🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Източна стража

Защо разполагането на натовски логистични щабове в шест източноевропейски държави е важно за сигурността на континента

"Това не е военен щаб, който ще командва бойни части. Това е елемент за интегриране на силите и ще извършва това само с отбранителна цел. Това е пропорционален отговор, който не представлява заплаха за никого", уточни по време на церемонията в София Джеймс Апатурай (втория отляво), който освен помощник по политическите въпроси на Йенс Столтенберг, е и бивш говорител на НАТО.
"Това не е военен щаб, който ще командва бойни части. Това е елемент за интегриране на силите и ще извършва това само с отбранителна цел. Това е пропорционален отговор, който не представлява заплаха за никого", уточни по време на церемонията в София Джеймс Апатурай (втория отляво), който освен помощник по политическите въпроси на Йенс Столтенберг, е и бивш говорител на НАТО.
"Това не е военен щаб, който ще командва бойни части. Това е елемент за интегриране на силите и ще извършва това само с отбранителна цел. Това е пропорционален отговор, който не представлява заплаха за никого", уточни по време на церемонията в София Джеймс Апатурай (втория отляво), който освен помощник по политическите въпроси на Йенс Столтенберг, е и бивш говорител на НАТО.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Това не е военен щаб, който ще командва бойни части. Това е елемент за интегриране на силите и ще извършва това само с отбранителна цел. Това е пропорционален отговор, който не представлява заплаха за никого", уточни по време на церемонията в София Джеймс Апатурай (втория отляво), който освен помощник по политическите въпроси на Йенс Столтенберг, е и бивш говорител на НАТО.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Натовските елементи за интеграция на силите (NFIU) са много важни, защото са живата връзка между националните въоръжени сили и мултинационалните формирования на НАТО. Те ще извършват планирането. Те ще организират ученията. Благодарение на тях подсилването на отбраната ще става по-лесно, ако е необходимо. И освен това ще повишат присъствието на НАТО в тази част на алианса." Така генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг анонсира в четвъртък официалното активиране на шестте нови натовски логистични щаба, разположени на територията на България, Румъния, Полша, Латвия, Литва и Естония.

Изграждането на въпросните структури е ключов елемент от новата стратегия на НАТО, формулирана миналата есен по време на срещата на върха в Уелс в отговор на украинската криза, нарасналите геополитически амбиции на Русия и възхода на "Ислямска държава" на територията на Сирия и Ирак. А основното предизвикателство, с което алиансът в момента се опитва да се справи, е доскорошната неспособност на западноевропейските армии да реагират достатъчно бързо при внезапно възникнали военнополитически кризи. Стратезите на пакта си дадоха реална сметка за всичко това, наблюдавайки бързите, ефективни и решителни действия на руските специални части при анексирането на Крим. "Тези малки щабни елементи са част от много по-голям план. Те са част от най-значимото подсилване на колективната отбрана на НАТО от края на студената война", обобщи Йенс Столтенберг по време на откриването на щаба в литовската столица Вилнюс.

NATO Reloaded

"При променената геополитическа среда за сигурност, при рисковете, които съществуват в такава близост до България, ние не можем да не ги отчетем и като отговорно правителство да не взимаме съответните мерки, така че заедно с нашите съюзници да бъдем подготвени за всякакъв вид опасности, ако такива възникнат. И пак повтарям - дано не се налага", каза по този повод българският външен министър Даниел Митов веднага след паралелната церемония в софийската логистична структура на алианса. На нейното откриване дойде лично българският президент Росен Плевнелиев, зам.-помощник генералния секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката за сигурност Джеймс Апатурай, както и ръководителят на Съюзното обединено командване на силите в Неапол адмирал Марк Фъргюсън, под чието командване ще се намират шестте новосформирани елемента за интеграция на силите.

"Това не е военен щаб, който ще командва бойни части. Това е елемент за интегриране на силите и ще извършва това само с отбранителна цел. Това е пропорционален отговор, който не представлява заплаха за никого", уточни по време на церемонията Джеймс Апатурай, който освен политически съветник на Столтенберг е и бивш говорител на НАТО. "Това, че сме отбранителен съюз, не означава, че сме нерешителни и пасивни. Напротив! Днес демонстрираме своята решимост и висока степен на готовност за действие. Подобряваме и повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международният правов ред", каза пък президентът Росен Плевнелиев, който този път отмени премиера Бойко Борисов в рязането на лентата на новия натовски щаб. "НАТО не търси конфронтация с нито една държава. Но както президентът каза, нашият регион стана по-нестабилен и по-опасен през последните няколко години. За да се отбраняваме, трябва да се адаптираме. И го правим", допълни го Апатурай.

