🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-субсидираните производители на зърно

Пет компании на Светлозар Дичевски окупират върха с получени 28 млн. лв.

Светлозар Дичевски
Светлозар Дичевски
Светлозар Дичевски    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Светлозар Дичевски    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За 2013 г. 20-те дружества са имали общо оборот от почти 630 млн. лв., или за пет години приходите са пораснали четири пъти.

Над 60 млн. лв. земеделски евросубсиидии са концентрирани в 20 компании, като половината от парите са получени от най-едрия зърнопроизводител в страната - Светлозар Дичевски. Така е от години, разликата е само, че сумите растат. 2014 г. обаче може да се окаже една от последните с големи числа, ако България сложи максимум на плащанията за един производител, каквито планове бяха обявени и изпратени в Брюксел от земеделското министерство.

В тазгодишната кампания за субсидии има една-единствена изненада в клуба на големите получатели на евросредства: вече сред тях попада първо чуждо дружество - китайският инвеститор "Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани", който в началото на 2014 г. е придобил българската "Хера агро", успяла да увеличи драстично портфейла си от земи само за година. Иначе хегемонията на българската собственост е пълна - всички останали фирми от лидерската 20-тица.

Данните показват, че бизнесът на зърнопроизводителите расте с всяка изминала година. За 2013 г. въпросните 20 дружества са имали общо оборот от почти 630 млн. лв., или за пет години приходите са пораснали четири пъти. Друг извод е, че 10% от постъпленията всъщност идват по линия на субсидиите.

Данните за 20-те най-големи получатели на субсидии са от справка на фонд "Земеделие", получена по закона за достъп до обществена информация. През януари тази година 1.12 млрд. лв. евросубсидии бяха разпределени сред над 84 хиляди получатели.

Вечният лидер Дичевски

Безапелационният шампион в подреждането е групата от фирми на Светлозар Дичевски - той е свързан с 5 от първите пет компании в класацията. Най-големият зърнопроизводител в страната чрез контролираните от него "Троя-авто", ЕТ "Деси-Светла Симеонова", "Ресен", "Сортови семена Вардим" и ЕТ "Агро-Светлозар Дичевски", е получил 27.6 млн. лв. от общо 60.2 млн. лв., разпределени между двайсетте най-големи дружества. В миналогодишния топ 10 Дичевски отново беше лидер с половината от фирмите и получени малко по-скромните 21 млн. лв. от пет негови фирми.

Групата на Дичевски всъщност е най-голямото земеделско дружество в България. Според консолидирания отчет на "Октопод инвест холдинг" (в които от изброените дружества е включено единствено "Троя-авто") приходите му за 2013 г. са 305 млн. лв. спрямо 247 млн. през предходната година, а нетната печалба е едва 3.6 млн. лв. при загуба от 5.8 млн. лв. за 2012 г. Роденият в Троян Дичевски не се появява в публичното пространство и досега не е давал интервюта ("Капитал" има снимка от едно негово участие в концесионна процедура).

В тазгодишната класация най-голям е бил обемът на субсидиите, получени от "Троя-авто" - общо 6.9 млн. лв., докато в предходното класиране лидер беше "Сортови семена Вадим". Новият шампион е еднолична собственост на "Октопод инвест холдинг" и се управлява от съпругата на Дичевски – Светла. Според финансовия отчет към края на 2013 г. е обработвала общо около 232 хил. дка наета селскостопанска земя в сравнение със 135 хил. дка година по-рано. Увеличаването на обработваемите площи се отразява както върху получените от дружеството субсидии (6.8 млн. лв. според отчета за 2013 г. при 3.3 млн. година по-рано), така и върху приходите от продажби, които нарастват над три пъти и към края на миналата година са 37.8 млн. лв. спрямо 12.2 млн. лв. за 2012 г. "Троя-авто" е създадена в Ловеч като транспортна компания, но в края на 2008 г. е придобита от холдинга и през 2009 г. е регистрирана като земеделски производител във Варна. Отглежда основно царевица, ечемик, рапица, пшеница, леща и нахут.

Малко над 6 млн. лв. са субсидиите, получени от едноличната "Деси - Светла Симеонова". Към края на 2013 г. компанията обработва общо около 200 хил. дка собствена и наета селскостопанска земя в сравнение с около 151 хил. дка година по-рано, става ясно от отчета й. Основните култури, които отглежда, са слънчоглед, царевица, пшеница и рапица, като разполага и с три собствени складови бази за зърнени култури в с. Попина, област Силистра, в с. Черковица, област Плевен, и в с. Градище, област Габрово.

