🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Смяна на времето ще продължи поне до 2021 г., реши европарламентът

През периода всяка държава трябва да избере лятно или зимно часово време

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

31 март потенциално можеше да бъде последният път, когато смяната към европейско лятно време се състои. След рекорден европейски онлайн вот през август 2018 г., президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че местенето час напред или назад ще отпадне. В идеалния вариант на Юнкер целият процес щеше е свършил преди изборите за европарламент през май 2019 г. Реалността обаче е по-сложна. Смяната на времето засяга всеки гражданин на ЕС и разнообразни пазарни сфери. Отпадането на досадната мярка беше отложено чак за 2021 г. от Европейския съвет - ход, който европарламентът затвърди на 26 март тази година.

Решение на европарламента

Европейският парламент гласува на 26 март отпадането на сезонната смяна на времето да се състои чак през 2021 г. Държавите членки ще могат да решат дали желаят да минат на изцяло лятно или изцяло зимно време. Европарламентът гласува за отпадането на сезонното време с 410 гласа, като пред "Капитал" евродепутатът на БСП Момчил Неков набляга, че гласовете "ЗА" са взели превес в абсолютно всяка парламентарна група. Това увеличава шансовете мярката да си остане на дневен ред и след избирането на нов европарламент, но също регистрира колко бавен и разтеглен ще бъде процесът, който Жан-Клод Юнкер се надяваше да е приключил преди предстоящите евроизбори. Процесът, започнат от Юнкер, изисква години преговори, които тепърва трябва да започнат под формата на триалог между Европейския съвет, ЕК и европарламента след встъпването в длъжност на новия европарламент. Според Неков "между опцията Европейският парламент да отхвърли предложението за отмяна и това да бъде през 2021 г. вместо 2020 г., гласът на разума продиктува подкрепа за 2021 г.".

Несъстоялата се смяна

В България системата се прилага от 1979 г., като аргументите са подобни на повечето държави в Европа – пестене на енергия и хармонизация със съседките. През 2018 г. обаче спестената енергия е била минимална, а общественото негодувание срещу нарушения комфорт беше силно отразено в онлайн референдум на ЕК. След като 84% от 4.6 млн. европейски граждани гласуваха за отмяна на сезонната смяна, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща комисията да отмени директивата, с която се координира смяната на времето, и държавите да изберат между постоянно лятно и постоянно зимно време – в мълниеносен срок от 6 месеца. Това обаче не се състоя - още през ранния ноември стана ясно, че австрийското председателство на ЕС уговори отлагане на мярката чак до 2021 г. поради административните и координационни трудности в извършването на смяната, ход, препотвърден този март от европарламента.

Аргументът за трудностите доведе до нежеланието на Европейския съвет да се съобрази с исканията на комисията на Юнкер по-рано тази година, а също води и до желание за запазване на статуквото сред много министри в Съвета. За Неков високият обществен интерес за отпадане на сезонното време и здравословните аспекти - да не се нарушава нормалният биологически часовник на милиони европейци - са неоспорими доводи за смяната.

Зимно или лятно

Остава въпросът на какво време трябва да остане България за постоянно. Повечето български министерства са за запазване на зимното време, както, изглежда, са и страни като Германия и Белгия. Ако изборът на зимно или лятно време не бъде извършен по координиран начин, това може да наруши функционирането на пазарите на ЕС.

За Неков е особено важно България да запази едночасовата си разлика от държавите в ядрото на ЕС и да не изпада в различен режим от Румъния и Гърция - най-близките ни съседки от ЕС. Евентуално некоординирано отпадане на сезонното време може да доведе до 2 часа разлика между България и Брюксел, което допълнително да наруши работата ни с европейските институции, или дори 3 часа разлика с Португалия и Великобритания. Накъсани часови зони из ЕС пък може сериозно да нарушат операциите на транспортния сектор.

От друга страна, туристическият сектор тук се надява на запазване на лятното време, което максимизира активните туристически часове през лятото.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    njt1426861816395296 avatar :-|
    George S

    "Повечето български министерства са за запазване на зимното време, както, изглежда, са и страни като Германия и Белгия."

    Източник? Според официалната анкета на ЕС миналата година, всички държави с изключение на крайно северните (за които има резон) и България и Румъния, които принципно не са известни с мъдрите си решения, са за перманентно лятно време.

    https://pbs.twimg.com/media/Dm51RgUXsAE94r7.jpg

    Нередност?
Нов коментар