ГЕРБ подкрепи 6-месечен мораториум върху шистовия газ

Забраната ще важи до приемането на законодателни промени, които да включат и задължителна екооценка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мнозинството на ГЕРБ подкрепи решението за налагане на мораториум върху проучването и добива на шистов газ в България въпреки даденото на "Шеврон" разрешение за проучване на залежи от него в Североизточна България. Американската компания е заявила намерението си да инвестира в добива на шистов газ у нас, но официален договор все още не е подписан. До късно снощи депутатите в икономическата комисия в парламента, природозащитници и експерти обсъждаха предложения мораториум, като до редакционното приключване на броя то така и не беше подложено на гласуване. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ обаче Валентин Николов увери, че той и неговите колеги ще подкрепят мораториума, който в сряда ще бъде гласуван и в пленарната зала. До това решение се стигна, след като през почивните дни в цялата страна бяха проведени масови протести срещу използването на технологията хидравлично разбиване за добива на шистов газ, за чиято безвредност се спори.

Под условие

Мораториумът ще продължи 6 месеца, през които Министерският съвет трябва да внесе предложения за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, Закона за опазване на околната среда и др., които да гарантират опазването на околната среда вследствие проучването и добива на шистов газ. Според Валентин Николов Министерството на околната среда и водите предвижда да внесе и предложение за задължителна екологична оценка (ОВОС) за проучванията на шистов газ. 

Неотдавна България отправи запитване в Еврокомисията дали екооценката при тези случаи е задължителна, а от Брюксел отговориха, че всяка страна сама си решава.

Според Николов ГЕРБ ще подкрепи внесения от Яне Янев текст за мораториума, тъй като бил "най-смислен и научнообоснован". Останалите две предложения бяха законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ, внесен от Сергей Станишев и група народни представители от БСП, и проекторешение на "Атака" за налагане на мораториум върху проучванията и добива на шистов газ на територията на България.

Предложението на Яне Янев съдържа девет точки, които предвиждат забрана за добива на шистов газ и прилагането на метода на хидравлично разбиване и сходни методи на територията на България. Предвижда се и забрана за всички добивни дейности, включващи посочения метод, както и забрана за издаването на лицензи, разрешителни и даване на концесии, които са в нарушение на това решение.

Революционери и контри

В същото време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се опитва да убеди обществото, че прецедентът с проучването и евентуалния добив на шистов газ у нас не е опасен и ще донесе икономически ползи за страната. "С шистови контрареволюции може да обречем България завинаги да не може да печели от собствените си богатства", коментира министърът в неделя протестите в 12 града в страната.

В понеделник пък министерството разпространи доста "революционни" данни от възложено от него проучване, според които 65% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата, а  57.9 на сто -  добива, при същото условие. Представители на инициативен комитет от Нови пазар обаче заявиха, че цялата общественост в този район е против шистовия газ и ако се стигне до добив, населението там е готово дори на жива верига.

Самият  Трайков не изказа мнение за или против мораториума по време на вчерашните обсъждания в парламента. Представители на инициативен комитет от Нови пазар заявиха, че цялата общественост в този район е против шистовия газ и ако се стигне до добив, населението там е готово на гражданско неподчинение. 

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alkash57 avatar :-|
    alkash57
    • - 2
    • + 4

    Без всякакъв коментар ЗАЩО "ръководителите" на "протестите" са ИЛИ БИВШИ, ИЛИ СЕГАШНИ служители в ОВЕРГАЗ!!!

    http://www.ng.ru/economics/2012-01-16/1_gaz.html

    Нередност?
  • 2
    sage avatar :-@
    Михал Мишкоед
    • + 1

    Спрете, всички Вие безумци от ГЕРБ!!! Колко ще се обогатите от комисионните? Колко Ви струва съвестта да затриете единственото безценно богатство на страната си? Защо обричате цяла една територия на суша, глад, болести и мизерии, пускайки доказани отровители в природата ни? Толкова ли закъсахме с газа, че да дупчим и отравяме земята си? Кой Ви дава право Вие, няколко лумпена, да зачертавате страната ни - нашата, не вашата?! До сега НИКОЙ в цялата ни история не е посягал на земята, а е пазил, поддържал, Вие с какъв продажен акъл го правите? Каквито и да са били всички предходни партии и политици - никой не си е позволявал да скверни свещената ни територия, но виж, ПП ГЕРБ, е нещо друго. Това е доказано геноцидна клика, напълнена с профани, неудачници, послушни, безмозъчни и немислещи анихилисти, за които думата чест, род, родина, близки, съест и куп още са неясни, забравени думи!! Воглаве с оня безумник, дето щял да подпише ей тъй, на инат, защото сме го дразнели, понеже искаме да запазим земята си чиста! Господи, защо ни наказа с такава проказа - ГЕРБ?!!! Молим те, вземи си ги всичките, но ни остави ЗЕМЯТА ЧИСТА!!!

    Нередност?
Нов коментар