Третата позиция е за дружеството "Ресен" – еднолична собственост на "Сортови семена Вардим", която пък е четвъртият най-голям бенефициент по схемата за единни плащания през миналата година. Двете компании, които също са свързани с Дичевски, са получили субсидии съответно 5.4 млн. лв. и 4.8 млн. лв. Към края на миналата година "Ресен" обработва около 193.7 хил дка земя (159.8 хил. дка за 2012 г.), наета от "Сортови семена – Вардим", "Агро-Светлозар Дичевски" и "Деси - Светла Симеонова", като отглежда ечемик, рапица и пшеница. Компанията майка "Сортови семена Вардим" от своя страна е обработвала 167.2 хил. дка собствени и наети площи през миналата година (спрямо 205.8 хил. дка година по-рано). Едноличното "Агро-Светлозар Дичевски" е петото от свързаните с "Октопод инвест" дружества. През миналата година то е обработвало общо около 147 хил. дка собствена и наета обработваема земя спрямо около 209 хил. дка за 2012 г.

Другите в челните позиции

Имената в челната десетка на най-субсидираните земеделски производители и през тази година са почти същите както и през миналата. Веднага след свързаните с "Октопод инвест" компании се нарежда "Златия Агро". Регистрираното във Вълчедръм дружество е еднолична собственост на и се управлява от родения в Монтана Кирил Иванов. Дружеството отглежда зърнени, клубеноплодни, технически и фуражни култури, но в публикуваните му отчети за последните пет години липсва информация за размера на обработваните площи. Приходите от дейността му за 2013 г. са в размер на 42.5 млн. лв. спрямо близо 31 млн. лв. за 2012 г., а печалбата за периода е 6.9 млн. лв.

Дъщерната компания на публичния "Агрия груп холдинг" – "Кристера-Агро", също отново е сред 10-те най-дотирани по схемата. В публикуваните от дружеството финансови отчети не се посочва информация за размера на обработваемите площи. Такава липсва и в консолидираните отчети на компанията майка, която е един от най-големите земеделски холдинги в страната. Последните налични данни са от интернет страницата на холдинга и са за периода 2011-2012 г., когато "Кристера-Агро" и друго от дъщерните дружества – "Агро", са обработвали заедно общо 160 хил. дка, като площите, обработвани от "Кристера-Агро", са в региона на гр. Попово, област Търговище. Компанията има складова база в Девня и през есента на 2013 г. започна да проектира разширяването й. Плановете са капацитетът й за съхранение да бъде увеличен с 30 хил. тона и да достигне 90 - 100 хил. тона. Чрез придобивания през 2014 г. варненската "Агрия" добави още 30 хил. дка обработваеми площи в портфейла си.

В десетката попада и още една компания, която е част от групата на публично дружество – "БГ Агро земеделска компания", където е обособено селскостопанското производство на "БГ Агро". Дружеството има сключени договори за аренда на над 95 хил. дка земеделска земя в североизточната част на страната (Вълчи дол, Аксаково, Силистра, Шумен, Суворово, Цар Калоян, Разград, Велики Преслав, Каспичан), като отглежда основно ечемик, пшеница, царевица, слънчоглед и рапица. През стопанската 2012-2013 г. компанията е навлязла и в засяването на лимец на по-значителни площи, става ясно от финансовия й отчет. Към края на 2013 г. основен акционер в компанията майка "БГ Агро" е Ненко Ненков, който държи 66.69% от капитала, а брат му Даниел Ненков притежава 17.3% от акциите.

В подреждането и тази година е едрият зърнопроизводител от Кнежа Светослав Илчовски. Той нашумя през 2012 г., когато стана причина за ареста на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов. Обвинението беше за изнудване - Аврамов му е поискал 100 000 лева и 3000 декара от нивите му, за да разреши проблема с арендата на земята край село Стубел, община Монтана. Светослав Илчовски преди време потвърди пред "Капитал", че притежава над 100 000 дка. Земите обаче са пръснати между три отделни дружества, притежавани от различни членове на фамилията.

ЕТ "Агроелит - Божидар Митов" е зърнопроизводител от Североизточна България и обработва около 100 хил. дка в Шумен, Разград и Търговище. През миналата година Митов става първият голям зърнопроизводител, който заявява публично, че "субсидиите само изкривяват пазара". "Може да се дават, както французите казват - до 500 дка. Ако оттам нагоре искат да поддържаме някакви зелени неща, също трябва да има някакво плащане, но за друго няма смисъл", казва той в едно от редките си интервюта пред в. "24 часа".

