🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Войска във фризера

Политиците скоро ще трябва да обяснят на избирателите защо чужди самолети ще пазят българското небе

Авиошоуто "Това сме ние" от миналата есен вероятно ще се окаже и бенефисът на българските изтребители МиГ-29.
Авиошоуто "Това сме ние" от миналата есен вероятно ще се окаже и бенефисът на българските изтребители МиГ-29.
Авиошоуто "Това сме ние" от миналата есен вероятно ще се окаже и бенефисът на българските изтребители МиГ-29.    ©  Велко Ангелов
Авиошоуто "Това сме ние" от миналата есен вероятно ще се окаже и бенефисът на българските изтребители МиГ-29.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около десет години след приемането й в Северноатлантическия алианс България е на път да бъде удостоена със срамната "чест" да стане първата натовска държава, която поради политическа слепота и/или глупост губи своите способности да защитава въздушното си пространство със собствени бойни самолети. Причината за това е систематично занемаряване на инвестициите в отбраната и генерално сбърканите приоритети в превъоръжаването на армията през първото десетилетие на XXI век, когато икономиката беше в подем. Така България ще се нареди в една група със страни като Албания, Люксембург, Исландия, Латвия, Литва и Естония, които не разполагат с изтребителна авиация и разчитат на колективните способности на НАТО за защита на въздушния си суверенитет.

Разликата с изброените държави е, че армията ни винаги е имала свой военно-въздушен капацитет, но в продължение на години не прави нищо смислено да го поддържа и развива. И сега идва моментът, когато натрупалите се наложителни разходи са толкова големи, че българските ВВС са принудени да развеят бялото знаме и да поискат помощ от западните ни партньори. А политиците ще трябва да предприемат съвсем конкретни стъпки, за да не се окаже, че сме преотстъпили въздушния си суверенитет на съседна държава като Гърция или Турция.

"Въздушна полиция" под наем

За скорошното перманентно приземяване на използваните в момента изтребители МиГ-29 и МиГ-21 полуофициално се говори от няколко месеца. Проведеният в понеделник Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента обаче издаде окончателната присъда за пенсионирането (или най-малкото поставянето "на трупчета") на руските бойни самолети и вертолети, които са на въоръжение в армията. "Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата", гласи третата точка от решението на КСНС, около което се обединиха лидерите на всички парламентарни партии без АТАКА и БСП.

Преведено на достъпен език това означава, че Министерство на отбраната трябва да спре да дава пари за самолетите МиГ-29, МиГ-21, Су-25, както и за вертолетите Ми-24 и Ми-17, освен ако не намери начин да модернизира въпросните машини по стандартите на НАТО. Последното трудно може да се случи без помощта на руските компании производители, които обаче едва ли ще бъдат особено кооперативни в контекста на променената военна доктрина на Кремъл, според която Северноатлантическият алианс пак се приема за потенциален противник. Освен това българският военен министър Николай Ненчев няколко пъти ясно даде да се разбере, че не смята да продължи рамковия договор за поддръжка с авиационния концерн РКС МиГ, защото последният завишавал цените на услугите в пъти. Ръководителят на военното ведомство дори влезе в пряка конфронтация с руската оръжейна компания, като обяви, че нейни посредници са се опитвали да му отправят индиректни предложения за подкуп.

Крайният резултат от струпването на всички тези негативни фактори е, че българските ВВС вероятно ще бъдат сведени до военно-транспортна авиация със самолети Spartan и вертолети Cougar и Panther. От изброените въздухоплавателни средства само последните, които всъщност са на въоръжение във флота, имат бойни възможности – теоретична опция да носят торпеда за борба с кораби и подводници. Поради изключително "проницателна" стратегическа визия обаче, когато реши да ревизира сделката с военния концерн Eurocopter, отбранителното ведомство намали именно броя на поръчаните хеликоптери Pathner от 6 на 3.

