С постановка за Стамболов беше отбелязан националният празник в ЕП

На събитието присъстваха евродепутати и българи, които работят в Брюксел

снимката е от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева
снимката е от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева
снимката е от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева
снимката е от фейсбук страницата на Кристалина Георгиева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националният празник 3 март беше отбелязан в Европейския парламент (ЕП)  с постановката "Духът на поета" на писателя Стефан Цанев. Режисьор на спектакъла е Маргарита Младенова, а в него взеха участие актьорите Христо Мутафчиев, който изигра ролята на Стефан Стамболов, Валентин Танев и Павлин Петрунов.

Събитието се проведе в една от залите на ЕП в Брюксел и беше организирано от евродепутата от ГЕРБ от фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) в европарламента Андрей Новаков. В залата присъстваха български евродепутати, служители в ЕП, българи, които работят в столицата на Европа, както и студенти по журналистика от Софийския университет "Св. Климент Охридски", които бяха в Брюксел по покана на Новаков.  

Преди това в ЕП се състоя среща на български журналисти с председателя на групата на ЕНП в Комитета на регионите Михаел Шнайдер и с председателя на Европейския алианс на малкия бизнес (ESBA) Дейвид Каро, организирана от Андрей Новаков.

Шнайдер разказа за работата на комитета на регионите, в който участват представители на местната власт от страните-членки на ЕС. Той посочи, че комитетът е само съвещателен орган и участва със становища при вземането на общите решения. "Добре запознат съм с проблемите на Северозападна България, който е един икономически слаб регион.", каза Шнайдер. Едно от решенията според него за преодоляването на икономическата изостаналост е инвестиция в инфраструктурата. "Това гарантира добро икономическо развитие. Изключително важно е по-слабите региони да бъдат свързани в мрежи", каза той.

Шнайдер, който е държавен секретар по федерални и европейски въпроси  към правителството на провинция Саксония-Анхалт, се позова на опита на Германия. "Като човек от държава, която също е била в Източния блок мога да кажа, че ако не бяхме инвестирали навреме в инфраструктура, сега щяхме да бъдем в много по-лошо икономическо състояние", заяви той. Шнайдер каза и, че Комитетът на регионите вече се обмисля кохезионната политика за след 2020 година и обсъжда изискванията, на които ще трябва да отговарят регионите.

По време на срещата си с български журналисти председателят на Европейския алианс на малкия бизнес Дейвид Каро сподели как може да се улесни достигането на финанси до малките предприятия. "Важно е финансирането да се ориентира към потребностите на малкия бизнес.", каза той  И добави, че органите на местното самоуправление в България трябва да работят така, че финансирането реално да достигне до малкия бизнес.

Според евродепутата Андрей Новаков в последната година България е сочена за пример за това как се усвояват европейските средства. Според него освен в инфраструктура, трябва да се инвестира и в хора. "Над 1000 млади предприемачи се възползваха от инструмента "ПРОГРЕС", за да стартират своя бизнес за 2014-2015 г.", посочи той.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • + 1

    УжасТ.

    Нередност?
  • 3
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648

    Депутатът спомена ли, че освен всичко останало, усвоените средства отиват в правилните джобове. Вместо Мутафчиев е трябвало доган да изпратят, не е по-лош актьор, а и награда Стамболов има.

    Нередност?
  • 4
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648

    До админа, Господине, Коленопреклонно Ви Моля, да баннете психопата Чинков, че вече сере фермани под всяка статия, направете да речем ограничение за коментари до 2000 знака.

    Нередност?
Нов коментар