🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все пак успех за референдума

Над 1 700 000 човека подкрепиха електронното гласуване, но допитването не успя да събере нужните гласове заради редица неслучайни спънки

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпросът за електронното гласуване трябва да бъде разгледан от депутатите, тъй като допитването надмина прага от 20% избирателна активност.

Опит за саботаж - при това донякъде успешен. Така може да бъде описана ситуацията около референдума за или против електронното гласуване в деня на вота. Той стана възможен с активното участие на самите секционни избирателни комисии - част от тях сякаш бяха положили специални усилия да затруднят участието в референдума, вместо да насърчат хората да гласуват и в него. Едва ли бе случаен и фактът, че сайтът на ЦИК бе блокиран от организирана хакерска атака, което затрудни разпространяването на указанията на ЦИК към секционните комисии да преустановят нередните практики. Включиха се и медии, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски. Те използваха ситуацията, за да стартират атака срещу референдума, който според публикациите е "натрапен" като "задължителен", тъй като ЦИК била на "подчинение на протестърите и Плевнелиев".

Като добавим и почти липсващата информационна кампания за националното допитване от страна на ЦИК преди вота и всички прояви на организирана съпротива срещу него, учудващо е, че в тази враждебна среда референдумът успя да събере над 35% избирателна активност, а гласувалите в подкрепа на електронното гласуване (71.96%) са много повече от противниците му (28.04%) по данни на ЦИК. И ако силите бяха впрегнати не да пречат, а да насърчат участието в националното допитване, то въпросът имаше шансове да бъде решен пряко от волята на избирателите в полза на електронното гласуване.

Референдумът все пак надмина 20% активност, а това задължава парламентът да разгледа въпроса за електронното гласуване, като народните представители ще имат два месеца, за да вземат окончателно решение по него.

Как да пречим

Още преди обед гласоподаватели от различни райони на страната сигнализираха масово, че секционните избирателни комисии не им връчват бюлетина за референдума едновременно с бюлетините за местните избори. Според информация на читатели на "Дневник" и "Капитал" и от социалните мрежи става ясно, че членовете на някои СИК в столицата и в други големи градове първо питат гласоподавателите дали искат да гласуват на националния референдум и едва тогава дават бюлетината за него.

Самата ЦИК също бе залята със сигнали. Така се наложи тя да реагира и малко след обед публикува на сайта си послание към секционните комисии: "Секционните избирателни комисии следва да предоставят на избирателя/гласоподавателя всички бюлетини за гласуване в днешния ден, освен ако някой изрично не откаже гласуване на някой вид избор. В кабината за гласуване се влиза само един път."

Сайтът на ЦИК (както и тези на МВР и ГРАО) обаче за известно време беше труднодостъпен заради масирана хакерска атака. Така говорителите на комисията призоваха медиите да разпространят инструкциите към секционните комисии. Пред "Капитал" това направи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Преди него по БНТ друг говорител на комисията - Александър Андреев, излезе със същото послание. Друг член на ЦИК - Камелия Нейкова, цитирана от в-к "Стандарт", отрече ЦИК да е давала указания към секционните избирателни комисии да питат избирателите, преди да им дадат бюлетина за референдума, макар че според нея "и да го попитат, и да не го попитат, няма никакво нарушение на закона".

Въпреки указанията на ЦИК обаче голяма част от секционните избирателни комисии и следобед продължаваха да питат хората ще гласуват ли на референдума, преди да им да дадат бюлетина, сигнализираха както читатели, така и от предизборния щаб на РБ.

Още спънки

Читатели казаха пред "Капитал" още, че на някои места дори тъмните стаички и опашките са разделени - една за местна власт и една за референдума. В инициативния комитет в подкрепа на електронното гласуване "Гласувай без граници" също са получили сигнали, че гражданите са карани да гласуват първо за местните, после излизат и получават нова бюлетина, за да гласуват за референдума, ако искат. Според сдружението това е категорично нарушение на изборния закон. "Партиите саботират референдума", заключват от организацията.

Цветозар Томов от ЦИК отрече подобна практика да е регламентирана. По думите му всеки избирател попълва всички бюлетини, които е получил, в една тъмна стаичка и не е позволено да има отделни стаички за местния вот и референдума.

В "Капитал" постъпиха също и сигнали, че в някои секции липсват информационни листове, указващи как трябва да се гласува за референдума.

И медийна атака

На този фон поне два сайта, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, стартираха отявлена медийна кампания срещу референдума - blitz.bg и pik.bg. Те първо обясниха дългите опашки пред секциите с референдума, а след серията сигнали до ЦИК, че бюлетината за референдума не се дава заедно с останалите, "Блиц" излезе със статия, озаглавена: "ЦИК на подчинение на протестърите и Плевнелиев?! Пробутват бюлетините за референдума като задължителни. Това е брутално нарушение на волеизлиянието на хората, възмущават се гласоподаватели."

В атаката срещу референдума се включи и Волен Сидеров, който по данни на "24 часа" и "Труд" демонстративно е скъсал бюлетината за референдума.