Нулева година за армията

След заседанието на КСНС стана ясно също така, че няма да има актуализация на тазгодишния бюджет за отбрана на страната, който е намален с над 70 млн. лв. спрямо миналогодишния. По-неприятното от политическа гледна точка е, че със 77 млн. лв. са орязани само парите за заплати, които всъщност поглъщат около 3/4 от финансирането на въоръжените сили. Това означава, че военният министър или трябва да съкращава хора, или да прелива средства от разходите за подготовка и инвестиции (последните са само около 6% от военния бюджет). И тъй като страната ни влиза в кампания за местни избори, които ще се проведат наесен, политиците едва ли ще посмеят да освободят когото и да било.

Така че през 2015 г. армията практически може да забрави за закупуването на каквото и да е ново въоръжение. Т.е. вече не просто не може да се говори за старт на спешната сделка по придобиване на натовски изтребител, но за започване на който и да било от модернизационните проекти. Дори и най-евтиния.

Затова и по време на заседанието на КСНС се е говорело почти като за свършен факт, че се очертава натовски изтребители да пазят българското небе, твърдят участници в разговорите. С подобен призив завършва и експозето на министър Ненчев в началото на срещата. "Бих искал да подчертая спешната нужда от решение на основата на широк политически консенсус за стартиране на съвместно изпълнение на задачата по охрана и контрол на националното въздушно пространство със сили и средства на избрани от България съюзници от НАТО в преходния период до придобиване на нови способности от българските Военновъздушни сили", обявява ръководителят на военното ведомство в края на своя апел за спешна нужда от инвестиции в армията. Веднага след това обаче думата взел финансовият министър Владислав Горанов и, верен на своя досегашен стил, отсякъл, че пари няма.

Ключовият детайл от изказването на военния министър е, че политиците трябва да бъдат проактивни, така че охраната на небето да става със "сили и средства на избрани от България съюзници от НАТО". Защото, ако страната ни не каже конкретно чии самолети иска да я пазят, командването на Северноатлантическия алианс може да реши това по служебен път. И тогава тази мисия може да се окаже в ръцете на някой от силните съседи съюзници, които в случая са Гърция и Турция. И ако изборът падне върху югоизточната ни съседка, това гарантирано ще предизвика унищожителна политическа буря у нас.

И все пак резултатът от КСНС поне на теория не е напълно негативен за армията. Според едно от решенията на съвета бюджетът за отбрана за 2016 г. трябва да бъде върнат на нивото от 2014 г., когато е бил 1.33% от БВП. Това би означавало увеличаване на парите за отбрана със 70-80 млн. лв. спрямо тази година, което не е много, но е някакво начало. Също така парите за отбрана отново трябва да са процент от БВП, а не фиксирана сума (около 950 млн. лв.), както е в бюджетната рамка на финансовия министър. Според искането на военното министерство този процент трябва да се задържи на около 1.35% до 2018 г., след което да се увеличи на 1.5%.

Дали това наистина ще се случи обаче е въпрос, чийто отговор се отлага за времето след местните избори наесен, които ще бъдат индикатор дали ще има някаква промяна на политическата конфигурация. Защото не бива да се забравя, че под настоящите съдбоносни решения на КСНС не седят подписите на БСП и АТАКА. Лакмус за това дали ГЕРБ просто не прилага тактиката "отказ чрез отлагане" пък ще бъде обстоятелството дали Министерският съвет ще промени тригодишната бюджетна рамка. И ако това не се случи, значи категоричният отказ на финансовия министър Горанов ще продължи да кънти все така безапелационно, когато става дума за модернизация на армията.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alter_ego avatar :-@
    alter_ego
    • - 12
    • + 16

    Не остана за крадене и сега трудно се разпределят и последните стотинки!
    А що се отнася до армията ни от шкембелии цифром 26К души, ще страдаме ама много ще плачем и ще страдаме!!!

    Нередност?
  • 2
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 34
    • + 8

    Ако е само да се пази небето, това не може ли да се постигне и само с ПВО?

