🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БЕХ е поканил 25 банки да отпуснат заем от 650 млн. евро

Те ще имат две-три седмици да заявят участие, съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков

Първата процедура, обявена от БЕХ, за мостов заем и последващо пласиране на облигации се провали, тъй като нямаше достатъчно интерес сред банките.
Първата процедура, обявена от БЕХ, за мостов заем и последващо пласиране на облигации се провали, тъй като нямаше достатъчно интерес сред банките.
Първата процедура, обявена от БЕХ, за мостов заем и последващо пласиране на облигации се провали, тъй като нямаше достатъчно интерес сред банките.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Първата процедура, обявена от БЕХ, за мостов заем и последващо пласиране на облигации се провали, тъй като нямаше достатъчно интерес сред банките.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поканил 25 международни банки да подадат оферти за отпускането на мостов заем от 650 млн. евро, който догодина да бъде върнат чрез нова емисия облигации. Това стана ясно от изказване на заместник-министъра на енергетиката и член на борда на БЕХ Жечо Станков, цитирано от "Медиапул". По думите му поканените банки трябва да се запознаят с условията и да подадат оферти до две-три седмици. Според Станков до края на годината държавният енергиен холдинг ще успее да намери парите. Със средствата трябва да се плати дългът на Националната електрическа компания (НЕК) към двете централи - "AES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", срещу което те ще свалят цените.

Станков е посочил също, че БЕХ търси най-добрите условия като лихви, гратисен период и други параметри на заема, но не е сигурно доколко ще успее да ги получи заради финансовото състояние и задлъжнялост.

Разликата с предишната процедура е, че заинтересованите банки няма да подават обвързващи оферти, а с тях ще се преговаря едновременно, обясниха източници на "Капитал". И склонните да дадат финансиране вероятно на финала ще формират консорциум. Интересът едва ли ще е огромен, след като само преди месец нямаше заинтересовани банки.

Провалената процедура

В средата на ноември стана ясно, че първата процедура, обявена от БЕХ, за осигуряването на мостов заем и пласиране на облигация ще се провали, тъй като от 12 заинтересовани само два кандидата подадоха окончателни оферти. Това бяха консорциум между Citibank, HSBC, ING, Societe Generale и Unicredit, който предложи мостово финансиране за 500 млн. евро, но само с държавна гаранция. Другата оферта беше на италианската инвестиционна банка IMI, част от групата на Intesa Sanpaolo. Тя обаче предложи само 65 млн. евро без гаранции.

Финансовият министър Владислав Горанов не отстъпи от позицията си и не прие да се даде държавна гаранция. Това накара холдинга през миналата седмица да прекрати процедурата и да премине към директно договаряне с банките.

Задължения по веригата

БЕХ се нуждае спешно от средствата, тъй като споразуменията с двете американски централи, които предвиждат да бъде намалена цената им, а в замяна НЕК да им изплати просрочените плащания, които вече достигат 1 млрд. лв., изтичат в края на ноември. От АЕS вече заявиха, че могат да изчакат и след тази дата. Те обаче имат одобрението на своите банки кредиторки за сключването на споразумението до края на годината. След това е възможно да се изчака още няколко седмици, но само ако става въпрос за техническо забавяне по усвояването на средствата, заяви изпълнителният директор на AES за България Оливие Маркет. От другата централа "КонтурГлобал Марица-изток 3" засега не дават отговор склонни ли са да удължат финализирането на споразумението и след 30 ноември.

Осигуряването на средствата от БЕХ е важно, за да може двете централи да се изплатят и на "Мини Марица-изток", което е част от споразумението. AES дължи да минното дружество 120 млн. лв., а към средата на годината то има просрочени вземания общо за 364 млн. лв.

Малко по-здрава енергетика

За да стане по-привлекателна възможност за банките, в края на юли капиталът на БЕХ беше увеличен с близо 240 млн. лв. със средствата от индивидуалната печалба за 2014 г. С това увеличение капиталът на дружеството стана общо 3.188 млрд. лв. В средата на септември стана ясно, че холдингът няма да внесе дивидент в бюджета и за 2015 г., като целта вероятно е със средствата отново да бъде увеличен капиталът му. Няколко дни по-късно рейтинговата агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на БЕХ от BB на BB-, като на дружеството беше дадена негативна перспектива. Това едва ли е повлияло добре на решението на финансовите институции за отпускането на заема.

През последните месеци бяха предприети редица законодателни мерки за стабилизирането на сектора и в резултат на решението на регулатора за цените на електроенергията финансовото положение на НЕК започва да се стабилизира въпреки отчетената загуба за деветмесечието.