🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фарът в северния край на Европа

Дания посегна на Шенген, водена от собствените си тревоги, популизъм и недоверие

Въпреки Шенген, влизащите в Дания ще бъдат посрещани така
Въпреки Шенген, влизащите в Дания ще бъдат посрещани така
Въпреки Шенген, влизащите в Дания ще бъдат посрещани така    ©  reuters
Въпреки Шенген, влизащите в Дания ще бъдат посрещани така    ©  reuters

Новата надежда на датския тенис се казва Симоне Алипиева. Тя е на 13, с български родители и определено се харесва на своите датски сънародници заради перспективите пред себе си. Това контрастира доста със стереотипа на източноевропейците в скандинавската страна. Миналата седмица датският финансов министър Клаус Фредериксен обяви, че заради нарасналата твърде много трансгранична престъпност страната му отново слага будки на граничните постове, в които полицаи ще наглеждат трафика и ще могат да спират преминаващи. Един от основните мотиви зад това решение е публичният мит за банди от източноевропейски тъмни субекти, които бродят и грабят из китната датска държава.

Този мит не намира подкрепа в статистиката. Според датския вестник Jyllands-Posten в рамките на 16 месеца до 1 август 2009 г. само един от 50 осъдени крадци е от Източна Европа; 44 от тях са млади датски граждани с дълги полицейски досиета. "Образите на орди от организирани престъпници от Източна Европа, които идват в Дания и правят грабежи, са създадени предимно от медиите, и тяхното отразяване създава впечатлението, че проблемът е много по-широко разпространен, отколкото статистическите данни показват", заяви Ким Кливер, ръководител на Националния следствен център към датската полиция, цитиран в Jyllands-Posten.

По всичко изглежда, че подобно на Италия, която вдигна ЕС нагоре с краката заради 20 хил. тунизийци, Дания предизвика Шенген без конкретна причина. Разбира се, за да не бъде нарушено споразумението от Шенген, проверките по границите ще са на "случаен принцип". "За повечето хора това ще бъде просто приятелско кимване. Граничарите имат добър усет кой изглежда подозрително," заяви за в. Ritzau Пия Киасго, лидерка на Датската народна партия, която е в основата на нововъведените мерки за сигурност. Стана ясно обаче, че правителството ще наеме нови митнически служители и ще инсталира скенери, които могат да засекат наркотици и скрити пътници в преминаващите коли.

Причините, разбира се, са по-дълбоки - част от тях са свързани с бъдещето, част - с миналото, а трети - с настоящето. Решението е част от пакет от споразумения между датската управляваща коалиция на Либералната партия, Консервативната партия и Датската народна партия. Истинските грижи са свързани със

Съдбата на датските пенсионери

Подобно на американските бейбибумъри, датчаните имат голяма генерация, наречена "68". Поколение 68 са родени през 40-те и началото на 50-те години, а псевдонимът им идва от факта, че са били млади в края на 60-те. Представителите на тази генерация са работеща сила, която е в състояние да поддържа щедрите социални придобивки в основата на датското общество. Някои от тези облаги, с които Дания се гордее, са направо екстравагантни. Датските студенти получават месечна стипендия в размер на около 700 евро за 5 години, плюс още една година, в случай че не са си взели всичките изпити. Безработните граждани получават социални помощи в размер от около 1000 до почти 2000 евро на месец.

Тъй като Дания страда от основното заболяване на Европа - ниска раждаемост и бързо застаряване на населението, единствената възможност е незабавно свиване на тези щедри бюджети. Правителството излезе с така наречения План 2020, който трябва да спести 47 млрд. датски крони до 2020 г. Пенсионната възраст се удължи от 65 на 67 години и множеството възможности за ранно пенсиониране бяха ограничени.

