🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заедно сме по-слаби

Франция и Италия поискаха реформа в Шенген, която да затваря граници при нужда

Пътят към Париж вече ще може да бъде затварян при "извънредни ситуации"
Пътят към Париж вече ще може да бъде затварян при "извънредни ситуации"
Пътят към Париж вече ще може да бъде затварян при "извънредни ситуации"    ©  reuters
Пътят към Париж вече ще може да бъде затварян при "извънредни ситуации"    ©  reuters

Какво е общото между Тунис и България? Доскоро нищо, скоро - новите правила на Шенген. Тази седмица Италия и Франция официално поискаха от Европейската комисия да приеме спешно промени в правилата на Шенген, като позволи затварянето временно на вътрешни граници при "извънредни обстоятелства".

На 4 май комисията обеща да излезе с конкретни предложения за кои точно случаи да се отнася това. Причините зад това развитие са както в Северна Африка, така и на Балканите.

Разделяй и наблюдавай

"За да продължи да съществува, Шенген трябва да бъде реформиран", обяви френският президент Никола Саркози по време на съвместната си пресконференция с италианския премиер Силвио Берлускони. Саркози пристигна по спешност за среща с Берлускони, след като двете съседни държави стигнаха до дипломатически скандал.

Италия предизвика гнева на Франция, като даде временни разрешителни на над 20 хил. туниски имигранти, пристигнали на бреговете на Лампедуза, и ги пусна да пътуват към останалите страни в Шенген. Много от тях така или иначе се бяха отправили към френска територия, а когато френските власти спряха влак с имигранти, за да проверят дали всички те имат документи и възможност да се издържат, Рим нарече това нарушение на шенгенските правила.

Две седмици по-късно италианци и французи изглеждат от една и съща страна на бариерата. "Кой управлява Шенген", размаха пръст Саркози в Рим. В писмото си до комисията, цитати от което се появиха по агенциите, Париж и Рим искат засилване на агенцията за граничен контрол "Фронтекс", по-активна обмяна на информация и опит, както и повече солидарност. Двете страни са категорични, че не може да се продължава така, сякаш светът не се променя, и че нововъведенията няма да убият свободата на придвижване.

Комисията се съгласи бързо с писмото, защото дебат за промени в шенгенските правила тече отдавна и предложенията вече са почти готови. Сред тях има и възможност за възстановяване на граничния контрол, ако системата в дадена страна "не функционира добре" - формулировка, която ще улесни приемането на България и Румъния. "Гърция праща имигранти в Швеция, която не ги връща, защото условията там са много лоши. Сега това ще бъде решено, като се дадат права на "Фронтекс" да налага мониторинг - идва, проверява и ти налага задачи, които да изпълниш", казва експертът Владимир Шопов, който следи отблизо реформите.

Всички заедно. Или не?

Това внезапно единство обаче е донякъде привидно. Тактиката на правителството на Берлускони да превърне драмата в общоевропейска успя да привлече вниманието, но решението надали ще задоволи Италия. Връщането на граничния контрол при нужда ще бъде от полза на нейните съседи, но не и на страни като нея, ако в новите правила не се намери начин да се ангажират и останалите в ЕС. Две други потърпевши от потоците нелегални имигранти - Гърция и Малта, припомниха това ден след срещата в Рим. "Надявам се, че ревизия на Шенгенския договор няма да означава създаване на стени и бариери, а ще е стъпка към солидарността", каза вицепремиерът на Малта Тонио Борг по време на посещението си в Атина.

Би било добре, но надали ще стане. Солидарността е хубава дума, но Италия и Гърция ще имат много трудности да убедят Полша например да подкрепи схеми за разпределяне на имигранти или за финансово подпомагане на държавите от Средиземноморието. Самите южни държави, които са най-потърпевши и би трябвало да започнат поне да си сътрудничат активно, докато очакват ЕС, не се разбират особено добре. Саркози отиде при Берлускони, но нито един от двамата не изпита досега нужда да направи такава среща с гърците например, които се озоваха на мушката на нелегалните канали, след като Италия затвори чрез договорки с Либия и Тунис имигрантските канали. От Гърция в крайна сметка тези нежелани гости няма как да се доберат за един ден до Париж.

Камъкът, подпиращ вратата

Основният проблем е, че дебатът за имиграцията и Шенген напоследък се движи предимно от популистки и крайни партии, които са все по-силен глас в редица европейски държави. Финландската True Finns е само последният пример, но Националният фронт на Льо Пен във Франция, Народната партия в Дания, Геерт Вилдерс в Холандия и, разбира се, управляващата Северна лига в Италия са все играчи, които използват имигрантите за боксови круши. "Единствената разумна преговорна позиция е да напуснем възможно най-бързо Шенген", заяви тази седмица лидерът на Националния фронт Марина льо Пен, която спечели 20% одобрение в проучване за президентските избори.

"Въпреки че е неприятен, популизмът има важна функция - поставя на дневен ред проблеми, по които основните партии са заспали", коментира тази седмица за в. Irish Times д-р Кай-Олаф Ланг от германската фондация за международни отношения "Наука и политика". С най-високата безработица от десетилетия насам, най-вече сред младите хора, европейците нямат особен толеранс към идеята за вълни от икономически имигранти.

И тук е всъщност проблемът. Побутвани от подобна реторика, Саркози и Берлускони са заплашени да влязат в капан, който не оставя място за маневри: затваряне на границите, а не справяне с корените на проблема. По-добрият начин за дългосрочно справяне с имигрантските вълни от юг е подобряване на ситуацията там, а не нови договори като онзи с Кадафи.