"Считаме, че въпросът с падането на сайтовете на ЦИК и МВР в някои медии бе отразен тенденциозно и представляваше скрита, косвена агитация срещу електронното гласуване", каза пред "Капитал" Борислав Рангелов от ИК "Гласувай без граници" и добави, че комитетът е сигнализирал ЦИК за нарушението.

Организирана медийна съпротива срещу допитването има от месеци, като сред най-видимите й прояви бяха организираните инициативни комитети "срещу" електронното гласуване, като получените от тях държавни средства бяха насочени към свързания с БСП сайт "Хаштаг".

Така резултатът от референдума е по-скоро равен. Хората, които искат промяна в системата на провеждане на избори, го заявиха силно. Статуквото обаче успя да омаловажи тяхната победа с недостатъчната активност. Липсата на каквато и да е кампания от страна на политическите партии заедно с волния или неволен саботаж от страна на ЦИК в изборния ден направи този референдум по-успешен от предишния, но недостатъчно успешен, за да задължи политиците да се съобразят с волята на избирателите.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    staska avatar :-@
    staska
    • - 3
    • + 61

    КОЙ и компания саботираха референдума!

    Нередност?
  • 2
    dobivelkov avatar :-(
    Велков
    • - 22
    • + 22

    Не сме узрели, не сме.

    Нередност?
  • 3
    n.youroukov avatar :-|
    Един препатил
    • - 46
    • + 16

    Основният мотив за въвеждане на електронното гласуване е по-голямото участие на българите зад граница. Ако днес тези българи зад граница са си направили труда да се наредят на опашки пред цели 294 секции в чужбина - добре, нека продължим разговора как да го направим. Но ако това не се случи по-добре да прекратим литературните упражнения и да отложим електронното гласуване за следващите поколения.
    А междувременно да се опитаме да проумеем, че важното е за какво гласуваме, а не как гласуваме.

    Нередност?
  • 4
    rapidfire_ avatar :-|
    rapidfire
    • - 4
    • + 30

    Ами тогава да се обяви за невалиден и да се повтори.
    Ясно и отделно

    Нередност?
  • 5
    marina_smile avatar :-|
    Marina Gordeeva
    • - 7
    • + 60

    Електронното гласуване не е само за българите в чужбина... Помислете също така колко би улеснило българите с увреждания, а и всеки от нас (по-малко отделено време за гласуване).

    Нередност?
  • 6
    cuam4o avatar :-|
    Ангел
    • - 2
    • + 44

    До коментар [#4] от "rapidfire":

    Ако е отделно няма да докара и 20% избирателна активност - предния беше таман толкова.

    До коментар [#3] от "Един препатил":

    Основния мотив е да накараш младите и образованите да гласуват. Без значение дали са в страната или в чужбина и нямаме време да чакаме до следващите поколения, защото ако продължава така - те ще са всичките неграмотни.

    Нередност?
  • 7
    low_radiation avatar :-(
    Ina Nedelcheva
    • - 1
    • + 35

    Определено, референдума беше за младите и образованите. Колко от познатите ми в София живеят без адресна регистрация там? - Над 90%. За всеки тип избори им се налага да пътуват 3, 4, а някои 7 (Силистра) или 9 часа (Варна). Аз пътувах 350 км до Русе за да пусна бюлетина за този референдум, но много хора напълно разбираемо си останаха по квартирите в София... И това са предимно млади, по-образовани, работещи хора...
    Интересно колко от българите в чужбина са гласували и дали това ще промени нещо? Моята приятелка в Германия не беше чула нищо за това допитване...

    Нередност?
  • 8
    katrin.5_vn avatar :-(
    katrin.5_vn
    • + 16

    Искам да ви кажа как не успях да гласувам за референдума
    Живея на временен адрес на 20 км от града
    Прибрах се от София малко преди края на определеното време и отидох да гласувам
    С изненада установих че нямам право да гласувам за референдума понеже съм на временен адрес и е трябвало да подам заявление по-рано
    Никой не беше ме уведомил предварително за това
    Абсурдното е че ни търсиха няколко пъти за да подадем заявления за гласуване за кмет по настоящият адрес
    Никой обаче не обели и дума че и за референдума трябва да се подават заявления
    Вече нямаше време да пътувам до града и да гласувам
    Сигурна съм че умишлено и съвсем нарочно не ни информираха и че такива са им били указанията
    Няма да има развитие при подобни манипулации
    Голям страх ги гони от това гласуване
    Отвратена съм

    Нередност?
  • 9
    polux avatar :-|
    polux
    • - 18
    • + 3

    Частичен успех.... Да, бе - пълен провал :))))

    Нередност?
  • 10
    objective avatar :-?
    objective
    • - 12
    • + 7

    Електронното гласуване е алтернативен начин за гласуване и той трябва да бъде постановен със специален закон единствено за българските граждани зад граница (т.е. с небългарски IP адреси), за да бъде сведена до минимум вероятността от организиране на политически манипулации вътре в страната !

    Нередност?
Нов коментар