Тъй като правителството е малцинство в парламента, План 2020 нямаше как да стартира без вота на Датската народна партия. Както подобава на всяка уважаваща себе си крайнодясна и антиимигрантска формация, тя поиска в замяна на подкрепата си видими мерки за ограничаване на притока на хора - заради което будките по границата изникнаха отново. Така преди очакваните избори по-късно тази година ДНП ще спечели точки пред електората си. Имигрантите се оказаха

Най-удобната мишена

Избирателите на Пия Киасго са основно нискоквалифицираните и хората от селските райони на Дания. Това са двете групи, най-засегнати от износа на производство в чужбина. А най-силната конкуренция в ЕС в момента идва именно от Източна Европа. Датските майстори често се конкурират с полски колеги, които са готови да работят за по-малко пари. Добавете финансовата криза, която събуди носталгия към "добрите стари времена", и ще разберете защо, без да познават особено българите и румънците, някои датчани виждат в тях заплаха. Това понякога достига комични размери. Преди няколко месеца в бюлетина на ДНП възрастна датчанка си спомняше за времената, когато в лекарския кабинет сервирали безплатно бисквити и кафе. Сега за съжаление няма такова нещо - чужденците ядели твърде много бисквити и лекарите се принудили са спрат безплатния десерт.

Разбира се, трудно може да се каже, че подобни настроения са представителни за датската нация - след публикуването на бюлетина, централата на ДНП бе затрупана с бисквитки, пратени от възмутени датчани, нежелаещи да бъдат смятани за расисти или бездушни спрямо имигрантите. Позната от Копенхаген сподели, че не й харесва решението на правителството, защото липсата на граници "смалява и сближава Европа".

Това обаче не скрива факта, че

"Чужденец" е мръсна дума в Дания

Ако си попаднал в тази категория, това обикновено означава, че не си приет. Дори хора, родени в Дания в семейство на имигранти, или дошли тук, когато са били 10-12 годишни, все още са определяни като "чужденци". Това не е географско понятие, а светоглед. Тази дума разграничава датските ценности и начин на живот от останалите. Ако желаете да ги приемете (и не изглеждате твърде различно), тогава има доста добър шанс да живеете нормално, заобиколен от приятелски настроени датчани. Не се ли впишете в тази категория - покрайнините на датското общество ви очакват. Каролин Вознячки е най-известната датска тенисистка, но ако не беше такава, най-вероятно щеше да носи клеймото полякиня, тъй като оттам са родителите й. Ако Симоне Алипиева не беше обещаваща тенис надежда, а проблемно дете, тя най-вероятно също щеше да е виждана като българка, не като датчанка.

Източна Европа е всъщност само една от опасностите, които според датчаните дебнат зад всеки ъгъл на широкия свят. Дания отхвърли Договора от Маастрихт, който впоследствие беше приет с някои специални изключения, и отказа да замени своята крона за еврото. Датчаните се страхуват главно от имигранти от Африка и Близкия изток. Техните традиции често влизат в противоречие с либералното датско мислене по отношение на религия, пол, трудова етика. Според проучване на Световния икономически форум 79% от датчаните виждат мюсюлманския свят като заплаха, особено след инцидента с карикатурите на Мохамед. Освен с гранични пунктове имигрантите са посрещани и с тест, за да получат жителство в Дания. Държавата проверява техните познания по датски език, датска култура и общество. Това са тенденции, които надали ще отминат.

Разбира се, това все пак е Дания и както няма върлуващи чуждестранни банди, така няма и гневни тълпи, които да нападат имигранти. Образът на толерантен народ е дълбоко вкоренен тук. Но зад него блика истинската и ежедневна тревога на обикновените хора за това какво става около тях.  Когато те виждат, че техният комфорт от социални облаги се изплъзва, се опитват да намерят начин да го спасят. Първият и най-лесен е да спрат да го споделят с други. Граничните пунктове, разбира се, няма да помогнат. Но те са мъждукащият фар на една все по-тревожна Европа.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    weiwei avatar :-P
    weiwei
    • - 2
    • + 16

    prekrasen sbit komentar na seriozni i slojni sotzialni temi, s mnogo tanak humor i mnogo na miasto. bravo!

    Нередност?
  • 2
    soregashi avatar :-|
    soregashi
    • - 5
    • + 5

    Да, мерките са сигнал за тревоги в Европа, но не смятам, че са чак толкова лошо нещо. Естествено е всеки да иска да опази страната си и тепърва ще ставаме свидетели на подобни действия.
    Не може толкова различни народи, култури и разбирания да съществуват сякаш са една държава. Мисля че и малко хора искат.
    Европа не е САЩ и европейците не сме американци, затова няма как да бъдем толкова крайно единни, колкото им се иска на много хора. Обединението има граници, за добро или за лошо.

