ЦИК: Комисиите трябва да предоставят всички бюлетини едновременно

След сигнали на избиратели от цялата страна ЦИК излезе с официална позиция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Секционните избирателни комисии (СИК) следва да предоставят на избирателя/гласоподавателя всички бюлетини за гласуване в днешния ден, освен ако някой изрично не откаже гласуване на някой вид избор. В кабината за гласуване се влиза само един път".

Това послание към секционните комисии се появи на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), след като гласоподаватели от различни райони на страната сигнализираха масово, че секционните избирателни комисии не им връчват бюлетина за референдума едновременно с бюлетините за местните избори. Според информация на читатели на "Капитал" и от социалните мрежи става ясно, че членовете на някои СИК в столицата и в други големи градове първо питат гласоподавателите дали искат да гласуват на националния референдум и едва тогава дават бюлетината за него.

Тъй като достъпът до сайта на ЦИК днес е труден, говорители на комисията призоваха медиите да разпространят инструкциите. Това каза и пред "Капитал" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Преди него по БНТ друг говорител на комисията - Александър Андреев - излезе със същото послание: "във връзка с множеството въпроси и сигнали, които получихме за това, че на определени места избирателите са били питани дали искат да гласуват или не им е била представена бюлетина за гласуване в референдума, ЦИК прие решение, което да бъде изпратено до всички ОИК, че на избирателя се дават всички бюлетини, освен ако той изрично не посочи, че не желае да гласува в националния референдум или в изборите за общински съветници и кметове."

"Единствено при изричен отказ на гласоподавателя името му не бива да се вписва в списъка за референдума и да не му се дава бюлетина", заяви Цветозар Томов пред "Капитал." Той потвърди, че от ЦИК са получили значителен брой сигнали, че бюлетините за референдум не се дават едновременно с другите и затова са сметнали за важно публично да призоват секционните комисии да спазват това правило.

"Указания от Централната избирателна комисия към секционните избирателни комисии за това избирателите да бъдат питани, или да не бъдат питани дали искат да гласуват в референдума, не са давани. Всеки избирател има право да прецени дали ще участва в двете гласувания – за местни избори и за национален референдум, или само в едно от двете. И да го попитат, и да не го попитат, няма никакво нарушение на закона. Преценката е на избирателя дали ще участва и в двата вида гласуване", е друго тълкование - на Камелия Нейкова от ЦИК, цитирана от в-к "Стнандарт".

Проблеми с "тъмните стаички"

Читатели на "Капитал" сигнализираха, че на някои места дори "тъмните стаички" и опашките са разделени - една за местна власт и една за референдума. 

Цветозар Томов от ЦИК отрече съществуването на подобна практика. "В секциите, в които има две тъмни стаички, се очаква голям наплив от гласоподаватели", каза Томов и подчерта, че всеки избирател попълва всички бюлетини, които е получил, в една "тъмна стаичка" и не е позволено да има отделни стаички за местния вот и референдума.

Наблюдател в секция в Самоков сподели за "Капитал", че в началото членовете на комисията са давали на гласоподавателите единствено бюлетините за местните избори. Чак след въпрос отстрана на наблюдателя са започнали да питат избирателите дали искат да гласуват и за референдума. Повечето хората обаче не са знаели какво е това. Пред секцията също така няма информационно табло за референдума.

Подобно е положението в няколко секции в Перник според друг наблюдател, с който "Капитал" се свърза. Той каза още, че в няколко секции липсват информационни листове, указващи как трябва да се гласува за референдума.

 

В ранния следобед от инициативния комитет в подкрепа на електронното гласуване "Гласувай без граници" публикуваха следната позиция във връзка със сигналите за нередности при гласуването за референдума:

"Партиите саботират референдума. Получихме сигнали, че в различни СИК гражданите са карани да гласуват първо за местните, после излизат и получават нова бюлетина, за да гласуват за референдума, ако искат. Това категорично Е НАРУШЕНИЕ НА ИЗБОРНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО! - бюлетините се дават едновременно и се гласува в тъмната стаичка, после се пускат в различните урни, членовете на СИК НЯМАТ ПРАВО да ви питат за кои избори искате да гласувате, длъжни са да дават всички бюлетини! Има секции, в които има две тъмни стаички, гражданите се карат да гласуват първо за местни избори в едната тъмна стая и след това ако желаят за референдум в другата тъмна стая. Референдумът се явява за много комисии второстепенен за гласуване. А това не бива да е така."

Очаквайте подробности.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yols avatar :-@
    yols
    • + 1

    "Цветозар Томов от ЦИК отрече съществуването на подобна практика. "В секциите, в които има две тъмни стаички, се очаква голям наплив от гласоподаватели"..."
    Това са глупости! В цяла Варна секциите бяха разделени. Аз попитах защо не ми дават бюлетина за референдума и ми обясниха, че като приключа с местния вот "при колегите" ще ми дадат друга бюлетина за друг списък и после в "стая №2" по техните думи ще вляза да гласувам за референдум. В добавка, това не е инцидентно в моята секция, а приятели в цяла Варна потвърдиха, че и при тях се е гласувало поотделно.
    В добавка, толкова ниско ниво на хората, работещи в секциите и като преброители, никога не е било и има много какво да се каже по темата!
    Да не говорим за преброяването за преференциите - доказано нагласено и обречено на неуспех, тъй като имах възможността да го проследя (надявам се медиите да поразчовъркат и тази тема). В конкретна изборна секция са пуснати преференциални гласове за даден кандидат от членовете на семейството му, които гласове в последствие не са били видни в протокола, а по така преброените данни е пишело "0"!
    И още много неща могат да се кажат, но за съжаление вече съвсем ни взеха за идиоти и е безпредметно. А медиите ми обясняват кой колко си бил качил подкрепата, които изводи са тотално погрешни в случая, защото всеки знае, че на местен вот всеки гласува за хората, а партиите само "се прилепят" към тях.

    Нередност?
  • 2
    katrin.5_vn avatar :-@
    katrin.5_vn

    Искам да ви кажа как не успях да гласувам за референдума
    Живея на временен адрес на 20 км от града
    Прибрах се от София малко преди края на определеното време и отидох да гласувам
    С изненада установих че нямам право да гласувам за референдума понеже съм на временен адрес и е трябвало да подам заявление по-рано
    Никой не беше ме уведомил предварително за това
    Абсурдното е че ни търсиха няколко пъти за да подадем заявления за гласуване за кмет по настоящият адрес
    Никой обаче не обели и дума че и за референдума трябва да се подават заявления
    Вече нямаше време да пътувам до града и да гласувам
    Сигурна съм че умишлено и съвсем нарочно не ни информираха и че такива са им били указанията
    Няма да има развитие при подобни манипулации
    Голям страх ги гони от това гласуване
    Отвратена съм


    Докладване на модератор

    Нередност?
Нов коментар