Що е то "елемент за интеграция на силите"

Както отбелязва Джеймс Апатурай, шестте структури в натовските държави по източния флаг на алианса не са точно военни щабове. Те няма да командват реални бойни части. Тяхната задача ще бъде да организират бързото придвижване и разполагане на натовските сили за отговор (NRF) - по-специално на техния компонент с най-висока степен на бойна готовност, наречен Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Става дума за мултинационална сухопътна бригада с численост около 5000 души, която трябва да е способна да бъде на терен и да влезе в бойни действия в рамките на два до три дни. Нейното създаване също бе договорено по време на натовската среща в Уелс миналата есен, като за момента функциите й се изпълняват от германски, холандски и норвежки бойни части. Способността на тези сили да действат по тревога беше тествана през юни по време на учението Noble Jump в Полша.

Към бригадата VJTF са прикрепени и елементи от военновъздушните сили, бойния флот и силите за специални операции. Армията на САЩ пък осигурява възможност за бърз стратегически превоз по въздух. Силите VJТF трябва да са напълно комплектовани в началото на 2016 г., когато командването им за 12 месеца ще поеме Испания. Другите държави, които ще ръководят бригадата за незабавен отговор на НАТО на ротационен принцип, са Франция, Германия, Великобритания, Италия, Турция и Полша.

За да може VJТF да действа бързо, ефективно и координирано, в действие ще влизат именно новосформираните шест щабни елемента за интеграция на силите. Във всеки от тях ще работят по около 40 офицери - по 20 от приемащата страна и още толкова от другите натовски държави. През тях ще минава цялата комуникация между командването в Неапол и местните цивилни и военни власти в приемащата страна.

Образно казано, въпросните логистични щабове ще играят ролята на своеобразен натовски телефон 112 при военнополитически кризи. Te ще трябва да гарантират, че силите на алианса ще могат да бъдат разположени където трябва и когато трябва, без да се сблъскат със спънки от организационен, транспортен и/или административен характер.

При ескалация на евентуална военнополитическата криза впоследствие логистичните щабове ще трябва да се погрижат и за разполагането на още натовски сили - така наречената Initial Follow-On Forces Group (IFFG) с размер до две мултинационални бригади. Тяхното време за реакция е между една и две седмици. А ако конфликтът се задълбочи още, към тях трябва да се присъединят и целите Сили за отговор на НАТО, чиято численост бе увеличена до 40 хил. военнослужещи след срещата на алианса в Уелс миналата есен.

"Политическите ангажименти трябва да бъдат подкрепени с реални способности. И именно тази нова логистична структура означава реални способности. Тя ще работи с българските власти, за да гарантира, че силите на другите съюзници могат да дойдат тук бързо. Ще помогне да планираме заедно нашата колективна отбрана и ще помогне да организираме тренировки и учения за съюзнически сили тук, в България, за да гарантираме, че можем да се защитаваме ефективно, ако е необходимо", обобщава Джеймс Апатурай по повод трансформацията в НАТО, която се случва в момента. И продължава: "Това е част от много по-широка адаптация. Тя стартира тук и в още пет страни, ще продължи до срещата на върха във Варшава през лятото на следващата година, а и след това. Защото средата за сигурност се променя не само на изток, но и на юг."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    damianrm1 avatar :-P
    damianrm1
    • - 4
    • + 21

    Дотук бяха "вежливите зелени човечета" - няма шанс да се появят в страна членка на НАТО и това е добре!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 17
    • + 6

    Ако неглижираме официалното многословие по темата, а просто си припомним географската карта, е ясно, че това е нов етап в противопоставянето НАТО - Русия.
    Кому е нужно?

    В същото време актуалната тема е друга: пълчища бежанци щурмуват Гърция, България, Унгария, Австрия, Германия - все членки на НАТО. Ислямска държава необезпокоявана разширява ареала си.

    А изгладени и опрятни офицерчета правят щабове...

    Нередност?
  • 3
    qdk12501326 avatar :-|
    qdk12501326
    • - 10
    • + 9

    Лично за мен много по-голяма заплаха за България в момента е ИД...Русия винаги е била заплаха за националната ни сигурност, има огромен принос в това да изглеждаме като гето, краде ни когато свари, ама чалмите в Сирия и Ирак ме плашат много повече от Путин.

    Нередност?
  • 4
    peni1948 avatar :-|
    Peni Radulov
    • - 13
    • + 2

    Явно беженската вълна е под диктовката на САЩ,на нато им трябва нов контингент от жива сила за в бъдеще срещу арабите.Като техните семейства ще са гаранцията за лоялност на арабите към НАТО,за да поставят петролния п-в Арабия под контрол!!!

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 5

    До коментар [#4] от "Peni Radulov":

    Е, чак под диктовката...
    Но пък е пряко следствие на политиката им. Помислете какво остана от наистина авторитарните, но пък светски и богати Югославия, Ирак, Либия, Египет, сега Сирия. Девизът на ЮеС политиката е: всяко племе със знаме. Унищожават структурирани държави и на тяхната територия се пръкват нежизнеспособни държавици, някакви територии, из които препускат въоръжени милиции.
    И разбира се - природни богатства, които вече се добиват от ЮеС компании.

    Нередност?
  • 6
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 5
    • + 4

    НАТО - do not respond. Докато си играят на войници и си чоплят носа, ИД превзе тила им без нито един изтрел.

    Нередност?
Нов коментар