Регистрираната в Бургас "Про-Агро" обработва близо 88 хил. дка земя в района на Карнобат и Сливен. Освен със земеделие компанията се занимава и с овцевъдство. Общите й приходи от продажби за изминалата година са 12.6 млн. лв. (15.1 млн. лв. за 2012 г.), а нетната печалба за периода е почти 5 млн. лв. (6.2 млн. лв. година по-рано). Сред собствениците й е бившият общински съветник в Бургас за периода 2007 - 2011 г. Ангел Ангелов, който участва в управлението и на политическа партия "Сдружение за Бургас".

Сред компаниите, които са получили най-много субсидии през миналата година, е и регистрираната в плевенското с. Брест "Агро Бел 2001". Дружеството обработва около 70 хил. дка в района на Плевен и на Стара Загора. Името на компанията нашумя и в началото на годината, след като се оказа, че е била прехвърлена без знанието на собственика й Павел Стоименов на безимотен мъж от Варна чрез фалшиви документи и нотариални заверки. Впоследствие измамата беше разкрита и компанията - върната на производителя.

Управляваната от Петко Хаджийски "Агро – К.П." също е сред компаниите от топ 20. Дружеството е част от семейната група "Хаджийски и фамилия", която развива дейност и в областта на производството и продажбата на млечни продукти чрез семейната мандра в с. Градешница, област Враца. Дейността на "Агро – К.П." е съсредоточена върху производството и реализацията на зърнени култури и маслодайни семена, като компанията обработва 63 хил. дка площи в района.

Над 60 хил. дка са и земите, които обработва регистрираната в Раковски, област Пловдив, "Гранд агро", по информация от интернет страницата на консултантската компания "Елана инвестмънт". Компанията отглежда основно зърнени и маслодайни култури. Съдружници в нея са Митко Караджов, Йосиф Делгянски и Кристина Чорлева-Алексиева. Тримата са съсобственици в още две компании – "Томато" и "Грейн-2002", които също развиват дейност в областта на селското стопанство. По информация на в. "Сега" до 1999 г. Делгянски е бил председател на кооперацията в Раковски, като след това става основен арендатор в района. Другите двама собственици пък участват в управлението на редица хлебозаводи в Южна България.

Управляваната от Теодор Иванов и Иван Иванов компания "Агротайм" обработва близо 100 хил. дка в района на Разград и Исперих, като основната й дейност е в зърнопроизводството. Дружеството обаче има още бизнес в животновъдството и трайните насаждения. Според официалната информация от самата компания предстои и стартиране на оранжерийно производство на зеленчуци.

Сред лидерите по субсидии са и двете дружества "Агро Сантия" и "Агро Сантино", в които най-голям съдружник е адвокатската кантора  "Георгиев, Тодоров и ко".

Китайски дебют

Единствената нова компания, която влиза в групата на големите, е пловдивската "Хера Агро". В началото на годината фирмата стана собственост на китайската "Тиенджин фарм култивейшън груп къмпани България". Така "Хера агро" на практика става първият изцяло чуждестранен инвеститор сред топ получателите на директни плащания.

"Хера агро" отглежда пшеница, слънчоглед, ечемик и други зърнени и маслодайни култури, става ясно от отчета й за миналата година. От него не се вижда колко са обработваните площи, но според цитирани от местното издание "Агро Пловдив" адвокати общият им размер вероятно е над 30 хил. дка. Китайската "Тиенджин фарм култивейшън груп", която първоначално се беше позиционирала във видинската община Бойница, но след един сезон се измести в Пловдив, купи "Хера агро" от "Омега агро инвест". Компанията продавач е собственост на "Агрион инвест" (бивша "Уинслоу ленд инвест") и индиректно се свързва с основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров.

Дали е за последно

Всъщност съвсем скоро тези фирми и още около 60 други не би трябвало да могат да получават високи субсидии, тъй като земеделското министерство обяви и изпрати в Брюксел план за въвеждане на таван на плащанията над 300 хил. евро за един получател. Той трябва да влезе в сила от следващата година, когато между март и юни фермерите ще кандидатстват за субсидии по новата кампания. Тези пари пък ще бъдат изплатени в началото на 2016 г.

На този етап обаче има много неясноти как би се прилагала в действителност тази схема и как ще се гарантира, че например някой, засегнат от бъдещото ограничение, няма да реши да направи изкуствено разделение на фирмата си. Детайлите в правилата предстои да се решат.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kireto avatar :-P
    Кирето
    • - 2
    • + 63

    ".... Според консолидирания отчет на "Октопод инвест холдинг"..."
    ===========
    Името впечатлява, като на една застрахователна компания с "Бог" в името...
    Абе тия хора не мислят ли, нарочно ли го правят...

    Нередност?
  • 2
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • - 2
    • + 55

    Така прави Октоподът - пуска пипала и души.

