.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 3

    И кому сме го забравили в Шенген? Оти ни трябва да ставаме пъдари на брюкселските зелки? Или просто така, болни амбиции на болни хора!!!!

    Нередност?
Нов коментар