🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството изненадващо смени шефа на фонда за гарантиране на влоговете

Радослав Миленков от Общинска банка поема поста от досегашния председател Росен Николов

Радослав Миленков    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Смяната идва неочаквано предвид предстоящото изплащане на гарантираните влогове в КТБ и ключовата роля на фонда в процеса на несъстоятелността на банката.

 

Обезпокоителна е кандидатурата на Радослав Миленков, защото не е с безспорна репутация, заради работата му в Общинска банка. ГЕРБ не е консултирал с нас избора на нов шеф на фонда и това прави номинацията изненадваща", коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

"Голяма изненада. Никой не знаеше. Принуден е да подаде оставка." Това бяха коментарите в банковия сектор след разпространената от пресслужбата на Министерския съвет (МС) информация за смяната на председателя на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов в сряда, дни преди да започне изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ).

В решението се казва само, че правителството го е освободило по негова молба и е определило на поста Радослав Миленков. Следва кратка биографична справка за Миленков (виж карето). В съобщението няма обявени мотиви за подадената оставка. В писмото на Николов до Министерския съвет - също. Там той единствено уверява, че освобождаването му няма да попречи на фонда да изпълни функциите си по изплащане на влоговете по контрол на синдика.

Смяната идва неочаквано предвид предстоящото изплащане на гарантираните влогове в КТБ и предстоящата ключова роля на фонда в процеса на несъстоятелността на банката. Росен Николов беше избран за председател на управителния съвет на фонда през март 2011 г. Четиригодишният му мандат изтича през пролетта на 2015 г.

Сутрешни изненади

В сряда сутринта на 19 ноември представители на избраните от управителния съвет на фонда банки за изплащане на гарантираните влогове в КТБ са се събрали, за да подпишат договорите за обслужващи банки с шефа на фонда. Половин час преди определеното време за подписване им е съобщено, че то се отлага, тъй като трябва да бъде сменено името на подписващия от страна на фонда.

Малко след това идва и официалната информация от МС за доброволната смяна на шефа на фонда. На присъстващите банкери е обяснено, че договорите ще бъдат подписани следобед същия ден. По-късно информацията е, че ще бъдат подписани в четвъртък или петък.

Малко преди официалното съобщение новината вече се разпространява в банковия сектор и, както я определиха банкери, "изненадата е голяма". Впечатлението и мнението е, че досегашният шеф на фонда е принуден да подаде оставка.

Залогът е твърде голям – предстои осребряването на активите в КТБ. По закон фондът контролира изцяло процеса на несъстоятелността и дейността на синдиците. Този механизъм явно не се харесва много – още през лятото управляващите от кабинета "Орешарски" бяха изготвили два варианта на специален закон за КТБ, които изолираха фонда в процеса по несъстоятелността, като посочваха като контролен орган Министерството на финансите или НАП. Мотиви не бяха посочени.

На 31 октомври, по време на обсъждане на доклада на БНБ за КТБ в Народното събрание, от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев, автор на поредния специален закон за КТБ съвместно с Делян Пеевски, нападна председателя на управителния съвет на фонда, като посочи, че е свързан с икономически кръг, който имал представители в парламента и който вече придобивал депозити в КТБ. Цонев заяви, че ще наблюдават "много внимателно" процеса на несъстоятелността.

Синдиците също са важна фигура, тъй като само те имат право да управляват и да се разпореждат с всичко, включено в масата на несъстоятелността. Важно е и кой ги контролира. До момента няма яснота как и по какви правила и критерии се съставя списъкът на синдиците и по силата на какви принципи и критерии ще се изберат двамата синдици за КТБ (виж карето).

Новият човек

Новият човек във фонда е определян и като непознато лице, и като човек на ПИБ. Според банкери тя е и една от от деветте избрани обслужващи банки, за които от БНБ настояват да бъде избрана при изплащане на влоговете от КТБ още преди да се стигне до реалния избор. Според представители на сектора броят на обслужващите банки е ненужно голям.

Важните въпроси в дейността на фонда се решават от целия управителен съвет. Той се състои от председател, определян от Министерския съвет, зам.-председател, определян от БНБ (сега Нели Кордовска, главен директор "Банков надзор" и изпълняваща длъжността подуправител на мястото на Цветан Гунев, който е в отпуск), един член - представител на Асоциацията на банките в България (Бисер Манолов, преди това два мандата шеф на фонда), и двама членове, определяни съвместно от председателя и зам.-председателя на фонда (Светла Костова, която е от Министерството на финансите, и Борислав Стратев, бивш главен юрист в БНБ през 90-те години). На практика всичко в процеса около КТБ се движи от БНБ и Министерството на финансите, коментираха в сектора.