    Нередност?
  • 3
    xymax avatar :-?
    xymax
    • - 74
    • + 23

    Капитал, каква е целта на тази класация? Завист ли, далавера ли? Като много знаете хващайте мотиките (по сегашному, качвайте се на трактора) и отивайте на полето. Що седите в климатизираните си офисчета?

    Нередност?
  • 4
    galbi avatar :-|
    galbi
    • - 11
    • + 26

    Съвременното селско стопанство е на субсидии.
    Дори в Турция е така!
    За българската реалност -златната рибка за нашата бюрокрация!
    Или корупцията задушава още в зародиш всичко!
    А копирането от другите напреднали държави в тази област не помага -напротив .
    Фермерството се нуждае от нещо повече от отпуснатите пари!
    А именно -канализиране на реализацията на продукцията!
    Но като се има предвит на състоянието на държавата,която не може да осигури и подържа пилоните на държавността ,та да осигури подръжката на правелата на игра на някакви си мижави икономически субекти!

    Нередност?
  • 5
    samolevski avatar :-|
    Само Левски
    • - 14
    • + 74

    Крайно време е ЕС да сложи край на тази вредна своя политика на субсидиране на селското стопанство.Това е отрасъл като всеки друг, защо не се субсидират производителите на обувки или на лекарства.Те не са по-малко важни от селскотото стопанство и там работят хора.Мисля, че преговорите за свободна търговия със САЩ ще помогнат за намаляване и дори премахване на земеделските субсидии.В тази посока е тенденцията и в САЩ и в Европа.На времето ЕС е въвел земеделските субсидии за да изравни стандарта на фермера с 40-50 дка на село с този на гражданите в Париж и Мюнхен, но в момента тези субсидии в България само пълнят гушите на милиардери, притежаващи стотици хиляди дка земи и гори, които всяка година си купуват по нов джип за по половин милион.Тук не ви лъжа.Виждал съм ги.

    Нередност?
  • 6
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 5
    • + 39

    До коментар [#5] от "Само Левски":

    И аз точно това разправям, субсидии трябва да се дават само на малките производители.

    Нередност?
  • 7
    miroslavb avatar :-|
    miroslavb
    • - 8
    • + 15

    Най добре ще е постепенно да отпаднат субсидиите, и според мен не е проблем САЩ и техните субсидии, а проблема се корени в земеделците, които са свикнали да с протестират и да си искат тяхното. Няма политическа воля за махане на субсидиите, и правтелствата само клякат на всяко искане от земеделците.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    comandante avatar :-P

    Така или иначе EU трябва да спре субсидиите за земеделие и да се въведе данък за земеделската земя !
    Иначе е все едно хората да продължат да си продават земите и да плащат данъци за да получават храна с лошо качество ...а в немските вериги които покориха Европа храната постоянно поскъпва !

    Нередност?
  • 9
    x3m avatar :-|
    x3m
    • - 12
    • + 15

    До коментар [#5] от "Само Левски":

    Аз не разбирам твърде много от селско стопанство, но от това което съм чел и слушал ще е много вредно да се спрат субсидиите за селското стопанство и причината дори ти я спомена - свободната търговия със САЩ и Канада.

    Там земеделието се субсидира, ако тук не се прави, просто ще ни удавят целия сектор. Това е един от по-глобалните пазари и не може ако един голям играч да субсидира другите да не го правят.

    От друга страна на мен ми се вужда като добра идея земеделието да е приоритет за България. Имаме много плодородна почва и климат за доста култури, а проблема с изхранването на огромната популация на света само ще се увеличава. За електрониката изпуснахме влака (по-скоро сме слезли доброволно), но производство на биохрани ми се вижда доста примамвлива (и логична) ниша, в която да се специализираме.

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 43

    До коментар [#2] от "gimi":

    Какво е задушил този "октопод"? 6 лева на декар беше рентата допреди 10 години, а още малко по-назад във времето я раздаваха само в натура - примерно чували царевица направо с мамулите, или чували с просо, овес и други непотребни на градските чада суровини. Днес рентата за декар земя е 35 лева и нагоре, цена на декар земя беше 110 лева, а днес > 600.

    От бума в зърнопроизводството спечелиха поне 2-3 милиона човека, къде чрез рента, къде чрез продажба на парцели, къде в обслужващите сектори. Единствената грешка в картинката са националните доплащания - ум не ми побира, как при 2 милиарда от Европа те задължават да вадиш още 300 милиона, че не им стигало. Но с популисти на власт - така е. Всички правителства го карат по пътя на най-малкото съпротивление - дай им там нещо, да млъкват, ама понеже това "дай им там" се повтаря в хиляди посоки, накрая си стоим от 5 години на 47% от средния БВП на ЕС и не можем да отлепим

    Нередност?
Нов коментар