"ЕС продължава да субсидира щедро собствените си земеделски продукти, които осигуряват перверзни резултати: в Буркина Фасо например местният литър мляко струва повече от вносно европейско сухо мляко. Можем да отворим границите си за продукти или за хора. Опитваме се да ги затворим и за двете", казва Улрике Геро от Европейския съвет за външна политика. Докато това е факт, измъчените младежи с гладни лица ще продължават да търсят път на север вместо препитание в родината си. Един ден и през България.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 3
    • + 11

    Единственият изход е Frontex да поеме изцяло контрола върху външните граници на ЕС. Само тогава ще има общо решение с европейско финансиране. Тогава със сигурност ще има по-добри резултати.

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 3
    • + 21

    Трябва не само да си пазят границите но и да спрат с цялата глобализационна пропаганда защото резултатите са ясни - все повече бедност по света и падане на жизнените стандарти особено в Африка - както казва германката - ЕС прави дефакто дъмпинг на африканските пазари! Тези икономики просто нямат шанс за развитие - това е разбира се в интерес на неоколонизаторите които искат африка да е слаба за до продължават да точат ресурсите и - НО пищят като изненадани когато тази целенасочена политика се обърне срещу тях под формата на вълни от емигранти които бягат от мизерия частично създадена от тези псевдодемокрации от запада! Кръгът на живота!

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#3] от "zumz":

    Ле-лееее! И тука ли си правил копи-пейст бе, човек! Ауууууу! Укроти малко този десен бутон, де! Дай и нещо по-различничко!

    Нередност?
  • 5
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • - 5
    • + 2

    Имам чувството, че вече са започнали процесите по осъзнаване на негативните последици от имиграционната политика на ЕС. Все още не е налице обаче обща стратегия на държавите- външни граници на Шенген и не мисля, че скоро ще се появи такава.
    Ще се задълбочават и процесите на 'отдръпване" на държавите от "вътрешността" на Шенген от държавите- външни граници на Шенген. Може би първите считат, че с плащането на определената вноска за Фронтекс са приключили със ангажиментите си, но това едва ли ще спомогне за решаване на общите проблеми.Виждам нещата в 3 посоки:
    1. Изработване на нов регламент на ЕП и Съвета , в който ясно са описани и разтълкувани конкретните възможности за затваряне на шенгенските граници, както и задължително подписване на този регламент от всички държави-членки на Шенген- без възможност за неподписване /съответно и неприлагане от някоя членка.
    2. Засилване ролята на Фронтекс и превръщането й в основен фактор- заедно с ШИС за сигурността на външните граници на Шенген
    3. Единна стратегия, разработена за всички държави- външни граници на Шенген, която да изисква подписване на двустранни договори за реадмисия с всички съседни държави извън ЕС, както и дретайлизиране на общите правила за установяване на големи групи мигранти на територията на държава-външна граница на Шенген.

    Нередност?
  • 6
    ajsajder avatar :-|
    ajsajder
    • - 2
    • + 4

    "затваряне на границите, а не справяне с корените на проблема.."
    ----------------------------------------------
    Справянето с "корена на проблема" за който ратува авторът на статията,неясно защо се прехвърля на плещите на европейските народи?!Те ли са създали проблемите в Африка и Азия?

    Нередност?
  • 7
    destino avatar :-@
    destino
    • - 1
    • + 3

    Абе, всичко опира до пари.
    Всички страни членки на ЕС трябва да финансират Фронтекс, с коефициент, който е пропорционален на населението и площта на страната. Външните граници трябва да се охраняват само е единственно от Фронтекс.

    Може би, с това трябваше да започне самото формиране на Шенгенската зона?

    Щото сега Германия тайно си подсвирква и гледа сеира на другите.
    Имиграцията е общ проблем за Европа. Тука няма твое - мое.

    Нередност?
  • 8
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • - 1
    • + 1

    ""Временното възстановяване на контрола по границите е една от възможностите, вслучай, че това стане обект на специфични и ясно определени критерии, и може да бъде елемент от подсилването на управлението на шенгенското споразумение", пише Барозу.
    "За да се възстанови граничният контрол сега, трябва да се докаже, че има заплаха за обществения ред", твърди източник на "Ройтерс", запознат с плановете на комисията. "С новата система няма да е необходимо да се позовавате на такава заплаха. Това разширява възможностите за възстановяване на контрола", твърди източникът.
    Евентуалните предложения на комисията могат да влязат в сила след като бъдат одобрени от 27-те страни членки и Европейския парламент – процес, който може да отнеме месеци, но може да бъде отлаган и повече от година."
    http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/05/01/1082874_barozu_ek_obmislia_vrushtane_na_granichniia_kontrol_v/

    Нередност?
  • 9
    hhristov avatar :-|
    hhristov
    • - 3
    • + 2

    не ви ли омръзна да слушаме ЕС а те да ни унижават постоянно какво сме получили от тях? ДОЛУ ЕС НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ТЯХ!

    Нередност?
  • 10
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • + 1

    До коментар [#9] от "hhristov":
    Получили сме ето това:
    "Десет страни (Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта) прилагат различни ограничения в условията и процедурите за наемане на работа на българи и румънци. Като цяло се изисква българските и румънските граждани да имат разрешителни за работа. Рестрикциите не се прилагат за самонаети и не засягат правото на българските и румънските граждани да пътуват и живеят в страните от ЕС." И то не е никак малко. Неясен остава все пак въпроса защо България участва в пакта "Евро+", въпреки, че не е в еврозоната и въпреки, че никой не я е поканил, нито е изисквал от нея встъпване в пакта.
    http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/05/01/1082781_ogranicheniiata_za_bulgari_i_rumunci_se_zapazvat/

    Нередност?
Нов коментар