    Нередност?
  • 3
    yane_ avatar :-|
    yane_
    • - 3
    • + 26

    До коментар [#2] от "ДАКС":

    Ами не, не може. То, ако можеше, досега да се бяха сетили.
    Или ще си модернизирате старите изтребители, или ще си купите нови, или ще помолите други да ви носят дежурствата, за което също ще си плащате, за ужас на идиотите-популисти в парламента, президентството и правителството, които мразят българската армия и военните.

    Нередност?
  • 4
    bolgaroliub avatar :-|
    bolgaroliub
    • - 19
    • + 10

    Ами говориха ни преди времи нашите американски "приятели" и съветници че няма по хубаво от малка и прфисионална армия и че излизала много по евтино. А сега де,да са тия американски съветници да ни обяснят що три четвърти от бюджета отивал за заплати и що така от профисионалната ни армия и Македония я напушва смях.

    Нередност?
  • 5
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#4] от "bolgaroliub":

    Те са казали, че излиза "по-евтино", а не че излиза без пари.

    Военен бюджет 2011 година:

    САЩ - 739 милиарда US$ (През 2006 г. е бил "само" 548,9 милиарда US$)
    Китай - 84,9 милиарда US$
    Великобритания - 62,7 милиарда US$
    Франция - 58,8 милиарда US$
    Япония - 58,4 милиарда US$
    Русия - 52,7 милиарда US$
    Саудитска Арабия - 46,2 милиарда US$
    Германия - 44,2 милиарда US$
    Италия - 40,6 милиарда US$
    Индия - 37,3 милиарда US$
    Бразилия - 25,39 милиарда US$
    Южна Корея - 31.7 милиарда US$
    Северна Корея - 5 милиарда US$
    Канада - 19,3 милиарда US$
    Испания - 19,2 милиарда US$
    Австралия - 18,4 милиарда US$
    Израел - 7,5 милиарда US$
    Мексико - 6,04 милиарда US$
    Аржентина - 5,8 милиарда US$
    Швеция - 4,4 милиарда US$
    Южна Африка - 4,04 милиарда US$
    Швейцария - 4,03 милиарда US$
    Финландия - 2,7 милиарда US$
    Австрия - 2,5 милиарда US$
    Венецуела - 1,6 US$
    Чили - 1,6 милиарда US$
    България - 0,75 милиарда US$ (според други източници 0,36 милиарда US$)
    Куба - 0,5 милиарда US$

    Нередност?
  • 6
    gavrilov avatar :-|
    gavrilov
    • - 6
    • + 26

    И така, военният бюджет на България е към 1 милард лева в момента, а един модерен боен изтребител тип Рафал към 600-700 милиона лева. Къде сме тръгнали? Защо не се поучим от швейцарците, например? Ние имаме нужда от евтини самолети law cost тип Грипен. А ако американците искат да ни поверят по-зериозни мисии, да подарят стари самолети. И руските антики най-после да ги махнем. Тяхната поддръжка е прекалено скъпа, да не говорим, че ни поставя в перманентна политицхеска зависимост.

    Нередност?
  • 7
    toyaga avatar :-|
    toyaga
    • - 4
    • + 15

    "Политиците скоро ще трябва да обяснят на избирателите защо чужди самолети ще пазят българското небе"

    На бас, че няма да се наложи!
    Избирателят го интересува да му е студена ракията и кака Цеца да му пусне.Евентуално някой мач.
    Плюс да му дадат американска виза, че да иде на бригада да бере ягоди.

    Нередност?
  • 8
    toyaga avatar :-|
    toyaga
    • - 13
    • + 8

    Според мен на България ще й излезе най-евтино да има 10 термоядрени заряда. Въобще не й трябва армия тогава.

    Нередност?
  • 9
    mitakk avatar :-|
    mitakk
    • + 22

    Истината е, че модерната армия изисква средства, много средства. А ние просто ги нямаме. А и да ги имахме въобще не съм сигурен, че тези, които управляват ще имат и капчица желание да ги дават за армия. В едно съм сигурен обаче - без армия не може.

    Нередност?
  • 10
    vas14395741 avatar :-|
    vas14395741
    • - 13
    • + 3

    Страхотно! Най-сетне категоричен отказ пред военното лоби!

    Нередност?
Нов коментар