Редовите въпроси, будещи притеснение сред банкерите, са свързани със спънките, които се създават с изненадващата смяна в процеса на подготовка за изплащането на влоговете, който навлиза в решителната си фаза и всяко забавяне е пречка. Първата такава е именно забавянето на подписването на договорите с обслужващите банки, което е обвързано с времето за подготовка за изплащането. Обявената за това дата е 4 декември.

Освен това седем дни преди тази дата фондът трябва да обяви в два централни ежедневника банките, които ще изплащат влоговете, както и принципа на разпределение на вложителите в тези банки. Това трябва да стане до 25 ноември – вторник следващата седмица. Опасенията на банкери са, че времето за подготовката и без това е малко, тъй като процесът е сложен, предвид че става въпрос за влогове за 3.6 млрд. лв., а такива изненади допълнително забавят и внасят смут в ситуацията. Надеждата е, че новоназначеният шеф няма да прави промени по свършената работа до момента.

 

Кой е новият шеф на фонда за гарантиране на влоговете

Радослав Миленков идва от Общинска банка (изпълнителен директор от 2012 г.). Там доскоро работеше с новия финансов министър Владислав Горанов, който също беше изпълнителен директор на Общинска банка. Преди това – от лятото на 2011 г., Миленков беше изпълнителен директор на компанията за бързи кредити "Изи кредит". Най-дълго се задържа в Първа инвестиционна банка. "В периода 2003 - 2011 г. е заемал различни ръководни позиции в системата на Първа инвестиционна банка, включително член на управителния й съвет", пише в съобщението на МС. В ПИБ от 2005 г. Миленков е бил и директор на дирекция "Финансово-счетоводна", а преди това в продължение на две години оглавява дирекция "Вътрешен контрол". Според официалното съобщение за професионалната му кариера е работил първоначално като инвестиционен посредник и одитор в "Делойт и Туш България". По образование е магистър по финанси от УНСС.

 

Банките питат БНБ как е съставила списъка на синдиците

Асоциацията на банките в България (АББ) е изпратила официално запитване до БНБ с копие до министъра на финансите с искане официално да бъде оповестен списъкът на синдиците, поддържан и изготвян от централната банка. Банките искат да знаят и по какви критерии и правила БНБ е избрала присъстващите във въпросния списък синдици и какви критерии ще се приложат при избора на синдици на КТБ (по закон те се избират от управителния съвет на ФГВБ). Искането им е, ако няма такива критерии, да бъдат изработени и обявени.

Банките на практика са заинтересована страна в процеса по несъстоятелността на КТБ. Изплащането на гарантираните влогове става с натрупаните от банките пари като годишни премийни вноски във фонда. По закон при недостиг на средства във фонда той може да увеличи размера на вноските на банките (сега са 0.5% от депозитната база), може да им ги изиска предсрочно (превеждат се до края на март на текущата година за предходната), а може да ги задължи и двете едновременно – да им увеличи вноските и да им ги изиска предсрочно.

До момента "Капитал" на два пъти е отправял официално питане към БНБ за списъка на синдиците, който се поддържа и обновява от нея, но отговор не е получаван. В края на юли 2014 г. от пресцентъра на централната банка казаха, че към онзи момент списъкът със синдиците се обновява, като след това ще се прецени дали да бъде публикуван, или предоставян при поискване. Досега списък на синдиците от БНБ официално не е публикуван. В началото на ноември отново изпратихме запитване до БНБ, на което отново нямаше отговор. "Капитал" успя да намери обновения списък, според който вътре има 26 лица.
25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 9

    " Този механизъм явно не се харесва много – още през лятото управляващите от кабинета "Орешарски" бяха изготвили два варианта на специален закон за КТБ, които изолираха фонда в процеса по несъстоятелността, като посочваха като контролен орган Министерството на финансите или НАП. Мотиви не бяха посочени."
    Кабинета "Орешарски" да се чете като Кабинета ДПС. А МФ и НАП бяха под техен контрол, явно за разлика от фонда, и затова се опитваха да прехвърлят натам нещата. Хайде сега познайте КОЙ има интерес от тая работа, и познайте как случайно разпределения съдия по делото ще обяви дата на несъстоятелност точно след последната цесия с обръчите на ДПС.

    Нередност?
  • 2
    jozi81 avatar :-|
    Мафията си има държава
    • - 1
    • + 20

    "Кръгът Борисов – Пеевски – държавни пари – банки – пари прим се затвори"

    Няколко „случайности“
    В мoмента Миленков е част от екипа на Общиснка банка, тоест - близък е политически до ГЕРБ и е колега на настоящия министър на финансите Владислав Горанов.
    Горанов, за когото премиерът Бойко Борисов дава мило и драго и когото ударно защитава от критики.
    Защити го, когато Горанов каза, че напуска парламента, защото няма как да храни семейство с 2000 лв. заплата.
    Защити го, когато Горанов „случайно“ срещна Пеевски на „оная среща“ и се заприказваха колегиално едни 40 минути.
    Тази среща случайно стана малко преди Министерството на финансите да обяви как са разпределени парите на държавните търговски дружества.
    Данните случайно показаха, че в милата на Пеевски по това време КТБ са концентрирани повече средства."...

