🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обходът на Поморие се затваря за довършване, след като Борисов го откри лятото

В четвъртък пък завърши ремонтът на 12 км участък от "Тракия"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пътната агенция съобщи в сряда, че се ограничава движението по обходния път на Поморие за "довършване на строителните работи". Това е същият обход, който в началото на юли премиерът Бойко Борисов откри тържествено. И тогава беше ясно, че 6-километровият участък е с временна организация и маркировка и не е завършен, а от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бяха потвърдили това.

Движението по обходния път беше пуснато, "за да се повиши безопасността и да се улесни пътуването през летните месеци", пишат сега от АПИ. "Целта беше трафикът да бъде изведен извън град Поморие", уточняват от агенцията.

Сега ще се изпълнят довършителни работи като оформяне на банкети, полагане на износващия асфалтов пласт, въвеждане на постоянната организация на движение, включваща хоризонтална пътна маркировка и вертикална сигнализация.

До завършване на строителните дейности трафикът ще преминава по третокласния път III-906 Каблешково - Бургас. При добри метеорологични условия се очаква движението по обходния път на Поморие да се възстанови в края на следващата работна седмица, съобщават от агенцията.

Един чакан обход

Въпросният участък се намира между 215-и и 222-и км от път I-9 Варна - Бургас. Стойността на проекта е 20.6 млн. лв. с ДДС, като цялото финансиране е от държавния бюджет. Изпълнителят - консорциум между "ПСТ груп" и "Понсстройинженеринг", беше избран още в края на 2016 г. Договорът с фирмите беше подписан през август 2017 г., но строителството започна почти две години по-късно заради жалби на собственици на земи.

В началото на юли 2020 г. във Facebook профила на премиера Бойко Борисов пишеше, че обходът се пуска два месеца предсрочно. Справка в регистъра на ДНСК сочеше, че той няма акт 16 - удостоверение за пускане в експлоатация.

Според регистъра на регионалното министерство разрешението за строеж е издадено на 13 май 2019 г. По договор срокът за изпълнение от откриване на строителна площадка е 12 месеца.

След като обходът бъде наистина готов, позволената скорост по него ще е 90 км/ч, уточниха от АПИ. Той е последният етап от модернизацията на пътя Бургас - Слънчев бряг.

Първата стъпка на "Тракия"

В четвъртък АПИ се похвали, че е завършил ремонтът на първите 12 км от автомагистрала "Тракия" в платното за Бургас от общо 52-те км, познати като "вълнистия участък". Завършеният ремонт е по отсечката от 156-и км, след пътен възел "Белозем", до 168-и км преди пътен възел "Оризово".

От петък, 6 ноември, работата продължа в същия 12-километров участък, но този път в посока София. Трафикът ще преминава двупосочно в ремонтираното трасе за Бургас. Ограничението на скоростта е 70 км/ч.

Изпълнител официално е държавната компания "Автомагистрали", но подизпълнител на този ремонт е "Европейски пътища", която допреди две години беше позната като "Пътища Пловдив".

Ремонтът на всички 52 км ще струва 89 млн. лв., от които 15 млн. лв. са за мантинелите, които ще подмени фирма "Юпитер 05".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 7

    БХ ще го открива още няколко пъти след поредния ремонт стига да събере смелост и да излезе от тая 5 месечна карантина.

    Нередност?
Нов коментар