    Нередност?
  • 3
    angelari avatar :-|
    angelari
    • - 1
    • + 10

    Социалните измерния са за народа, всичко останало е предимно икономика. Щом искат пазарите на източна европа, трябва да приемат и съпътстващата емиграция. Затова полагайте усилия за развитие в родината и доза позитивно мислене, ако не искате да сте чуствате сегрегирани поради Вашия етнос.

    Нередност?
  • 4
    cia_germany avatar :-|
    CIA Germany
    • - 6
    • + 7

    Нищо ново под слънцето. Много комплекси в Дания. Не е лъжа, че са нацита, просто всичко се случва под масата!!!

    Нередност?
  • 5
    evropeec avatar :-P
    Европеец ;)
    • - 10
    • + 10

    Напълно прави са си Датчаните. Тук идват хиляди на ден мизерници от източна европа...краде се все по-често. Неща, които до сега не са се случвали сега стават нормално и датчаните го виждат.
    Като дойдох аз, всяко второ колело бе отключено. А тук колелата са хиляди на куп. След една огдина, всичко се заключваше и пак изчезваше, защото Литовци, Поляци и други източно европейци идват, като нямат пари да си купят, го взимат. По-лесно е. Но и ненормално за това подредено общество.
    Преди няколко месеца бе станал проблем с контейнерите за дрехи втора употреба. Някои ги крадат. Това не са датчани. Те никога не биха ги откраднали, защото те цял живот са стояли с тези контейнери. Оказаха се поляци. Идват с бусове, изпразват ги и оп за полша, читави дрехи.
    А както нямаше граница с Германия експорта е изкл. лесен.
    Това е една много хубава култура тук, и за да може да се съхрани, тя трябва да се изолира. По абсолютно същия начин, както и ние в БГ псуваме циганите, за много дребни мизерии, които се случват. Нормално е да не искат чужденци. Никой чужденец не се чувства добре с данъците тук. А те са основата на това общество.

    Нередност?
  • 6
    kerro avatar :-|
    kerro
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#5] от "Европеец ;)":

    "Никой чужденец не се чувства добре с данъците тук. А те са основата на това общество." Съмнявам се да си живял повече от една година в Дания. Ако това беше така никога нямаше да напишеш подобна глупост. Всяка стотинка, която се дават под формата на данъци си засплужава - здравеопазване, пътна инфраструктура, образование и т.н. и т.н..
    Поздрави за добрата статия.

    Нередност?
  • 7
    evropeec avatar :-|
    Европеец ;)
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#6] от "kerro":

    Ами и аз мисля че си заслужава. Но виждам как всички чужденци се държат като чуят данъци от минимум 45%.
    Като се сложат сериозните застраховки за коли и такси. Това имам в предвид. А че приложението на данъците се вижда навсякъде - това е безспорно. Но за типичните източно европейци, който са свикнали да цакат държавата по всевъзможен начин, защото тя е нещото което обикновено ги дърпа назад, датската система е в противоречие с основните им принципи..хаха, УВИ.

    П.С. повечко от 1-2-...години съм там :)

    Нередност?
  • 8
    soerne avatar :-|
    soerne
    • - 2
    • + 3

    "Rumænsk kriminalitet i Danmark steget med 332 procent siden 2006, ifølge JP’s “Østeuropæeres kriminalitet fordoblet” som naturligvis ikke er online i en pro-EU avis."
    Предлагам на авторката на статията да прочете и многото статии в датската преса, като тази която давам за пример по-горе, за безкрайния лист с престъпления на източноевропейци. Тъжна реалност, а не мит. Е, за "успокоение", румънците водят в тази класация...

    Нередност?
  • 9
    evropeec avatar :-P
    Европеец ;)
    • + 2

    До коментар [#8] от "soerne":

    Дали румънците? То е пълно с литовци и поляци. МИсля че датчаните най-много тях псуват..хаха За нас Българите - все още са пасивни, нямат негативно мнение за сега..Но пак сме в графата източно европейци. :)

    Нередност?
  • 10
    ionkofr avatar :-|
    Yonko Borisov
    • + 1

    Има обаче и другите датчани, които обичат България и я познават по-добре може би дори и от нас. До скоро в Копенхаген се изучаваше Българска филология. В Орхус има цяла група датчани които свирят хората и пеят по българските празници и сбирки, а като ги чуеш как говорят за Българи на можеш да повярвам че това е тази, същата България от която емигрираме масово.

    Нередност?
Нов коментар