    Нередност?
  • 3
    jozi81 avatar :-|
    Мафията си има държава
    • - 2
    • + 23

    ..."Борисов случайно изтърва онази реплика, че „ако извадим държавните пари от банката, тя ще фалира“.
    Запознати с казуса твърдят, че малко по-късно мажоритарният собственик Василев е получил „предложение, което не може да откаже“ - да приеме нови съсобственици във възлови дружества. Съсобственици в топли връзки с тогавашната власт.
    После дойде една дълга пауза. Паузата на кабинета Орешарски, в която Пеевски се напъна да подкара влака на цялата държава, като стане шеф на ДАНС.
    В края на този период една банка падна, а една друга банка – Първа инвестиционна, се подпря на една купчина държавни пари.
    Случайно Пеевските медии пак започнаха да харесват Борисов.
    Случайно Иван Искров остави решението за КТБ в ръцете на „бащицата Борисов“.
    Случайно Борисов се обиди на инвеститорското предложение за оздравяването.
    Случайно ДПС бие тъпана, че иска „прозрачност“ по случая КТБ....


    Нередност?
  • 4
    jozi81 avatar :-|
    Мафията си има държава
    • - 3
    • + 13

    "Случайно кредити на фирмите от обръчите на партията са цедирани или кредитирани от ПИБ.
    Случайно ДПС гаубицата Йордан Цонев коментира в Народното събрание, че чувал как Росен Николов е зависим от "един кръг в парламента" и че с назначаването на синдик готви разпределение на апетитни активи от КТБ в полза на този кръг.
    Случайно ДПС официозът ПИК припява, че Росен Николов е близък до Прокопиев. Естествено, в пушилката се пуска запазената марка на Пеевските „медии“ – ама на тоя май сексуалната му ориентация не е както трябва."

    Нередност?
  • 5
    jozi81 avatar :-|
    Мафията си има държава
    • - 2
    • + 27

    "А сега малко ЗАЩО Николов е сменен
    Росен Николов не си тръгва по собствена воля.
    На Николов е наредено да си ходи, защото:
    - Иска несъстоятелността в банката да се изтегли възможно най-рано.
    - Така всички цесии на Пеевски и бизнесмени от кръга на Бойко Борисов си заминават.
    - Иска да гарантираните депозити да се изплащат от възможно най-много банки.
    - Това директно удря интересите на банките, които са „в играта“.
    - Случайно точно днес БНБ обяви, че дъщерната на КТБ банка "Виктория" ще продължи да съществува. Разбирайте, тя е активи за продаване. Ще я продава синдикът, назначен от новия шеф във Фонда за гарантиране на влоговете...."
    "Кръгът Борисов – Пеевски – държавни пари – банки – пари прим се затвори..."
    http://www.miroivanov.com/2014/11/blog-post_11.html





    Днес, почитаеми, кръгът се затвори. Утре ще ви се представи сметката, а вие продължавайте да се заричате #нямадаплатим.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 16

    Много неубедително е, че неочаквано председателят на УС на ФГВБ е подал оставка по свои си причини.

    Неочакваната оставка е победа на кукловодите и отново доказва, че мафията си има държава и си я управлява перфектно.

    Нередност?
  • 7
    ledenika_73. avatar :-|
    ledenika_73.
    • + 13

    Въобще не разбирам, как на компрометирана банка, като ПИБ, ще и дадат възможност да задържи част от депозитите на вложителите. Ми то само ненормалник би си оставил парите там. Като БНБ!

    Нередност?
  • 8
    seniorbb avatar :-P
    джендър NATO generals
    • + 5

    До коментар [#7] от "ledenika_73.":
    Цитат от коментар [#7] :" Ми то само ненормалник би си оставил парите там. Като БНБ!"

    правителството наляло в ПИБ 900 милиона лв преди дни! Ти да не ги наричаш ненормални?
    Ох, забравих, това не са им лични пари, а такива на данъкоплатците. Както и парите за покриване на депозитите на фалиралата КТБ няма да са на членовете на правителството, а пак на данъкоплатците!

    Нередност?
  • 9
    adenauer avatar :-@
    adenauer
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#6] от "D-r D":

    Борбата между комунетата и агентите на ДС от ГЕРБ и ДПС и другите хохавели става много мръсна.Агентите Буда и Павел ,/разбирай Доган/не могат един без друг.ПФ,РБ и другите трябваше да искат имено тези т.н.втори институции даващи много власт и възможности за далавери.

    Нередност?
  • 10
    sultana avatar :-|
    султана глаушева
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#5] от "Мафията си има държава":
    Мерси много за линка. Много интересен материал.

    Нередност?
Нов коментар